23 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

23° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Liga naroda imala kakvu-takvu kaznu za agresore, UN i NATO ne mogu ni da prihvate realnost

Izvor: Liga naroda, 58. sjednica Vijeća u Ženevi 1930

Stav

Comments 0

Liga naroda imala kakvu-takvu kaznu za agresore, UN i NATO ne mogu ni da prihvate realnost

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Kako je prošao prvi dan otkako je Ukrajina zvanično kandidat na članstvo u EU? U stalnim uzbunama sirena o vazdušnom i raketnom napadu od ruske strane.

Samo sinoć, Rusija je ispalila više od četrdeset balističkih i krilatih projektila. Kijev je cijelu noć proveo sa sirenama za uzbunu, ali većina projektila pala je na gradić Desna. Ovaj ruski pozdrav približavanja Ukrajine Evropskoj Uniji koštao je rušenja važne nacionalne infrastrukture i gubitka mnogih života ukrajinskih građana.

Pitam se, kako zemlja koja ubija strane državljane i ruši tuđu infrastrukturu ostaje članica Savjeta Bezbjednosti UN, gdje svaki dan razmatraju pitanja rata i mira te međunarodne bezbjednosti?

Jednog dana, sovjetska delegacija u UN promijenila je pločicu, usmeno obavijestila Generalnog sekretara i tako je Ruska Federacija zauzela mjesto Sovjetskog saveza. Rusija je nezakonito ušla u sastav SB krajem 1991. i tako nezakonito se i dan danas ponaša. 

Nameće se pitanje da li će zemlje članice UN sada apelovati prema ovom međunarodnom organu univerzalnog karaktera o pitanjima rata i mira, kad jedna zemlja na nezakonit način sjedi u Savjetu Bezbjednosti i ponaša se kao međunarodni grabežljivac. A svi mi ostali idemo na sjednice ovog glavnog političko-bezbjednosnog organa svih naroda i sjedimo pored predstavnika zemlje agresora.  

Pogledajte samo što polu-službeno izjavljuju na ruskoj televiziji. Svakog dan neki član ruskog parlamenta ili penzionisani general prijeti upotrijebiti nuklearno oružje protiv Kijeva ili protiv Varšave, a sada je vrhunac svih ruskih prijetnji Velika Britanija, koja čvrsto ne prihvata moskovsku agresiju u Ukrajini i traži sveopštu evropsku pripremu da zaustavi ruski vojni napad na ostatak kontinenta.

Ministar vanjskih poslova RF Sergej Lavrov poznati kao gospodin Laž poslije odluke Evropskog Savjeta o pružanju statusa zemlje kandidata na članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji, izjavio je da je ovo velika prijetnja interesima Moskve i na takav način Zapad stvara vojni blok za napad na mirnodopsku Rusiju.

I ruski ministar zaboravlja kako je nakon sovjetske okupacije istočne Poljske, SSSR svojom vojskom zauzeo Litvaniju, Letoniju i Estoniju i počeo rat sa Finskom koja nije željela bez borbe pokoriti. Za inicijativu ovog rata boljševička Rusija bila je izbačena iz Lige Nacija kao zemlja agresor.

Podsjetimo, Liga Nacija bila je osnovana za rezultatima završetka Prvog svjetskog rata u toku Pariške mirovne konferencije (1919.-1920) na prijedlog tadašnjeg američkog predsjednika Vudro Vilsona. Ona je imala za zadatak izbjegavanje vojnih konflikata, rješavanje međudržavnih sporova putem diplomatskih pregovora, razoružavanja i borbe za bolji život svih naroda na planeti. Odlični ciljevi rada na dobrobit svih naroda, reklo bi se.

Ali uvijek se nađe zemlja, koja bih željela uspostaviti svoju kontrolu nad drugim nacijama. Tako je ova međunarodna organizacija propala jer nije imala mehanizme da kazni zemlje uljeza. Recimo, 1936. Hitler je ušao u Rajnsku demilitariziranu zonu. On se kleo svim međunarodnim partnerima da je ovo  prvo i posljednje teritorijalno sticanje za Njemačku. Evropljani su to progutali i za tri godine imali Drugi svjetski rat. Tada je Hitler već imao pretenziju na većinu teritorije Evrope.

Što imamo sada? UN ne može spriječiti rusku agresiju na Ukrajinu. To je duboka kriza ove organizacije. Liga Nacija je 1940. makar isključila ruskog agresora iz svojih redova, a Ujedinjene Nacije ne mogu uraditi čak ni to.

Svi su progutali rusku aneksiju Krima u 2014. g. što je otvorilo Rusiji put za sadašnji rat. Godine 1939. u Evropi su pod okriljem Engleske i Francuske makar pokušali ujediniti snage protiv hitlerovske vojske, a NATO je jedva uspio ujediniti svoje redove u prihvatanju činjenice da se desila agresija. Ovu slabašnost i neodlučnost Alijanse namirisala je Moskva i otvoreno prijeti Litvaniji, Letoniji, Estoniji i Poljskoj, pa čak i Britaniji.

Za nekoliko dana održaće se NATO samit. To je realna mogućnost za sabijanje redova za otpor, ne eventualnog nego vrlo realnog ruskog napada, prije svega na Baltičke zemlje. Sadašnji plan odbrane ove tri zemlje članice NATO vodi ka porazu. Bez odlučne promjene u Briselu, vojska RF može stići vrlo brzo prema Atlantiku.

Pri tome, sve je moguće riješiti sada na poljima rata u Ukrajini ako Kijev dobije kudikamo jaču vojnu i finansijsku podršku od Zapada. I to treba uraditi pod hitno. Zakašnjenje je poput smrti za demokratsku Evropu.        

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR