19 °

max 20 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Svi Putinovi ljudi

Stav

Comments 1

Svi Putinovi ljudi

Izvor: Peščanik

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Dejan Ilić

Kaže Orbán – mi, Mađari, nismo mešana rasa i ne želimo to ni da postanemo. I dodaje: tamo gde su se Evropljani pomešali s neevropljanima, te zemlje više nisu nacije. Ali, šta su onda, Orbán ne kaže. Sve to on govori u kontekstu „velike zamene“. Čitalac zna, „velika zamena“ je naziv za zaveru da se belo hrišćansko stanovništvo Evrope i Sjedinjenih Država zameni nebelim muslimanima. Iza zavere stoje, a ko drugi nego – američke demokrate i levičari sa svojim evropskim istomišljenicima i saveznicima.

Orbán stoji na braniku bele hrišćanske Evrope i brani je… zaista, od koga je brani? Od pokvarenih Amerikanaca i njihovih sledbenika u Evropi, naravno. Šta još radi Orbán? On objašnjava da Ukrajincima ne sme da se šalje oružje. Kako bude stizalo oružje u Ukrajinu, Rusi će, kao odmazdu za vojnu pomoć Ukrajincima, liniju fronta pomerati prema Zapadu. Zato Evropa – Orbán misli na EU – umesto što pomaže Ukrajincima, mora stati između njih i Rusa i tako zaustaviti rat. Samo, ne kaže na koju liniju EU da stane.

Šta još radi Orbán? On se nada, iako to ne kaže glasno, da će na izborima u Italiji u septembru pobediti tamošnja desnica s Berlusconijem na čelu. Isto tako, Orbán se nada i Trumpovom povratku na mesto predsednika Sjedinjenih Država. Ne treba sumnjati, Orbán će navijati i za pobedu desnice i u Francuskoj… i tako redom. Ali, šta je nas briga za Orbána. Neka zbog njega strepe žitelji Mađarske. Neka administracija EU-a vidi šta će s ovim Putinovim čovekom u svojim redovima.

Samo što je Orbán i Vučićev (proverbijalni) najbolji prijatelj. Pa je sve što Orbán izgovori na umu i Vučiću. Zato je važno izbliza pogledati šta to zaista znači kada Orbán govori o mešanim rasama i čistim nacijama, te o „poželjnoj“ intervenciji u Ukrajini.

Termin rasa Orbán očigledno koristi u skladu s upotrebom tog termina u 19. veku i prvim decenijama 20. veka. Rasa se tada odnosila i na boju kože i na etničku pripadnost. Do danas, ta veza između dve samo na prvi pogled različite kategorije rase i (etnički shvaćene) nacije nije se prekinula. U mnogim svojim vidovima, rasizam i nacionalizam se sasvim preklapaju. Orbán to ubedljivo demonstrira. Kada se preklope rasa i etnija, nema mesta za modernu naciju – za naciju koja se sastoji od svih žitelja jedne države. Poreklo tu odnosi prevagu nad državljanstvom.

Kada razlikuje mešane rase od čistih rasa, i kada kaže da samo čiste rase mogu biti nacije, Orbán nije nacionalista, a njegova politika nije nikakav populizam ili iliberalizam: on je naprosto rasista i zagovara rasizam. Kao što je uostalom rasistički, jer je nacionalistički, i odnos ovdašnjih zvaničnika prema narodima susednih država.

U vezi s tim, kada Orbán stane uz Putina, on ne bira Istok spram Zapada, nego bira rasizam spram slobode i jednakosti. Jer, nema tu nikakvih homogenih geografskih odrednica poput Istoka i Zapada: reč je, naprotiv, o različitim skupovima vrednosti čijih pristalica ima na svim (geografskim) stranama. Ne ruši Putin u Ukrajini Zapad, kako se to kod nas mahom predstavlja (ne samo u režimskim medijima). On gazi jedan skup vrednosti da bi nametnuo drugi.

Taj drugi skup vrednosti neumorno objašnjava i promoviše upravo Orbán. Ni Putin, ni Orbán, a ni prosečan žitelj Srbije (ako je verovati istraživanjima javnog mnjenja) nemaju problem sa Zapadom, ako na tom Zapadu, recimo, u Italiji imamo Berlusconija, u Francuskoj Marine Le Pen, a u Sjedinjenim Državama Trumpa. Što važi za Zapad, važi i za kapitalizam – nikakav problem Putin, Orbán, pa dakle i Vučić, nemaju s kapitalizmom, ako iza njega stoje države na čijem su čelu nabrojani političari.

Da je problem u Zapadu, ne bi Orbán u Budimpešti nedavno ugostio skup američkih konzervativaca niti bi se spremao da se uskoro s njima ponovo druži u Sjedinjenim Državama. Nema ničega antizapadnjačkog ni antikapitalističkog u Putinovoj agresiji na Ukrajinu. Niti su antizapadnjački i antikapitalistički nastrojeni Orbán i Vučić kada staju uz Putina. U tom smislu, rat u Ukrajini je zapravo otelovljenje jednog drugog, opštijeg sukoba. Taj sukob između – nazovimo ih tako – pristalica Putina i njegovih protivnika odvija se na tlu EU, kao i u Sjedinjenim Državama.

Treba stalno imati na umu – u vezi s ratom u Ukrajini, ne bira se strana, nego se biraju vrednosti. S jedne strane imamo rasističke politike kako ih je Orbán, bezmalo pa u Putinovo ime, opisao. A s druge strane imamo – budimo patetični – velike ideje slobode i jednakosti. Kao što Putin gazi po Ukrajini, tako konzervativci gaze ideje slobode i jednakosti u Sjedinjenim Državama, Orbán u Mađarskoj, a Vučić u Srbiji. Mračna internacionala u punom pogonu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Baba Violeta

A Orbanu, koje rase je Lavrov !!!??? Kako On može braniti slovensku bijelu rasu, Ruse od samog asebe ??!!