10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Opasna je i pogrešna taktika iscrpljivanje Rusije doziranom podrškom Ukrajini

Stav

Comments 0

Opasna je i pogrešna taktika iscrpljivanje Rusije doziranom podrškom Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Rusija je povukla svoju vojsku sa Zmijskog ostrva u Crnom moru poslije njegovog gađanja projektilima s ukrajinskih pozicija. Moskva to nazvala gestom ¨dobre volje¨ radi poboljšanje situacije u Crnom moru. I da ne bi niko sumnjao u takvo objašnjenje, Rusija je gađala balističkim raketama stambeno naselje na Crnomorskoj obali, blizu Odese, koja je prekoputa Zmijskog ostrva. Ruska Z-vjer ubila je dvadeset mirnih građana i još nekoliko desetina ranila. Za takav gest "dobre volje" Kremlja tražićemo tribunalza ratne zločine, za izvršioce i nalogodavce ubistava civila.

Ukrajinska strana mjesecima traži od saveznika sisteme za protivraketnu obranu. Napokon, poslije rušenja mnogih ukrajinskih gradova ruskim projektilima Vašington je dao dozvolu za isporuku ovog naoružanja.  Za dostavu i obuku vojnika biće potrebno neko vrijeme.  Da su naši partneri imali sluha i počeli isporučivati Ukrajini takvo naoružanje odmah poslije početka ruske invazije, sigurno ne bi bilo mrtvih u Kremenčuku, ne bi stradao Kijev i Harkov, Dnjepar i Zaporožje. Bila bih sigurnija Odesa i čitava ukrajinska crnomorska obala od neljudskog ruskog uništenja infrastrukture i mirnih ljudi.

Na samitu NATO u Madridu konačno je objavljeno da Rusija više nije partner i da je postala neprijatelj Alijanse, što će biti zapisano u strategiji razvoja za sljedećih deset godina. Brisel je priznao Moskvu kao zemlju partnera još 2010. i to poslije ruske invazije na Gruziju 2008, odmah poslije NATO samita u Bukureštu. Ukrajina i Gruzija tada nijesu dobile punu podršku svojim euroatlantskim aspiracijama, jer se tome protivio Vladimir Putin. Kijev i Tbilisi bili su blokirani od strane njemačke kancelarke Merkel i francuskog predsjednika Sarkozija.

Te 2008. Moskva je otela Gruziji Južnu Osetiju, ali je 2010. postala zemlja partner NATO. Već 2014. Rusija je zauzela ukrajinski Krim i dio Donbasa. I ostala zemlja partner NATO! I tek kad je RF počela veliku vojnu ekspanziju na Ukrajinu, sa sljedećim ciljem širenja svoje agresije na Zapad, Alijansa je pokazala zube Kremlju i donijela odluku o prihvaćanju u svoje redove Finske i Švedske, te najavila stratešku podršku Ukrajine u odbrani od vojnog napada RF. Sa puno zakašnjenja sve polako dolazi na svoje mjesto, samo Gruzija ostala bez Južne Osetije, Ukrajina bez Krima i pola Donbasa i sa širokim frontom sa Rusijom.

Na samitu je donijeta odluka o paketu pomoći Ukrajini, ali su u njemu samo sredstva za vezu i sajber zaštitu, a nama su potrebni tenkovi, artiljerija, borbeni avioni, sredstva za protivraketnu odbranu i drugo teško naoružanje. Dobro je da se na bilateralnom nivou Kijev dogovorio sa Vašingtonom, Londonom, Berlinom i drugim zemljama za pomoć od 600 tenkova i 500 jedinica artiljerije sa municijom. U pogledu sadašnjeg stanja na ratištu, Ukrajina su ta oružja i oruđa potrebna na nivou nekoliko hiljada, a dobićemo samo nekoliko stotina. To je manje od potrebnog gotovo deset puta. Ne govorim da su nam potrebni avioni F-15 i F-16. To su sredstva za savremeni konvencionalni rat neviđenih razmjera koji je započela Rusija. Samo u artiljeriji Rusija ima prevagu pet do sedam puta, a u količina artiljerijskih gađanja zbog ogromnih ruskih rezervi granataa 10-15 puta više je nego ukrajinska!

Prije nego što bi ruski tenkovi, oklopna vozila i pješadija krenuli u napad, njihova je artiljerija gađala ukrajinski položaje po pet-šest sati. Zato je relativna izjava Amerikanaca da su dali Kijevu više protivtenkovskih sistema nego što Rusija ima tenkova. Poslije pet-šest sati ruskog artiljerijskog "peglanja" ukrajinskih pozicija, koje ponekad uopšte ne mogu uzvratiti vatru, dio svih vojnih sredstava bivao je uništen, a da ne govorim o našim vojnicima. To je stvarno teška situacija koja traži hitno razrješenje kroz slanje Ukrajini teškog naoružanja, što veće količine i što boljeg kvaliteta. Ukrajina gotovo da i ne dobija tenkove nove generacije. Zato gine puno ukrajinskih vojnika, strada i umire ogroman broj civila. NATO mora biti mnogo odlučniji nego do sada.

Politika nekih analitičara u Alijansi svodi se na želju da Ukrajina iscrpljuje Rusiju, zato joj dajmo naoružanja ali ne premnogo i ne najnovije. Takva taktika je vrlo opasna ne samo za Kijev nego i za čitavu Alijansu. Rusija može vojno prelomiti situaciju bez jače vojne i financijske podrške Ukrajini od zemlja Zapada. Tada će na udaru odmah biti države Baltika i Poljska kao članice NATO, te Moldavija i Gruzija kao zemlje partneri. I tad će nastati sasvim druga geopolitička situacija. Ne treba ponavljati istorijske greške. Ogromna vojska krstaša koja je 1204. trebalo da ići spašava grob Gospoda u Jeruzalemu, umjesto toga zje, po nagovoru Venecije napala Vizantijsko carstvo i zauzela Konstantinopolj.

Krstaši su tamo vladali 57 godina dok ih nijesu otjerali kući. Vizantijsko carstvo time je bilo oslabljeno, a Venecija je zbog toga bila radosna. Ali, nakon nekoga vremena došli su Turci i srušili Vizantiju, koja je bila linija evropske odbrane. Osmanlije su preuzele Konstantinopolj i pretvorili ga u Istanbul, a zatim trista godina napadali centralnu i jugoistočnu Evropu. Venecija je sve što je prigrabila od Vizantije izgubila kao i svoj uticaj u Evropi. Zato nemojte da i vama dođu Rusi i preinači Vilnjus u Vilno, Tallin u Revelj, Helsinki u Helsingfors. Oni su to već najavili u svom parlamentu. Snažno podržavajte Ukrajinu i tako ćete spasiti Evropu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR