19 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Trajna ondulacija

Stav

Comments 0

Trajna ondulacija

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Ela Abramović

Dok me je mozak bolio od Dritanovog govora u Potočarima, a stid i mučnina obuzimali od glave do pete, pojaviše mi se odjednom pred očima tri slike: Radovan Karadžić – Dritan Abazović - Vladimir Leposavić. Jedan pored drugog. Vjerovali ili ne – bi mi nekako lakše! Makar od puke spoznanje da mi nešto postade jasno,  da sam makar nešto shvatila u tom magnovenju.

Kada je Radovan ubijao Sarajevo, onako sladostrasno, orgazmički - kako zna samo masovni ubica – kuljala je iz njega višedecenijska mržnja prema gradu i ljudima koji su mu dali sve. Upkos školi, ljubavima, ženidbi, poslu, ulasku u poznate sarajevske krugove, pisanju poezije, on nikako nije mogao da usvoji ni Sarajevo grad, ni duh njegovih ljudi. Grcao je, davio se, i jednako ih mrzio iz dubine duše. Bio je to prevelik i pretežak zalogaj za đikana koji bijaše sviknut da mudruje oko ognja i osvaja đevojke samo ako kleknu pred njim ili ih dohvati za pletenice. Vjerujem da je i rođena Sarajka, supruga mu, bila samo instrument da se ufura tamo đe nikada ne bi mogao priviriti sam.

Ništa zločincu nije bilo sveto osim njegove kose i frizure. U njegovom primitivnom duhu, pa i u liku lažnog doktora Dabića, kosa je bila izvor njegove „mitske“ snage i muževnosti, privlačnosti i moći zavođenja. Kosa, kao aura, bila je produžetak njegove male, ništavne duše. (Moguće da je imao i pušten mali nokat – spada u isti arsenal moći, a koristi i za vađenje sekreta iz nosa). U svakom slučaju – jedino što je impotentnu dušu činilo moćnom u vlastitim očima, ali dovoljno da nadahne snagom za neviđena zla. 

Da ne pobrajam - Sarajevo je dosta dalo i Dritanu. Onako naivno, neštedimice, kako znaju gradovi u kojima se vjekovima susreću i zajedno žive različite kulture, vjere, civilizacije. Moglo se simpatisati to kovrdžavo momče, uporno, vrijedno, promućurno, uvijek pri ruci, nasmijano – pa i kad smijeh nema svrhe, ali „neka se nađe“.

Vjerujem da je fakultet bio ponosan kad je njihov diplomirani politikolog postao premijer. I opet – fascinacija kosom, i opet s istim motivima. Doduše, repertoar Dritanovih ekstenzija još je bogatiji. Osim što ga šire mlatarajuće ruke i raskrečene noge, za nekoliko centimetara visine zaslužne su i bogate, astraganske kovrdže. Da se nejaki ego dobro uskvasi i nadođe pomaže i 25 auta u pratnji, gliser, štošta još, a nijesu na odmet ni đečica-navijači i budući patriote, po njegovom receptu.

Prohujalo je bez traga i glasa sarajevsko obrazovanje i akademski duh kroz našeg sunđerasto poroznog premijera. Praznina i pustoš. Naš "sraćni" premijer (ovaj pridjev, doslovno, upotrijebi da čestita Kurban Bajram prije par dana) zaista se danas uneredio i zaudara naširoko trčeći nazad iz Potočara.

Umalo zaboravih Leposavića i otkud on u triptihu s početka? Pa, sinula mi je misao: je li Dritan, u stvari, samo ondulirani Leposavić? I bi mi lakše... Trebalo je, kako voli da kaže premijer, konačno efektuirati i relaksirati njegovu dosadnu herflikovsku frizuru.

I, uprkos svemu - hvala ti Sarajevo, hvala ti Bosno, jer ovdje, ipak, živi mnogo više onih koji nose vaš duboki pečat i saosjećaju s vama iz dubine duše!

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR