14 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 12°

Četvrtak

09.05.

18° / 13°

Petak

10.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šta je cilj Makronove i Šolcove telefonske terapije

Izvor: EPA

Stav

Comments 1

Šta je cilj Makronove i Šolcove telefonske terapije

Kremlj osjeća da će za mjesec situacija da se mijenja, ali ne u njihovu korist, pa sada traže previše.

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Dvanaest ruskih generala vratilo se u vječnu mirovinu. Tražili su slavu na ukrajinskoj zemlji, a umjesto toga otišli u vječnost kao i 31,5 hiljada ruskih vojnika. To je osam kompletnih ruskih brigada koje, u potpunoj opremljenosti, na spaljenih 1400 tenkova i 3400 oklopnih vozila, na 212 srušenih aviona i 180 helikoptera, marširaju u pakao kao agresorska vojska carstva tame, vojska ubica, silovatelja i pljačkaša.

Poslao ih je tamo kremaljski vrh da šire ruski svijet na novim podzemnim prostorima. Puno mladih ljudi koji su tek trebalo da žive, pa je čudno da njihove porodice čak zahvaljuju Putinu što je poslao slavne sinove spašavati ukrajinski narod od nacista. Do sada još nije u istoriji čovječanstva viđen takav apsurd. Ali ideologija rusizma traži žrtveno djelovanje od svojih vojnika, veliča ubice i silovatelje ukrajinskog naroda kao heroje. 

Na ukrajinskom ratištu žestoke borbe. Ukrajinska vojska tek je počela dobijati teško naoružanje na liniji odbrane. Veća količina stići će tek za pola mjeseca, i to dobro zna Generalštab ruske vojske, zato baš sada najviše gura svoje vojnike u napad da bi iskoristio trenutnu ogromnu prevagu u teškim naoružanjima. To traje već mjesec, a moglo se izbjeći da su se naši partneri puno ranije odazvali na zamolbe Kyiva za pomoć u oružju, prije svega teškom i savremenom. Neko je od zapadnih stručnjaka kalkulisao da se Ukrajina može i tako boriti, bez vojno-tehničke pomoći. A to što će poginuti deset puta više ukrajinskih vojnika, to je opet problem samo Kyiva. Dominaciju ovog načina mišljenja uspjeli smo eliminisati, ali smo izgubili mjesec i po. Sada je došla naplata računa koji je prevelik, ali ukrajinski vojnik iz sve snage drži liniju civilizacijske odbrane i ponekad prelazi u kontranapad da malo protjera natrag agresorsku vojsku.

Sada ruska diplomatja aktivno traži na Zapadu saveznike za pregovore sa Ukrajinom. Imajući trenutno 20% okupiranog ukrajinskog područja, Moskva želi dogovoriti najpovoljnije za sebe uslove završetka rata. Kremlj osjeća da će za mjesec situacija da se mijenja, ali ne u njihovu korist, pa sada traže previše. Kyiv je više puta ponovio da je izlazna tačka pregovora - povlačenje ruske vojske na pozicije 24. februara ove godine. Ostale opcije trgovine ukrajinskom teritorijom ne dolaze u obzir. To je apsolutno čista pozicija, koja se bazira na odnosima međunarodnog prava.

Moskva gura tezu koja je suprotna ovim principima postojanja savremenih međunarodnih odnosa, a to je uzimanje u obzir novonastale situacije. Kremlj stvara takvu kritičnu situaciju, a poslije traži na pregovorima da ona bude osnova za postizanje zaključnog teksta mirovnog dogovora. Svi to na Zapadu razumiju, ali neko uvijek vara. Treba da se što brže završiti ovaj rat, to je želja svih normalnih ljudi, ali neki kažu da moramo sačuvati obraz Putinu. i to, valjda, tako što bi Ukrajina ustupila Moskvi nešto od svojih teritorija. Za neke je previše da to izgovore otvoreno, poput Henrija Kisindžera, ali u stvari su na tim pozicijama - kobajagi ne, ali zapravo da.

Francuski predsjednik Makron ima već više od sto sati telefonskih razgovara sa Putinom. Ovim razgovorima nije spriječio početak ruske invazije na Ukrajinu. Njemu se priključio i njemački kancelar Šolc. Koji je cilj ove telefonske terapije sa ruskim predsjednikom? Makron kaže da je Putin pogriješio, ali to ne znači da svi mi moramo ponižavati Rusiju! O čemu to on priča? Putin je uništio ogromnu količinu ukrajinske ekonomije i infrastrukture, vrijedne gotovo trilion dolara. Nema više takvih gradova kakba je bila Borodjanka, Volnovaha, Mariupol.

Napravljena su ogromna zvjerstva nad ukrajinskim civilnim stanovništvom. Ali do kraja nije jasno šta misli Makron, kako Vladimir Putin mora ispraviti napravljenu griješku. Treba Parizu to otvoreno, na  međunarodnoj javnoj sceni precizirati. Ako će da se pokaje i vrati svoju vojsku kući, to je jedna stvar. Ali ako se misli na nešto drugo, onda na šta?  

Poslije ovakvih prijedloga predsjednika Makrona, na moskovskoj televiziji nastavljaju da emituju izjave kremaljskih propagandista da poslije Ukrajine ruska vojska mora doći do Britanije, a to znači da prethodno treba okupirati Francusku. Možda se Pariz već uplašio i ide u rikverc?                  

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Djordje

Kada Macron ode sa funkcije, posvetice se ugostiteljstvu. Firma će biti široko poznata-Alo, Alo.