22 °

max 22 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

22° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

21° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bizmarkovo povjerenje u Rusiju i Orbanove probušene gume

Izvor: Ilustracija; Pixabay

Stav

Comments 0

Bizmarkovo povjerenje u Rusiju i Orbanove probušene gume

Sijarto je, čak, prije osam dana izjavio da Mađarska ima plan spašavanja mađarskog stanovništva iz Ukrajine, ako tamo dođe ruska vojska, čime je indirektno potvrdilo sumnje da je Viktor Orban, nekoliko dana prije ruske invazije na Ukrajinu, u Kremlju dogovarao da Mađarska preuzme ukrajinsku regiju Zakarpatje, ako Rusija okupira Kijev!

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Još je u 19. vijeku znameniti njemački političar, kancelar Pruske Oto fon Bizmark rekao:¨svaki ugovor sa Rusijom ne vrijedi ni papira na kojem je bio potpisan¨. Ispalo je da je svega  dvadeset sati poslije potpisivanja u Istambulu istorijskih dogovora o isporuci ukrajinskog žita za zemlje svijeta, koje su počele osjećati nestašicu hrane, raketirana luka u Odesi. Na nju je ispaljeno šest ruskih krstarećih raketa tipa ¨Kalibar¨. Četiri je srušila ukrajinska protivraketna odbrana, a dvije su pogodile infrastrukturu luke koja počela utovar žitarica na brodove.

To je ta neviđena ruska bahatost i drskost, ne samo prema Ukrajini, ne samo prema zemljama Trećeg svijeta i međunarodnoj zajednici, to je ocjena truda Generalnog sekretara UN Gutereša i turskog predsjednika Erdogana, koji su uložili velike napore da bi sporazum o isporukama ukrajinske hrane za svjetsko tržište bio potpisan.

Rusko ministarstvo odbrane oglasilo se izjavom da nijesu oni izveli raketni napad.

Sa ukrajinske strane sporazum je potpisao civilni ministar infrastrukture Kubrakov, sa ruske ministar odbrane Šojgu. Tekst sporazuma odvojeno su sa ukrajinskom i ruskom stranom potpisao je turski ministar obrane Akar. Na dokumentima je Generalni sekretar UN samo potvrdio svoju prisutnost.

Turski ministar odbrane Akar potvrdio je da je dobio zvanično obavještenje da ruska strana nije raketirala luku Odesa!

Ako to nijesu uradili Rusi, onda su, možda, to učinili Turci, pošto ni oni nijesu predaleko stacionirani. Ali Akar o tome ništa nije spominjao, a i zašto bi to radila turska strana? Čak i ako ćemo ići tragom ruskih nebuloza koje su govorili na moskovskoj televiziji u prvih mjesec dana poslije početka ruske invazije, da ukrajinska strana sama sebe bombarduje u Černigovu, Sumi, Harkovu... opet ostaje pitanje: odakle Ukrajincima ruske krstareće rakete? Ostaje mogućnost da su to napravili vanzemaljci, koji su prethodno ukrali iz Rusije rakete ¨Kalibar¨.

Valjda ni u Rusiji u ovu verziju niko nije spreman da povjeruje. Ipak, samo jedan član ruskog parlamenta priznao je da to su to bile ruske rakete,  samo što im je cilj bio, navodno, vojni objekat u ukrajinskoj luci. Zato neka turska strana razgovara sa Šojguom i njegovima zlikovcima iz Ministarstva odbrane RF koji planiraju da unište ljudsku civilizaciju. To je  poruka i za Ujedinjene nacije i pitanje: što tamo radi zemlja koja je počela sistemsko ubijanje starog evropskog naroda koji  je imao svoju državnost osamsto godina ranije nego agresori iz Moskve? Kako Rusija kao zemlja pokretač rata ogromnih razmjera, uopšte može sjedjeti u Savjetu Bezbijednosti?

Rusko raketiranje morske luke u Odesi osudili su svi uticajni evropski političari. Samo je i ovaj sramni čin Moskve prećutala Budimpešta, koja je definitivno postala ispostava Kremlja u EU i NATO. Kršeći političku blokadu Kremlja mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto doputovao je u Moskvu na dogovo o dobijanju ruskog plina. Jasno, svoje je saveznike ruski ministar Lavrov primio vrlo ljubazno i obećao da će riješiti pitanje isporuke gasa u neophodnim količinama. Peter Sijarto demonstrirao je svojim evropskim kolegama da, ako si spreman plesati uz rusku političku balalajku, dobićeš popriličan bonus.

Mađarska se do kraja borila za ublažavanje paketa sankcija Rusiji. Dugo je blokirala naftni embargo i nije željela da to podrži tražeći za sebe izuzetke. Budimpešta zna da može od Rusije dobiti i više nego treba za sebe, i da će, onda, imati mogućnost da viškove plina preprodaje evropskim susjedama. Mađarska demonstrira Evropi da je sa Moskvom moguće riješiti mnogi pitanja, samo zauzvrat ne treba previše podržavati Ukrajinu. Neka Ukrajina pliva u krvi, mi ćemo uvoziti jeftini benzin, cinično rezonuje Budimpešta.

Sijarto je došao u Moskvu da, kako kaže,¨brani nacionalni interes, bez obzira na to što je situacija takva kakva je¨! Tako sada govore u Budimpešti, izbjegavajući riječi rat i ne pominjući krvava ubistva ukrajinskih civila. Sijarto je, čak, prije osam dana izjavio da Mađarska ima plan spašavanja mađarskog stanovništva iz Ukrajine, ako tamo dođe ruska vojska, čime je indirektno potvrdilo sumnje da je Viktor Orban, nekoliko dana prije ruske invazije na Ukrajinu, u Kremlju dogovarao da Mađarska preuzme ukrajinsku regiju Zakarpatje, ako Rusija okupira Kijev!

A mađarski  premjer opet se oglasio povodom "gluposti politike evropskih sankcija" prema zemlji agresoru. On je podupro tvrdnje Kremlja da je za ovaj rat kriv NATO i SAD, koji nijesu dali ustupke Moskvi, pa Rusiji, navodno, ne preostalo ništa drugo da napadne susjednu zemlju i ubija narod koji je doskora zvanično opisivala kao najbliži. Ukratko, svi su osim Putina krivi što Rusija ubija ukrajinske civile i uništava sve živo, uključujući infrastrukturu Odeske luke. Orban je slikovito uporedio politiku EU prema Rusiji: Evropljani sa svojom politikom prema Rusiji sada sjede u automobilu sa četiri probušene gume!

Na tu metaforu možemo otvoreno odgovoriti Budimpešti: čak je i to puno bolje nego sijedjeti u automobilu sa četiri metka u glavi vozača i putnika.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR