17 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
HIMARS - osjećaj Rusije da može izvući deblji kraj!

Izvor: Pixabay

Stav

Comments 1

HIMARS - osjećaj Rusije da može izvući deblji kraj!

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko 

Sadašnji ruski rat protiv Ukrajine postao je i poprište obračuna vojnih taktika i vojne tehnike. Rusija je planirala da na račun velike prevage u teškim naoružanjima, koristeći svoj ogromni arsenal raketa, nanese ukrajinskoj strani velike gubitke u ljudstvu i rušenju čitave infrastrukture. U toku sadašnje ofanzive na Donbasu ruska vojska gotovo da nije koristila juriše pješadije.

Rusi su smislili svoju taktiku. Po pet-šest  sati stalnog granatiranja ukrajinskih pozicija iz artiljerije nekoliko dana redom i potom napad tenkovima i pješadijom ali isključivo u oklopnim vozilima.

Iako je ukrajinska vojska herojski branila svaki pedalj zemlje, poslije takvog intenzivnog granatiranja tokom više dana, puno odbrambenih pozicija jednostavno je bilo satrto paljbom ruske artiljerije. Rusi su dopremili ogromne zalihe granata za artiljerijske sisteme, čak i dvadeset puta više od onih kojima raspolaže Ukrajina.

Takvom je taktikom Moskva planirala lagano napredovanje svoje vojske, koja uništavala praktički sve na svom putu, do završetka vojne kampanje. To je bila preteška situacija za Ukrajince koji su imali ograničene zalihe projektila i  municije, a takođe i veliki nedostatak teškog naoružanja.

Zato je još od kraja marta Kijev tražio teško oružje, ali je ruski lobi u zemljama NATO uspio da na mjesec i po blokira donošenje neophodnih odluka. Umjesto teškog naoružanja Ukrajini su slate riječi potpore, kacige i prsluci. Tek poslije dramatičnih apela Kijeva kardinalno se promijenila situacija. Izgubljena su gotovo dva mjeseca, što je bilo odlučujuće  za pogoršanje situacije na Donbasu.

Konačno je Ukrajina počela dobijati od Zapada i nova teška naoružanja, makar još u ograničenoj količini, koja efikasno pomažu poravnanju situacije na ratištima. Pomenimo dobijeni američki raketni taktički sistem HIMARS, koji sada pomaže da se promijeni stanje na borbenoj liniji. On ima veliku preciznost djelovanja. Domet sadašnjih projektila je 90 kilometara, dva puta dalje nego bilo kojeg ruskog sistema artiljerije. Ruska vojska ima sličan raketni sistemi GRAD i URAGAN u dometu 70-120 kilometara, ali oni nijesu ni blizu precizni kao američki.

Ruska artiljerija koja može precizno gađati ima kraći domet, a ruski raketni sistemi taktičkog dometa nijesu ni izbliza precizni kao HIMARS. Kao rezultat njihovog djejstva, za pola mjeseca uništeno je više ruskih skladišta sa municijom na Donbasu i Hersonskoj regiji. Ruska artiljerija odmah je osjetila nedostatak granata, čak 60-70%, i sada nije u mogućnosti  da granatira ukrajinske položaje višesatno i svakodnevno.

Uništeno je i nekoliko ruskih punktova upravljanja vojskom na nivou armije i divizija. Ubijeno je dosta ruskih zapovjednika visokog položaja, uključujući generale. HIMARS ima veliku prednost nad ruskim sistemima i stoga što mu poslije ispaljivanja šest projektila treba samo pet minuta da napuni novi komplet. Ruskom sistemu za novo punjenje treba 30-50 minuta.

Ruski vojni sateliti ne mogu prepoznati HIMARS kao raketni sistem, zbog toga što izgleda kao obično teško teretno vozilo ili transporter, ako nije na poziciji ispaljivanja projektila. HIMARS je pomogao istjerivanju Rusa sa strateškog Zmijskog ostrva, što je omogućilo transport brodovima hrane iz Odese za ušće Dunava, za rumunske riječne luke gdje se potom pretovara i željeznicom opet teret vraća na rumunsku crnomorsku obalu za transport dalje preko Istanbula.

Ukrajina sada posjeduje dvanaest sistema HIMARS, svaki košta po 5,5 miliona dolara, a za mjesec dana imaće ih više od dvadeset. To će značajno promijeniti sliku stanja na ratištima. Ako ukrajinska vojska dobije još i tražene protivraketne i protivavionske sisteme, plus tenkove, oklopna vozila i artiljeriju, biće potpuno spremna da krene u kontra ofanzivu. Ukrajinski vojnici motivisani su, ali još nemaju neophodnu podršku u teškim naoružanjima. Sada ukrajinske snage posjeduju projektile HIMARS sa dometom 90 kilometara. Ali teku pregovori8 za rakete dometa i do 300 kilometara.

Kremlj je zbog toga, ako ne u histeriji, onda jako zabrinut i pod hitno je počeo propagandnu kampanju u Rusiji i u svijetu da, navodno, ukrajinska strana švercuje zapadno naoružanje nekim kriminalnim strukturama u svijetu kao što je bilo u toku ratova u bivšoj Jugoslaviji. Uključena je čitava ruska peta kolona u svijetu, uključujući političare, novinare, nevladine organizacije. To, međutim, samo svjedoči da Moskva napokon osjetila da može u Ukrajini izvući deblji kraj.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Vucedolac, Krstas Kostov

Opet Levcenko, neumoran je. Covjek ima pravo da se nada, jer nada posljednja umire.