17 °

max 17 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

17° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na Krimu je sve počelo, na Krimu će i završiti

Izvor: EPA: 'Zločinac se latio mača, od mača će i stradati', poručuje ukrajinski diplomata Levčenko

Stav

Comments 2

Na Krimu je sve počelo, na Krimu će i završiti

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Ruska agresija na Ukrajinu počela je nezakonitom aneksijom Krima, dalje otišla na Donbas, a sada Moskva želi zauzeti i ukrajinski istok i jug. Pravi završetak ovog rata nemoguć je ako makar pedalj ukrajinske teritorije ostane pod ruskom okupacijom. Ovaj stav apsolutno odgovara normama međunarodnog prava, savremenim međudržavnim odnosima i vojnopolitičkim principima. 

Kremlj je u posljednje vrijeme izmišljao kojekakve pseudo-istorijske činjenice o navodnoj nepravednosti koju Moskva trpi. Istinu naravano uvijek prećutkuju, a ista je već vjekovima - primitivna pljačka tuđe imovine. Ulažeš u rat jedan novčić a tokom osvajanja prigrabljene tuđe imovine dobijaš deset. To je njihova kalkulacija za osvajačke pohode. Moskva trpi slabašne sankcije i neku vrstu bojkota, ali dobija besplatno ogromne resurse. Recimo, poslije osvajanja Krima, Moskva je dobila onoliko koliko skupa u rezervi imaju dvije omanje zemlje, npr Sjeverna Makedonija i Crna Gora.

To nije malo, a da ne govorim o nematerijalnoj baštini. To su astronomski iznosi i ogromno kulturno nasljeđe. Toliko je Rusija ukrala od Ukrajine prigrabivši Krim. Dodajte Donbas sa ogromnim zalihama kvalitetnog uglja, industrijska preduzeća, obradive površine...   Rusija je privremeno prigrabila ukrajinsku teritoriju koja samo u resursima vrijedi 14 triliona dolara.

Moskva govori o nekim opasnostima od NATO-a, o nacistima u Ukrajini, o sankcijama, a prigrabila je tuđe milione. Riječ je o pljački kakva nije viđena poslije Drugog svjetskog rata. A Kremlj još misli ukrasti i resurse Moldavije, Bjelorusije, Gruzije, Azerbejdžana, Jermenije, Litvanije, Letonije, Estonije, Kazahstana, Uzbekistana, Turkmenistana, Tadžikistana, Kirgizije plus centralna, sjeverna i zapadna Ukrajina. Dobro smišljeno.

Izvana kao važan geopolitički projekt, a u stvari prisvajanje ogromnih tuđih resursa da bih Moskva živjela još bolje. Doduše nisu sve bivše sovjetske republike tako bogate kao Ukrajina, pa Rusija vjerovatno ima i kraći spisak zemalja koje valja pokoriti. Naravno da tu i činjenica prisustva ruske dijaspore igra odlučujuću ulogu. Letonija, Litvanija i Estonija na primjer su članice NATOa, pa bi njihova "denacifikacija" bila malo skuplja. 

Ove planove iz Putinovog sna Kremlj neće napustiti lako. Sve dok ga ukrajinska vojska i međunarodna zajednica ne zaustave. Zato je službeni Brisel odlučio odmah pojačati pozicije Alijanse prije svega u Estoniji i Letoniji. Takođe je pojačana vojna grupacija NATO u Poljskoj, kojoj bi Mokva jarko željela da se osveti. Bjelorusija je sada pod kontrolom Putina, ali on dobro razumije da će ako izgubi u Ukrajini, Lukašenko odmah nešto izmisliti da oslabi čelični zagrljaj Moskve.

U suštini, sve zavisi kako će ići stvari u Ukrajini. Ako ukrajinska vojska uz vojnu i ekonomsku pomoć Zapada istjera okupatorske snage sa svoje teritorije, onda Rusija ne može realizovati ništa iz plana "obnovljenog SSSR". Ako bi pak Ukrajina pala, onda je to garancija i budućih ruskih vojnih osvajanja.

Što se tiče Kijeva, tu smo svi složni -  idemo do kraja oslobađati svoje teritorije. A završićemo s Krimom, tamo gdje je okupator i počeo. I treba razumjeti jednostavnu stvar - što je veća pomoć zapada Ukrajini danas, to je veće ulaganje u bezbjednost Evrope sjutra.    

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Urinej

Ovo Z je prvo slovo od zlocinacki zlotvori.