18 °

max 24 ° / min 15 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Istorijski falsifikati udruženi sa zakonima džungle

Izvor: EPA

Stav

Comments 5

Istorijski falsifikati udruženi sa zakonima džungle

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Agresivna Moskva odlučila je pripojiti sebi teritorije južne Ukrajine, realizujući svoj plan uništenja ne samo ukrajinske države nego cjelokupnih sadašnjih međunarodnih odnosa.

Poslije Drugog svjetskog rata, članice Antifašističke koalicije stvorile su sistem odnosa između država gdje su pitanja postojećih državnih granica nedodirljiva, gdje se teritorijalni suverenitet poštuje... Obavezu o garanciji ukrajinskih granica prema Budimpeštanskom memorandumu preuzeli su SAD i Velika Britanija u prvoj liniji i Francuska sa Kinom u drugoj. Nema stoga ničeg čudnog što SAD i Velika Britanija najviše pomažu borbe Kyjiva s ruskom agresijom, koja narušava sve postojeće međunarodne konvencije i barem 200 bilateralnih sporazuma Ukrajine i Ruske Federacije. To znači da nebuloze Kremlja i njegovih plaćenika u Evropi o tome kako je ovaj krvavi rat posljedica širenja NATO-a nemaju nikakvog osnova.

Ako Moskva ima nešto protiv NATO-a, onda bi morala napasti Njemačku ili Francusku; ako Kremlj nije saglasan sa novim proširenjem, onda bi morao krenuti na zemlje posljednjeg talasa učlanjenih u Alijansi uključujući Mađarsku. Ako nove članice čine opasnost za Rusiju, onda treba napasti Finsku i Švedsku. Ali od toga naravno ništa. NATO širenje samo je izgovor Moskve za vandalsku agresiju protiv Ukrajine.

Šta očekuje Kyjiv?

Ako je proširenje NATO-a "glavni uzrok" ovog rata onda je logično da Ukrajina očekuje da baš Alijansa najviše pomogne. Moskva je sada postavila svima pitanje za koje smo davno mislili da znamo odgovor -  da je svaka zemlja voljna sama opredijeliti put svog razvoja, biranja saveznika ili učlanjenja u bilo koju međunarodnu organizaciju uključujući NATO.

Tako je propisano odavno, ali iz Moskve izgledno dolaze ljudi koji ne razumiju civilizacijske ugovore. Naposlijetku, ako ti je NATO prijetnja, možeš podnijeti zahtjev da se tamo učlaniš i problem gotov?!

Ali Vladimir Putin i njegova garnitura došli su javiti svijetu da postojeća pravila za njih više ne važe i da na snagu sada stupaju zakoni džungle. Ko je vojno snažniji, taj i diktira svoje uslove. Tako je bilo u vrijeme neandertalaca, a to doba završilo se tek u 1945. godini slomom ideje stvaranja Trećeg Rajha. Putin se sada javlja s idejom stvaranja velike Rusije kao novi ruski firer. Stvaranje Trećeg Rajha dovelo je do svjetskog rata i ubistva 70 milliona ljudi. Nešto slično ima za cilj i Moskva, te su Putin i njegov kremaljski čopor bez sumnje ratni zločinci.

Nažalost Rusija nije potpuno usamljena, pored nje su političari koji sanjaju o velikoj Mađarskoj ili o velikoj Srbiji. I vrlo je čudno da se baš sanjari stvaranja velikih država vrte i oko ideje ujedinjene Evrope. To su nespojive stvari i Brisel se mora opredijeliti - ko je izdajnik ideje evropskih vrijednosti u krugu zemalja Uniji i Alijanse, a ko samo krije svoje istinite planove pod maskom evropskog puta razvoja. Stvaranje nečeg velikog za račun tuđeg ili već istorijski nedostižnog je vrlo opasna ideja.

A Putin je, treba li podsjećati, krenuo ratom u osvajanja tuđeg. Proglasio je jug Ukrajine kao navodno istorijski nešto svoje.

Već sam više puta precizirao da u odnosu na Krim za 3200 godine istorije poluostrva, o čemu imamo pismena svjedočenja, samo 166 godina je ova teritorija bila u sastavu Rusije. Šta se tiče juga Ukrajine, često od Kremlja spominjana Nova Rusija postojala je samo od 1774. godine do 1802. I to je sve. Prije toga, teritorija je bila uključena u takozvanu Novu Rusiju, u sastavu Velikog Vojska Zaporoškog i Krimskog hanata. Zaporoški kozaci i Krimski tatari vladali su ovim zemljama više od tri vijeka. Kada je ruska vojska ušla tamo onda, Peterburg je nazvao okupiranu teritoriju kao Nova Rusija. Sada region kojim su mnogo vjekova upravljali Ukrajinci i Krimski tatari Moskva proglašava da su tamo oduvijek živjeli Rusi. Neprihvatljivo politički, a istorijski potpuno netačno.

Posljednje, ali ne manje važno... što se tiče pravoslavnih vjernika, juče je u Kyjivu sabor Ukrajinske pravoslavne crkve odlučio prekinuti sve crkvene odnose sa Moskovskim patrijarhatom koji je stao uz Putina i propagira rat protiv Ukrajinaca. Od sada, na teritoriji Ukrajine više nema tragova Ruske pravoslavne crkve, koja je stala uz ubice i pljačkaše.   

Neandertalci iz Kremlja odlučili su kreirati nove norme međunarodnog prava, a to su otvorena laž i prijetnja snagom. Zato civilizovana Evropa mora potkopati standarde ponašanja što ih nameće Kremlj. A ako diskusije i verbalna uvjeravanja ne pomažu, onda ljudska civilizacija mora stati uz Ukrajinu i snagom političke solidarnosti, vojne pripravnosti i uzajamne podrške protjerati neandertalce natrag u svoje leglo.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

rudi

@soko Nas heroj Putin je zaboravio sta je zapad uradio za Ruse u drugom svjetskom ratu kada su se zajedno borili protiv fasisma a danas je pokazao da je bas on veci fasista od samog Hitlera,zalosno sta moze KGB skola da ucini od svojih ljudi.

rudi

Ovo sto Putin radi je proizvod od citanja one cuvene knjige koju je napisao A.Hitler a tu knjigu je on citao dok je agentovao po Njemackoj.Kniga se zove -Mein Kampf-ä

rudi

Kakav paradoks za silne sovjetske zrtve iz drugeog svjetskog rata kada je Amerika i Engleska moralno ali vise matrijalno pomogli sovjetima da pobijede Hitlera a sada ovog novog Hitlera ,Putina moraju da puste da rade sta hoce i kako hoce i da se ponasa istom doktrinom fasizma prema svojim susjedima