15 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tako to biva kad se previše sniva, a tako se malo zna

Stav

Comments 2

Tako to biva kad se previše sniva, a tako se malo zna

Autor: Antena M

  • Viber
Extra ecclesiam nulla salus. Hahaha!

Piše: Jovan Nikolaidis

Tonu zanosi separatista, independista, usred prijestonog Cetinja, administrativne Podgorice i velikosrpskog Hercegnovog. Budva se guši pod tjelesinom beogradskog i ruskog kapitala. Vide Nježni da ‘storija o nezavisnosti’ pada pred neokolonijalnom potencijom srbijanskom. Okupacija u tisuću slika.

Kolaboracija naša pred silinom sjeverne sive zone; materijalna sila i duhovita umiljatost njena oslikava se na sva naša jezera i more adriatičesko. Crnogorci nijesu makli, e da su bar počeli graditi svoju elitu. U kulturi, a potom i u drugim sferama društvenim, mi do zla boga zaostajemo. Nas je bog samo za pljačku i busanje u prsa dao.

Zvijezde s neba skidamo i u vreće janjičarske trpamo, u alava usta sve ono lako zarađeno. Za znoj i odricanje nije naše suverenističko biće voljno prknom maći. Ovdje stasavaju sve neki poluinvalidi i kržljavi pijetlovi jakog glasa. Vješti smo da se umilimo vlasti, svaki Crnogorac magistrirao je na vapajima za sinekurama. Veći dio naroda crnogorskog nalikuje ‘prosjacima i njinim sinovima’.

Uvlakači u njedra politike, sa ispruženim dlanom i snishodljivim osmijehom na licu. Malo je ko na Balkanu poput nas do te mjere tome toliko sklon. Nevještih praktikanata puna su administrativna legla, a djeca takvih vrte svoju perspektivu u zamračenim kafićima podgoričkim. I sve ih od te vrtnje vertigo spopada, dok oni jednako misle da je to od vožnje na vrtuljcima iz Raja. Raja iz koga se mladež želi da iseli, ne plativši ulaznicu u novo Čistilište.

A oni Mudri, Trpeljivi, Časni, Nepokolebljivi, Dosljedni i Dostojanstveni… opet u klupicu za ponavljače. Krivi su jer su još živi.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Anthropos

Taman tako. Narod bez elite i ne može - niti zaslužuje da bude - narod? Narod kome su svetosavski popovi "elita" može samo da završi u devetom krugu Danteovog Pakla? Nema litija koje mogu spasiti "litijaški naaarod"?

Mijo

Hvala još jednom i svaki put poštovani Jovane.