19 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

23° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rogozin u inostranstvo može putovati samo na Sarmatu

Stav

Comments 2

Rogozin u inostranstvo može putovati samo na Sarmatu

Za Rogozina je lakše da bude okrivljen od međunarodnog prava kao zvaničnik koji prijeti upotrijebom nuklearnog oružja, nego da bude na robiji negdje u Sibiru zbog pljačke državnog novca.

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Ruski ministar vanjskih poslova nije bio u mogućnosti da doputje u posjetu Beogradu iz jednostavnih razloga - odsustvo dozvola za prelet aviona vlade RF nad teritorijem Bugarske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Moskva je žestoko reagovala na suvereni čin zemlja, koje oduvijek odlučuju same da li mogu tehnički dati takvu dozvolu, ili politički takav let nosi opasnost za interese državne bezbjednosti ili međunarodne sigurnosti.

Glasnogovornica ministra Sergeja Lavrova Marija Zaharova začuđeno i mahnito govorila je o podmuklosti Zapada, koji smeta njezinom šefu da ispunjava svoje službene obaveze. Lavrov je imao želju da u Beogradu demonstrira moć Rusije kao igrača i faktora koji utiče na situaciju na Zapadnom Balkanu, tačnije u Srbiji i preko nje u BiH, Kosovu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Kremlj već duže vrijeme gradi savez na relaciji Moskva-Budimpešta-Beograd sa ciljem ostvarivanja svog utjecaja preko Mađarske na centralnu Evropu, a preko Srbije na Balkansko poluostrvo, a zajedno na čitav evropski kontinent. Nije stoga čudno da su Beograd i Budimpešta tijesno međusobno povezani u ovom političkom trokutu.

Jasno je da bi Mađarska, iako je članica EU i NATO, dala dozvolu za let ruskog aviona preko svoje teritorije, ali to ne bi dozvolile Poljska i Slovačka, koje osjećaju da u slučaju vojnog pada Ukrajine, ruska vojska može krenuti dalje na zapad preko njihovih teritorija. Bugarska je odbila rusko obraćanje za dozvolu za prelet aviona, vidjevši direktno kako u Crnom moru ruska vojska i Crnomorska flota RF izvršavaju agresiju na nezavisnu državu, uništavajući primorske ukrajinske gradove, kao Mariupolj i svakodnevno bombardujući milionsku Odesu i Mikolajiv. Rusija je stegnula vojni obruč oko ukrajinskog teritorijalnog mora, čime je vještački izazvala ogromnu krizu izvoza hrane na svjetska tržišta.

Beograd i Budimpešta prave predstavu da samo financijski gube od posljedica rata, ali rijetko preciziraju da je izvor svih negativnih posljedica za evropski kontinent i šire cinična ruska vojna agresija. Oni svojim građanima prodaju priču o brizi za njihove interese zbog ruske nafte i plina, a u stvari su uvalili Srbiju i Mađarsku u potpunu energentsku zavisnost od Moskve, koja finansijski podržava političke stranke koje žele stvaranja velikih država, čime u stvari kreira nemire na evropskom tlu.

Prvi put smo čuli riječi iz Beograda da se velika Evropa iživljava nad malom Srbijom. Postavlja se pitanje da li je to nagovještaj da teritoriju Srbije treba proširiti ili stvarno razumijevanje da nisi tako velik da praviš pritisak na svoje manje susjede i prijetiš im kako si značajan i snažan. Ipak u Evropi ima puno većih nacija, ali niko osim Rusa sebi ne dozvoljava omalovažavanje teritorijalno i brojčano manjih zemalja.

Ostaje pitanje kako reagovati na direktne prijetnje bivšeg podpredsjednika ruske vlade, sadašnjeg šefa Roskosmosa Dmitrija Rogozina. Rusi su bez bilo čije dozvole sa vojskom ušetali u drugu zemlju, ubijaju tuđe civilno stanovništvo, pljačkaju i ruše sve živo i sve to nikoga ne pitajući. Za Rogozina je samo traženje dozvole ponižavajuće, a još više da neko odbije ruski zahtjev. Zato je on počeo vrijeđati i prijetiti Bugarskoj, Crnoj Gori i Rumuniji umjesto Sjeverne Makedonije. Ne voli Dmitrij Rumuniju, koja je već jednom odbila prelet aviona sa Rogozinim nad njenom teritorijom, koji je kao ruski dobrovoljac ratovao (ubijao) u Pridnjestrovlju  1992.

Rogozin poručuje da RF, ako odluči da pošalje na ove tri zemlje balističke nuklearne rakete Sarmat,  za to sigurno neće tražiti ničiju dozvolu. Agresivnost šefa Roskosmosa moguće je objasniti činjenicom da se sada vodi istraga o krađi ogromnih državnih novaca u okviru institucije na čijem je čelu. Zato je Dmitrij odlučio da sebe još jednom prikaže kao superpatriotu, kako ne bi završio na razgovorima sa istražiteljima. Za njega je lakše da bude okrivljen od međunarodnog prava kao zvaničnik koji prijeti upotrijebom nuklearnog oružja, nego da bude na robiji negdje u Sibiru zbog pljačke državnog novca.

U svakom slučaju njega čeka krivična odgovornost, ako ne ispred ruskog pravosuđa, onda sigurno pred međunarodnim sudom za ratne zločine. Do tada, on može samo dati prijedlog Kremlju da mu dozvoli da na međunarodne susrete ne putuje avionom, nego na Sarmatu. Za takav prevoz mu nije potrebna dozvola. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

ivica

@čitalac Bacuske ce dobro da plate ovaj rat od Ukrajinaca.Ima vise Poljaka i Ukrajinaca no cistih Rusa u Rusiji.

čitalac

Do sada je na izgradnji novog ruskog kosmodroma pokradeno oko 600 miliona dolara i pitanje je hoće li taj projekat ikad biti završen. Rusija i dalje nastavlja da koristi kosmodrom u Kazahstanu za koji plaća (više)godišnji zakup. Direktor je Rogozin.