Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bog  je u meni, nema ga izvan mene

Stav

Comments 4

Bog je u meni, nema ga izvan mene

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Jovan Nikolaidis, crnogorski pisac

Bio sam i jesam, ma koliko to danas izgledalo kao tvrdnja lunatika - jugoslovenski pisac. Pisci, od prve do zadnje lige,  imaju pravo na to da vjeruju svojim uvjerenjima. Ona su  dostojanstvenim ljudima nepromjenljiva.

Glede demokratije, Jovan Nikolaidis (alijas: Joan Arvanitis), ima pravo na lični stav. A moj stav jeste i ostaće takav, ma koliko mi se smrt pribižavala starošću koja inače uživa, slabošću svojom, da kadšto mijenja uvjerenja od straha pred neminovnim – slobodna Crna Gora je moja domovina.  Ja se ne bojim da do kraja, u ime grobnih ostataka moje majke,  takav i ostanem.

Bivajući jugoslovenski,  ja sam time i crnogorski pisac. Tome opredjeljenju ni sama smrt neće moći ništa, pogotovo  ne oni koje prezirem, a takvi su svi koji svoje porijeklo odbacuju. Ja sam, za sve ljude ovoga svijeta,  i jedno i drugo, i crnogorski i jugoslovenski.  Ali  nikada srpski pisac, kao što se pokojna mater uporno klanjala do kraja svemu crnogorskom, plaćajući skupu cijenu svom crmničkom zanosu.

Posljednji događaji u politici Crne Gore  me sile da napišem dodatnu izjavu:

Vjerujem u Boga, jednog i jedinog za ljude, ma kojoj vjeri da mu se isti klanjaju. Ne podnosim  nijednu bogomolju,  ma koliko su mi se takve u životu umiljavale. Bog je u meni i niko mi ga iz duše neće moći da uzme osim Svevišnjeg. Neću da mrzim nijedan narod, naročito ne srpski i albanski. Od Hrvata sam uvijek dobijao zdrav osmjeh i pruženu ruku, Bošnjake mi je u srcu očuvala njihova ljubav prema mojoj porodici. To je dovolljno za jedan skrajnuti život.

U Montenegro ću vjerovati do sudnje ure. Amin.    

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

mijo

Praznik je kada napišete nešto ovako. Hvala vam za ovo.

Senad

@Branka Nisu uzeli...Pokušali su uzeti ali nisu uspjeli sad niti ikad

Saša Pajović

Ja sam poštovalac crkve ne mrzim nikoga ali bih Volio da mogu kao Nacijonalni Crnogorac da se pomolim bogu u Crnogorsku pravoslavnu Crkvu iz ustava Knjaževine Crne Gore iz 1905 godine da Vječna Crna Gora