23 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

23° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Neko mora smiriti Putina! Ukrajinci, uz pomoć Zapada, spremni su da ga disciplinuju!

Stav

Comments 1

Neko mora smiriti Putina! Ukrajinci, uz pomoć Zapada, spremni su da ga disciplinuju!

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Pišem iz glavnog grada Kijeva, koji jutros bio pogođen nizom ruskih projektila. Pogođeni su i drugi ukrajinski gradovi, koji pate zbog toga što Ukrajina nikako ne može dobiti od zapadnih saveznika savremene sisteme za protivraketnu odbranu. Ruski projektili donijeli su Ukrajincima smrt, ruševine i ¨drugarski¨ pozdrav otvarenju samita lidera vodećih sedam zemalja svijeta, u njemačkoj.

Mi opet pitamo svoje saveznike do koje će mjere slušati ruske agente u svojim vladama, koji su prema uputima iz Kremlja dugo blokirali donošenje odluka o pošiljkama teškog naoružanja za potrebe ukrajinske vojske, koja gotovo golima rukama ratuje sa nadmoćnim ruskim agresorom.

Dobijanje savremenih protivraketnih sistema i borbenih aviona moglo bih sačuvatii živote hiljada mirnih ukrajinskih građana i milijarde dolara, zbog rušenja infrastrukturnih i privrednih objekata. Izgleda da se kremaljska hobotnica uselila u evropske glavne gradove gdje nevidljivim potezima vuče konce promocije ruskih interesa. Njihova je teza da treba razumjeti potrebe Rusije i krenuti u pregovore sa Moskvom da se ne bi desio kolaps evropske privrede.

Najveći zagovornici ove ideje tamo su gdje ima najviše saveznika Kremlja – naravno to je Budimpešta i neko na Balkanu. Mađarski savjetnik premjera vrlo je zabrinut što raste cijena goriva i poručuje da stoga treba hitno sjesti za pregovarački sto sa Putinom. Ko je pprotiv, samo naprijed. Ne pominje dogovor da Putin završi rat u Ukrajini i povuče svoju vojsku sa tuđe teritorije. U plaanu im je druga shema, koju svi mi dobro razumijemo. Moskva ne želi da samo tako završi rat, Ukrajina neka plaća cijenu agresoru svojom teritorijom, a mi ćemo dobiti dobru cijenu goriva.

Ove neznalice svjetske i evropske istorije na takav način samo pokazuju svoju pokornost Kremlju i spremnost da žrtvuju tuđi interes, navodno za dobrobit svojih naroda. Ukrajinci prolivaju lokve krvi zbog politike popuštanja Rusiji nekih evropskih lidera? Koji, kao, donose mir trgujući tuđim teritorijalnim gubicima i nekažnjavanjm agresora, igraju na Putina i tako odrađuju novac koji su dobili od Rusa za takvo lobiranje. To je preslikana situacija prije početka Drugog svjetskog rata.

Prvo su popustili Hitleru da zauzme Rajnsku demilitarizovanu zonu 1936, poslije su u Minhenu 1938. odlučili zadobiti naklonost Berlina ustupcima na račun Čehoslovačke, dio njezine teritorije – Sudeti dobili su nacisti, a nikakve reakcije nije bilo na pripojenje Austrije Trećem Rajhu. Za godinu dana - dobro došli u Drugi svjetski rat!

Slični događaji dešavaju se i sada. Rusija je oduzela od Gruzije Južnu Osetiju 2008. a 2014. RF oduzela je od Ukrajine Krimsko poluostrvo i dio Donbasa. I, opet, 2022. dobro došli u veliki rat, koji je pokrenula putinovska Rusija kao nekad hitlerovska Njemačka.

Ima ruskih satelita i u redovima najvišeg rukovodstva država koji su spremni na puno stvari za šaku rubalja, pardon dolara – ne bih moskovski obavještajci tako nisko padali da plaćaju ruskom monetom svakog visoko pozicioniranog političara spremnog da gura ruske interese. Recimo, zašto su EU i Njemačka zatvorili Sjeverni tok II? Ako bi ga koristile, ne bi bilo problema za mnogo zemalja sa ruskim plinom. Proruski političare uvijek preokrenu problem: evropske sankcije su te koje donose Evropi neugodnosti, a ne ruska agresija na Ukrajinu. Zato treba natjerati Kijev na mirni dogovor i odmah ukinuti Rusiji sankcije.

Zaboravljaju da su sankciju najmanji odgovor na ruski izazov mogućeg vojnog zauzimanja polovine Evrope. U nekim glavnim gradovima već su pogledali mapu po kojoj će ruska vojska ići na zapad sjevernije, preko Baltičkih zemalja, Poljske i Slovačke i dalje na zapad do Atlantika. Tako su oni južnije svoje teritorije i građane osigurali da okupatorska vojska sa istoka njih ne dira. Takvim su ponašanjem postali gotovo saveznici Putina.

Sigurnosne službe zemalja NATO moraju se ozbiljno pozabaviti petom kolonom među evropskim političarima visokog i najvišeg nivoa. Sigurno će u velikom broju glavnih gradova država članica Alijanse pronaći moskovske petokolonaše, tačnije- ruskie špijune.

A u nekim drugim glavnim gradovima, drugi je problem. Treba pronaći političare koji nijesu upali u kremaljsku mrežu, zbog toga što promoskovskih funkcioenera tamo ima u  izobilju. Poslije takvih sigurnosnih provjera čekalo bi nas puno iznenađenja.

Raketiranje Kijeva u toku Samita G-7 u Njemačkoj i uoči NATO samita u Španiji samo govori da Rusija prijeti Zapadu zbog političke, vojne i finansijske podrške Ukrajini. Ako međunarodni bandit ucjenjuje čak i sve njih, onda mora dobiti čvrst odgovor. Vremena za uvjeravanje bandita da on radi nešto loše već odavno su prošla. Neko ga mora smiriti. Ukrajinci, uz neophodnu pomoć Zapada spremni, su da ga disciplinuju.

A vi?  

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Đe_je_tu_CRNA GORA

Treba neko direktno da pita Brisel i Vašington zašto mlitavo reaguju na Open Guchu. Je li to USA želi da žrtvuje CG da bi Srbija okrenula leđa Rusiji i priznala Republiku Kosovo. Ako je to tako, e onnda mi da stanemo na stranu Kremlja.