22 °

max 22 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

22° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

23° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uspomena

Stav

Comments 2

Uspomena

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Jovan Nikolaidis

Ne hajem za religiju, ne zanimaju me sveci, vanzemaljski život ostavljam onima koji u njega vjeruju. Ne podnosim takvu vrstu socijalne i mentalne eutanazije.

Prihvatam: Bog je u svima nama, samo ga treba pronaći. Ne želim iluziju koju mi o njemu nude, ono što mi o njemu govore, drag mi je tek kao slutnja o snazi beskraja.

U svakoj religiji nazirem suludost imperijalne oholosti koja mi sve vrijeme pokazuje da je riječ i o čudovišnoj propagandi. Buni se moj razum svemu tome, néda se takvim maglinama.

Meni je dovoljno što se u zemaljskom životu patim, čekajući da se svrši, da se oslobodim tegoba. Ipak, nehajan i ciničan spram vjerske dogme, sebe često korigujem, obuzdavam, učeći se pod starost pristojnosti. I svjedočim, miran, glagoljanju fanatika - pučko religijsko kazalište. Često mi religiozni ljudi, ma kojim od zakona jednobožačkih obavezani bili, nalikuju djeci koja sav vijek igraju igru na koju su navedeni, naučeni. Ozbiljni nasilu, nalikujući službenicima na tajnom zadatku, najčešće neupućeni a u igri, s krajnom pažnjom predani pravilima koja provode svim bićem. Nijednom se ne dosjetivši da je u tim igrama vješto skrivena opasnost po zdrav razum, logiku i iskustvo.

Pogledajte današnju dječicu koja se, zanesena, igraju video igricama: odsutni, pokreta i pogleda usmjerenih na ono što sa ekrana draži njihovu pažnju. I što se tu može promijeniti? Ostavi ih, neka im njihovog zanosa, na njega pravo imaju i sretni su time.  Podučavati slijepca da gleda? 

Odričem se te želje - vjerovati u nebesko kraljevstvo. Dovoljno je odanosti vjeri bilo u mom ocu, za me nije preostalo ništa do sumnja. Pateras moj bijaše postojani, kojiput naporni ortodoks.

Slijedio sam ga kao dijete željno pažnje njegove, sve dok se nisam otrgao. Prepoznao je taj otpor. Nakon toga više nikada, ni majku ni mene, nije pozvao u crkvu, niti da u kući pristupamo molitvi. Ostavio je pobožnost sebi i u nju tonuo lagano kao u živo blato. Čučao je u uglu sobe, okrenut ikonama i kandilu, kraj nas koji mu u tom traganju za spasom nismo mogli pomoći.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Roksana

Jovane, prelijepo, iskonski čisto. Bog jeste u čovjeku, no, da li smo u stanju da ga vidimo, upravo zbog silnog vulgarnog rametanja "vjerom" u Njega, zbog patosa kojim nam popovi zamagljuju onu suptilnu svevideću nit koja čeka našu zaumnu percepciju Svemoćnog, tako potrebnog našem slabašnom biću.

religija razdvaja

Svi ratovi su religijski