21 °

max 21 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

21° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mjesečarenjem do Karađorđeva

Stav

Comments 0

Mjesečarenjem do Karađorđeva

Izvor: radiosarajevo

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Edina Bećirević

"Hrvatska se igra vatrom, a OHR BiH kao da mjesečari, ugrožavajući demokraciju ove krhke države"

Ovako je na svom Twitter nalogu Tobias Butow, generalni sekretar Francusko-njemačkog ureda za mlade prokomentirao odličnu analizu Adelheide Wolft iz Der Standarda o prijedlogu izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji je prije nekoliko dana procurio u medije. Komentar je refleksija brojnih, opravdano oštrih reakcija liberalnih evropskih stručnjaka i diplomatske javnosti.

Nakon propalih pregovora za Izborni zakon i racionalne odluke da se ta tema ponovno otvori tek nakon izbora, u opciji za bonske ovlasti bio je još samo paket integriteta kojim bi se osigurali slobodni i pošteni izbori.

Logično je da se postavlja pitanje - zbog čega baš sada ova inicijativa kojom bi se država faktički podijelila, osigurala vječna vladavina HDZ-a, a Bošnjacima i Ostalima nametnuo geto i obesmislio angažman građanskih partija na teritoriji cijele države?

To da se Hrvatska igra vatrom jasno je, ali da li Visoki predstavnik freelancira i "mjesečari", ili je iza svega neki ozbiljniji projekat?

Inicijativa SAD-a i Velike Britanije

Iza dokumenta o izmjenama Izbornog zakona koji je "procurio" iz OHR-a stoji inicijativa SAD-a i Velike Britanije, a očekivano ih prate Kanada i Japan, potvrđeno je iz nekoliko diplomatskih izvora. Zbog intenzivnog lobiranja i (neočekivanih!) reakcija bosanskohercegovačke javnosti, ali i važnih adresa iz Evrope, Velika Britanija je sada navodno neodlučna.

Ostale članice Evropske unije su protiv, neke iz principijelnih razloga - jer je prijedlog protivan evropskim vrijednostima - a neke druge, kao Mađarska, naprimjer, zbog toga što su protiv korištenja bonskih ovlasti čak i ako protiv suštine dokumenta nemaju ništa protiv. SAD i dalje stoji iza inicijative, a visoki predstavnik je zbunjen i iznenađen i nije se nadao ovakvim reakcijama.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu očekivalo se da će EU i SAD izgraditi zajedničku strategiju za Zapadni Balkan zasnovanu na principima liberalne demokracije. I po prvim reakcijama koje su stizale iz euroatlantske zajednice činilo se da je ruska invazija na Ukrajinu osvijestila političke centre u Evropi i Americi, te da je poraslo razumijevanje o opasnosti desnih etno-politika koje pod patronatom Rusije region sve više udaljavaju od EU.

Često se mogao čuti i komentar kako je rat u Ukrajini od rata spasio Bosnu i Hercegovinu. S namjerom da zaustave daljnje djelovanje Rusije na destabilizaciji regiona, ali prije svega Bosne i Hercegovine, euroatlantski saveznici preduzeli su i konkretne mjere. Mogućnost rata, koja je zbog secesionističke avanture Milorada Dodika bila realna, brzo je otklonjena.

Podcijenjeni Bosanci

Međutim, usprkos zabrinutosti zbog ruskog utjecaja i nekih konkretnih koraka napravljenih da bi se spriječio rat, liberalna međunarodna zajednica je nastavila da "mjesečari" u usaglašavanju strategije za Zapadni Balkan. U Bosni i Hercegovini ta se neprincipijelnost vidjela na rješenjima koja su nudili američko-evropski pregovarači u nedavno propalim izbornim pregovorima, a koja su vođena samo da bi zadovoljila maksimalističke zahtjeve Dragana Čovića.

To što je Dragan Čović u koaliciji sa Miloradom Dodikom godinama radio na razgradnji države Bosne i Hercegovine pod patronatom Rusije, Hrvatske i Srbije, zaboravljeno je preko noći. To što je Hrvatska, pored Srbije, potvrđeni agresor na Bosnu i Hercegovinu, što je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju potvrdio karakterizirajući rat u Bosni i Hercegovini kao međunarodni oružani sukob, ni to nije važno.

Slavljenje ratnih zločinaca i UZP-ovaca u Hrvatskoj je ustaljena praksa, a liberalnim principima se bahato i izazivački narugao hrvatski predsjednik Zoran Milanović odlikujući optuženika kojem se pred Sudom u Bosni i Hercegovini sudi za ratne zločine samo dva dana nakon što je procurio OHR-ov dokument.

Međutim, oni koji su ovo zamislili podcijenili su koliko daleko su spremne ići probosanske i građanske snage u Bosni i Hercegovini za odbranu države.

Čini se, ipak, da je ta prijetnja mnogo ozbiljnija od one o “vrućoj jeseni” koju su u navodnim prisluškivanim razgovorima najavljivali zagovarači tzv. Herceg-Bosne ukoliko ne budu zadovoljni izbornim rezultatima.

A, podcijenili su i prijatelje Bosne i Hercegovine iz istinski liberalnog dijela međunarodne zajednice koji preziru politiku sile i diplomaciju zakulisnih igara koja se odvija iza zatvorenih vrata.

Onima koji stoje iza ove inicijative bilo bi korisno i da se prisjete pregovora u Dejtonu i uloge koju je imao Richard Holbrooke. On je imao dovoljno poštenja priznati da je žalio što se američka delegacija nije više potrudila da prisili “Miloševića da zaboravi na ime RS” i da su podcijenili “koliki je značaj za bosanske Srbe na Palama bilo da zadrže njihovo krvlju natopljeno ime”.

Holbrooke, koji je kao pregovarač imao dar za ubjeđivanje, manipulaciju i nametanje svojih argumenata žalio je i zbog drugih rješenja koja su nametnuta Dejtonskim mirovnim sporazumom. Često je koristio citat Jeana Monneta, kojeg se naziva velikim arhitektom eurointegracija: "Ništa nije moguće bez ljudi, ali ništa nije trajno bez institucija."

Bilo bi dobro da se ovog citata pridržavao u Dejtonu. Isti citat je primjenjiv i sada. Ono što je Dayton dao RS-u, paket visokog predstavnika dao bi tzv. Herceg-Bosni – legitimizacija genocida i etničkog čišćenja bila bi zaokružena. I to bi bilo to. Karađorđevo. Samo neće proći. Ovo, ipak, nije 1995.

(Autorka je profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije)

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR