24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

24° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Apel kolegama iz poslaničkog kluba DPS

Izvor: Luka Ratković

Stav

Comments 5

Apel kolegama iz poslaničkog kluba DPS

Izvor: Fokalizator

Autor: Antena M

  • Viber


Piše: Vladimir Vojinović  

 Poštovane poslanice i poslanici Demokratske partije socijalista Crne Gore,

Pozivam sve vas – a među vama ima i onih koje nose moju krv, ima i višedecenijskih prijateljica i prijatelja, i koleginica i kolega iz Glavnoga odbora, i koleginica i kolega iz partijskih tijela Odbora Glavnoga grada DPS – da koristeći svoja poslanička prava preduprijedite sve ono što će se desiti nakon što pojedinci u ime Crne Gore, a uz vašu eventualnu parlamentarnu podršku, potpišu ugovor s Crkvom Srbije, onakav kakav je predložen, i o čijoj sadržini čitamo večeras na portalima.

Nikome od vas ne treba pojašnjavati zašto je član 16 Nacrta ugovora razoran po sekularni duh Crne Gore i po njen multietnički sklad. Ali, treba konstatno imati na umu da je u njemu skrivena suština borbe protiv antifašističke Crne Gore, odnosno suština borbe protiv Crne Gore kao sekularne zemlje. To je birolijevska podmetačina, doduše ne u vidu makaronskih sljedovanja iz Drugoga svjetskog rata, koja su oslabila oštricu mača što je 13. jula pośekao okupatora, već je to podmetačina upakovana u kesu navodnoga poštovanja vjerskih prava i sloboda.

Član 16, odnosno njegov autor, kaže: “Pravоslavna vjerska nastava u javnim škоlama mоže se regulisati, u skladu sa pravnim pоretkоm Države.” Dakle, pozivajući se na pravni poredak Države, autor ovoga člana najdirektnije upire prst u oko Crnoj Gori. Zašto? Pa zato što je, u skladu s pravnim poretkom Države Crne Gore, koji je zadat koliko Ustavom, toliko i Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju, u javnim ustanovama – obrazovanje i vaspitanje svjetovnog karaktera. I ne samo to, Član 5 našega Zakona jasno propisuje da u javnoj ustanovi obrazovanja i vaspitanja “nije dozvoljeno religijsko djelovanje.”

Vrhunski pravnički cinizam, sadržan u pozivanju na pravni poredak Države toga Člana 16 Nacrta ugovora, najavljuje zapravo pokretanje procesa preispitivanja svih odluka na kojima počiva Crna Gora – i stručnih procesa, koji će se kretati od revizionističkih poduhvata i pokušaja umanjenja značaja NOB-e, i pravničkih, kojima će biti drmani temelji referendumske odluke o obnovi suvereniteta naše zemlje.

Do tada, u školama će trpjeti naša đeca, kojoj će biti „nuđena“, a zapravo nametana, i to pod prijetnjama patrijarha i mitropolita kakva je i ona jučerašnja Porfirijeva direktorima škola u Srbiji – istina koju propovijeda jedna religija.

Jedina parlamentarna politička snaga koja može zaustaviti ove procese jeste vi, jeste Poslanički klub DPS-a.

E pa, kako se, na sreću, u Crnoj Gori sloboda danas ne brani oružijem no glavom, znate što vam je činiti ne samo da spriječite ono što se Crnoj Gori sprema, već i ono što bi vas moglo obilježiti u svu vijeku.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Ivan

@Miki Optimisticno čitanje. Ja čitam ovako: promijeniće se zakon pa će i to moći.

Miki

Pogreno si procitao zakon. Ta odredba znaci a ce se vjerska nastava u javnim skolama organizovati u skladu sa domacim zakonom. A to znaci da je nece ni biti - jer je zakonom zabranjena;)

Dps izdao

Milo je vjecito trgovao sa neprijateljima : Spc, Df i ostalima, provjerenim krpama s kojim Vučić briše