20 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

18° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

23° / 14°

Petak

10.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nova ideologija za novo rusko carstvo

Izvor: Pixabay

Stav

Comments 1

Nova ideologija za novo rusko carstvo

Te 2006. još nijesam znao za plan, skovan u Kremlju, da se preko ruskog jezika širi agresivna ideologija rusizma.

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Ruski svijet opet je prikazao svoj agresivni karakter i nemogućnost prihvatanja postojanja drugih načina mišljenja osim svog. Za razvoj svoje izmišljene teorijske misli Kremlj je organizovao plenarno zasjedanje ideologa ruskog svijeta na okupiranom području Ukrajine u Krimu. Sve to uz manifestaciju Velika ruska riječ. Ovo zasjedanje u obliku Livadijskog kluba (naziv po Livadijskoj palati, gdje je bila poznata Jaltinska konferencija 1945. g.) postalo je važno mjesto propagande stvaranja, odnosno renoviranja Ruskog carstva.

Moskva pokušava da širi ideologiju ruskog svijeta preko privremeno okupiranih područja Ukrajine, stavlja nove ideološke okvire za nova teritorijalna osvajanja, propagira duhovno i fizičko uništenje svega šta se ne želi pokoriti Rusiji i ruskom svijetu, koji je postao okosnica nove vladajuće ideologije u političkom životu RF – a to je ideologija rusizma, modernog ruskog fašizma. I sve to maskira kišobranom širenja velike ruske riječi.

Na zasjedanju su bili naučnici ruskog svijeta koji su po stali avangarda propagiranja ideologije Kremlja. Zato je došlo da ih pozdravi sadašnje rukovodstvo okupiranog Krima, koje je dalo svestranu podršku ovoj manifestaciji. A sve je počelo još 2006. kao zasjedanje profesora i učitelja ruskog jezika, kojima je cilj uljepšavanje proučavanja ruskog jezika ne samo na teritoriji Ruske Federacije, nego i vani, gdje god ima mnogo škola na ruskom jeziku i ruskih studija na fakultetima. Naizgled normalna humanitarna stvar koju može prihvatiti svako demokratsko društvo van teritorije RF. Tako je Ukrajina tada ugostila predavače ruskog jezika, razumijući važnost podrške ruskoj kulturi na Krimu, gdje su tada etnički Rusi bili u većini populacije poluostrva. Tako je, podsjetimo, od 1944. kad su potpuno deportovani domicilni Krimski tatari. 

Imamo, dakle, kratak period od propagiranja važnosti učenja ruskog jezika 2006. do njegovog korištenja kao političke sjekire  2022. koja mora sasjeći sve nerusko i dati ideološko opravdanja agresije i napada na susjedne zemlje, čije narode ne želi da prihvati superiorna ruska kultura. 

Te 2006. ja sam bio zamjenik šefa administracije predsjednika Ukrajine na Krimu i pozdravljao ovaj prvi skup u Livadijskoj palati. Tada još nijesam znao za skovani plan u Kremlju da se preko ruskog jezika širi agresivna ideologija rusizma. Profesori ruskog jezika tada su na zasjedanju zamolili da na Krimu bude još više škola sa predavanjem na ruskom jeziku. Na prvi pogled plemenita ideja. Tek kasnije mi smo saznali da su ruske škole i fakulteti morali postati centri pripreme za ubacivanje u glave ukrajinske omladine ideja renoviranja moskovskog političkog uticaja i ruskog carstva.

Ja sam tada odgovorio učesnicima skupa da ukrajinska vlada na poluostrvu obraća puno pažnje na mogućnosti etničkih Rusa da zadovoljavaju svoje kulturne potrebe. Na Krimu je bilo 58% ruskog stanovništva, a ukrajinska država je na poluostrvu imala 92%  škola sa predavanjima na ruskom jeziku. Mnogo više nego što je bilo etničkih Rusa.

Prvi put sam tada osjetio kako ruski svijet nema mjere. Ukrajinska država dala im je sve da ne bi neko govorio o manjku podrške ruskoj kulturi na poluostrvu, a njima je bilo malo 92% cjelokupnog obrazovanja na ruskom jeziku! Poslije ovog zasjedanja ured  predsjednika Ukrajine na Krimu dao je preporuku razvoja škola sa ukrajinskim i krimsko-tatarskim jezikom obrazovanja, koji su gotovo nestali zbog ignorancije od strane nekih lokalnih političara. I to je bilo normalno prihvaćeno od većine stanovništva Krima.

Ukrajinski uticaj na Krimu imao je tada svakodnevni rast. Mislim da na popisu stanovništva poluostrva, koji je morao biti 2011. i Rusi ne bi bili etnička većina. Djeca iz mješovitih brakova tada su se željela opredijeliti kao Ukrajinci, po nazivu svoje države. Ali je tada Moskva imala jak politički uticaj na bivšeg i kasnije odbjeglog u RF predsjednika Janukoviča i njegovu vladu. Pa je, navodno iz razloga štednje novaca, otkazan popis stanovništva Ukrajine. Moskva je počela značajno gubiti uticaj kod stanovništva Krima i zato je počela hitna priprema okupacije poluostrva.

Na sadašnjem skupu u Jalti takozvani predsjednik državnog savjeta Krima Konstantinov uputio je poruku o neophodnosti likvidacije Ukrajinske države u bilo kojem obliku. A, ako to neće biti učinjeno, onda će u Ukrajini opet buti restauriran nacizam. Tako je ruski svijet stavio znak jednakosti između ukrajinskog i nacističkog, porukom da je ovaj rat protiv svega ukrajinskog šta ima u hiljadu i po godina dugoj istoriji. A to je striktna oznaka genocida - fizičkog, kulturnog i mentalnog uništenja jedne velike i stare evropske nacije. posljednji takav plan uništenja drugih nacija smislio je Hitler sa namjerom stvaranja vječnog Trećeg Rejha. 

Moskva je krenula u rat sa ciljem reinkarnacije Ruskog carstva. Juče je Vladimir Putin sebe uporedio sa carem Petrom Prvim, koji stvorio rusku imperiju 1721. Putin je izjavio da ide putem povratka bivših teritorija carstva, a to znači da su u opasnosti sve bivše zemlje Sovjetskog Saveza, Poljska i Finska. Tako se Ukrajina sada bori na bojištima sa nadmoćnim ruskim agresorom budući je na prvoj liniji odbrane evropske civilizacije od rusizma i ruskog svijeta.

Na zasjedanju u Jalti bili su prijedlozi o stvaranju dužnosti ruskog imperatora, a da za nekoliko godina jedno od zasjedanja treba organizovati u Kijevu ili Vašingtonu. Neko je rekao da to je politička šala, ali mi znamo da u svakoj šali ima ponešto istine. Izgleda da evropske nacije treba da počnu čistiti oružje!

    

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Lada

Uvijek se potvrđuje da je odnos Rusije prema Ukrajini jednak odnosu Srbije prema Crnoj Gori. U ovdje opisanom slučaju preko nastavnog programa i jezika.