17 °

max 17 ° / min 12 °

Subota

02.12.

17° / 12°

Nedjelja

03.12.

12° / 6°

Ponedjeljak

04.12.

10° / 4°

Utorak

05.12.

9° / 6°

Srijeda

06.12.

8° / 7°

Četvrtak

07.12.

10° / 6°

Petak

08.12.

10° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Polja današnje Ukrajine hranila su čovječanstvo i prije Hrista...

Izvor: Pixabay

Stav

Comments 1

Polja današnje Ukrajine hranila su čovječanstvo i prije Hrista...

... a sad bi to neki neandertalac da zaustavi

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Oslobađanje Zmijskog ostrva od ruske vojske omogućila je izvoz ukrajinskih žitarica na svjetska tržišta. Govorimo o spremnih dvadeset i nešto miliona tona, a to je samo početak. U svijetu se već osjeća nestašica hrane, koju je uzrokovala ruska agresija na Ukrajinu. Među planovima Kremlja je i da nestašicu hrane u slabo razvijenim zemljama iskoriste kad lokalno stanovništvo masovno krene u Evropu potražiti spas. To bi moglo značiti da će u jednom trenutku Brisel i evropske prijestonice biti potpuno okupirane problemom ilegalnih migranata, a Rusija će glatko da nastavi djelovanje na ratnim poljima Ukrajine.

Posrijedi je žestoka i primitivna shema, izmišljena u Moskvi sa ciljem destabilizacije ujedinjene Evrope i ravnoteže na svjetskom nivou. Već gladni demonstranti u Šri Lanci protjerali su predsjednika države i šefa vlade iz zemlje. I to moguće tek početak nemira u slabo razvijenom svijetu što provocira moskovska invazija na Ukrajinu i rusko blokiranje izvoza ukrajinskih žitarica brodovima preko Crnog mora za potrošače po čitavom svijetu.

Napokon je ukrajinska vojska dobila novo zapadno oružje, koje je potpomoglo izbacivanje ruskog garnizona iz okupiranog ostrva Zmija uz gubitke ruskih raketnih sistema i vojnika, koji su tamo bili stacionirani. Jedno vrijeme je sa ostrva Zmija Rusija uspostavila kontrolu nad sjeverno zapadnim dijelom Crnomorske obale. Sada je pak prolaz potpuno slobodan, pa ukrajinski brodovi uplovljavaju u rumunske luke, gdje istovaruju robu koja se dalje željeznicom transportuje u najveću morsku luku Konstanca. Odatle duž obale Bugarske brodovi idu prema Istanbulu odakle već sigurnim putem može dalje gdjegod...

Moskva je napokon shvatila da je izgubila mogućnost potpune blokade Crnomorske rute. Kremlj je inače planirao da za prolaz ukrajinskih brodova sa žitaricama ispregovara ukidanje evropskih sankcija, ali im he ovaj trik propao uz osudu većine zemalja međunarodne zajednice. Tako je Moskva prinuđena da uz posredovanje UN i Turske sjedne za pregovorački sto sa ukrajinskom stranom o slobodnom i sigurnom prolazu ukrajinskih brodova sa žitaricama prema Istanbulu.    

Ostrvo Zmija nalazi se 35 kilometara od najbliže tačke obale, delte Dunava i ima površinu od 20,5 hektara. Sa Dunava ide jaka struja prema ostrvu koja ponekad donosi vodene zmije, zato i ima takav naziv. Prema staroj grčkoj legendi, ostrvo je sa morskog dna donijela boginja Fetida za svog sina Ahila, pa su nekad mjesto zvali i Ahilovo ostrvo. Prvi put stari Grci spominju ostrvo u sedmom vijeku prije Hrista. Antički Grci tada su kolonizovali čitavu obalu Crnog mora, uključujući sjeverni dio. Tu je bilo pristanište za grčke brodove koji su plovili za sjeverno zapadnu obalu Crnog mora i deltu Dunava. Ovdje su osnovane brojne grčke gradovi-kolonije na crnomorskoj obali.

U poljima sadašnje južne Ukrajine živjelo je pleme Skita. Oni su boravili na ravnicama između rijeka Don i Dunav uključujući Krimsko poluostrvo. Bili su nomadskog karaktera i došli su iz azijskih stepa u 7. vijeku pne. Bili su dominantni do 2. vijeka, a potisnuli su ih došljaci Sarmati. Iako su Skite i Sarmati bili nomadi, jedan dio stanovništva bavio se poljoprivredom i uzgajanjem žitarica. Tako su Grci još od starih vremena otkupljivali na jugu sadašnje Ukrajine žitarice a prodavali svoje proizvode od srebra i drugih metala, vino i ulje.

Zanimljivo je spomenuti... Grci, kao i sve nacije koji su bavili vinarstvom miješali su vino sa vodom i tek tada pili. Za Skite, Sarmate i sadašnje Ukrajince to je nepojmljivo. Sjevernjaci u odnosu na Grke uvijek su pili čisto vino i naljutili bi se ako neko predloži miksanje s vodom.  

Jug Ukrajine ostaje snažan proizvođač žitarica i ruskim okupatorima to ne odgovara. Osim što su pokrali urod žitarica na okupiranom području i probali ga prodati na međunarodnim tržištima kao svoje, oni su zapalili polja spremna za žetvu. Ruski vojnici osjećaju da će uskoro biti pometeni sa juga Ukrajine, zato i rade takve, za svakog homo-sapiensa užasne stvari. Ovi ruski neandertalci moraće se vratiti u moskovske močvare i šume Sibira. Ukrajinska vojska i oružje slobodarske Evrope tome će biti garancija.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

vucedolac, krstas kostov

opet Levcenko. pa, to je bila Rusija.