16 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srećan ti Dan nezavisnosti, Ukrajino!

Izvor: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Stav

Comments 1

Srećan ti Dan nezavisnosti, Ukrajino!

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko 

Na Dan obnavljanja državne nezavisnosti Ukrajine svi mi njezini građani smatramo da prolazimo vrlo teške životne testove za odbranu svoje teritorijalne cjelovitosti, demokratije i slobode, ljudskosti i strpljenja.

Na Ukrajinu je pala magla opasnosti od uništenja našega naroda i države, pa ovaj rat što ga je pokrenuila Moskva faktički ima specifičan karakter borbe za goli egzistencijalni opstanak, jer je Kremlj odlučio da baci u jamu prošlosti sve ukrajinsko. Ukrajina i Ukrajinci, jednostavno nemaju prava na život! Nešto slično su propagirali nacisti krajem tridesetih - početkom četrdesetih godina prošlog vijeka kad su govorili o potpunom fizičkom istrebljenju Jevreja i Roma.

U planovima Trećeg Rejha bilo je uništenje ta dva naroda, potpuno podjarmljivanje svih Slovena, podrška Njemcima u cijeloj Evropi i svijetu, ali i nacijama germanskog porijekla (Šveđani, Norvežani, Nizozemci, Danci). Ruski fašisti - rusisti otišli su u svojim neljudskostima i šovinističkim razmišljanjima još dalje i dublje od teoretičara Trećeg Rejha.

Oni bih željeli ukinuti Ukrajince, a izgleda i Bjeloruse kao naciju, o čemu Minsk još i nema pojma, a Lukašenko balansira na opasnoj liniji istrebljenja bjeloruske državnosti, misleći da će strateško partnerstvo i ujedinjavanje sa Moskvom njemu donijeti lični spas i opstanak na vlasti, koja traje od 1994. On nije naivan i zna da je Putin spreman da ga uništi čim se za to ukaže mogućnost. Lukašenko igra igru da Putin ne izgubi, inače će sa njim da propadne i on, ali i da Putin ne pobijedi, jer bi i to značilo njegov kraj. Putin-pobjednik sigurno će ga eliminisati.

Na ovom uskom prostoru manevriše Lukašenko. Zapravo, dospio je u poziciju kad mu je najvažnije da lično politički preživi, ne vodeći računa da li će to biti od koristi bjeloruskom narodu.

U planovima rusista je ukidanje državnog suvereniteta Kazahstana i Moldavije. Moskva je svjesna da to teško iće sa Astanom, ali će sigurno pokušati da politički pokori ovu veliku i prirodnim resursima bogatu zemlju. Tu će biti iskorišten u potpunosti faktor etničkih Rusa, koji su vrlo uticajni na sjeveru i istoku Kazahstana. Nije isključeno da će, ako se Astana snažno odupre, te djelove zemlje privremeno okupirati, kao što je uradila sa ukrajinskim Krimom i Donbasom.

Što se tiče Krima, ruska agresija protiv Ukrajine počela na ovom poluostrvu i tu se mora završiti. To je potvrdio Drugi samit zemalja Krimske platforme koji je održan juče u Kijevu. Na tom je samitu sudjelovalo više od 60 međunarodnih delegacija sa nekoliko kontinenta. Prošle godine bilo ih je 46. Učestvovalo je više predsjednika država, uključujući Francusku, Finsku, Poljsku i šefova vlada - kancelar Njemačke, premijeri Velike Britanije, Kanade, Japana, glavni sekretari NATO, Savjeta Evrope i mnogo drugih visokih gostiju.

Poslije Prvog samita zemalja učesnica Krimske platforme Vladimir Putin shvatio je da to je ozbiljan politički put prema deokupaciji ukrajinskog poluostrva i donio odluku da napadne i vojno porazi Ukrajinu, čime bi po njegovom mišljenju skinuo sa međunarodne agende to, za Moskvu opasno pitanje. Nije uspio. Sada većina međunarodne javnosti, za izuzetkom nekoliko političkih vazala i zemalja bliskih Kremlju, traži povratak Krima njegovom stvarnom vlasniku – Ukrajini. To je ispravno politički, pravno i ljudski. Krim treba da postane teg koji će povući na dno Crnog mora Putina i njegovo političko okruženje. Tamo se već nalazi potonula ruska krstarica, sada osebujna podmornica „Moskva“. Tamo, u carstvu tame je stvarno mjesto za teoretičare i praktičare ruskog fašizma. Demonima u ljudskom obličju nema puta za Carstvo Nebesko.

Takvo rušenje režima Vladimira Putina moguće je, međutim, samo ako Ukrajina vojno izdrži rusku invaziju i otprati kući svu rusku vojsku dobrovoljno ili na zadnji put. To nije lako, vrlo je teško i prezahtjevno, ali ukrajinski narod i ukrajinski vojnik nemaju izbora. Ili će rusisti nas da pokopaju ili mi njih.

To je pitanje egzistencije ukrajinske nacije, dok je za Ruse to samo samo pitanje vraćanja u svoje granice. A to je velika razlika. Za Ukrajince pitanje života i smrti, a za Ruse samo odustajanje od agresije i mržnje. Tu je civilizacijska međa karaktera ruske invazije.

Carstvo tame, diktature i mržnje prema slobodi mora biti poraženo. Inače će potonuti slobodarska Evropa, a ne Putin. Vašington, Brisel, Paris, Berlin i London moraju dati precizni odgovor da li su spremni da se sa Ukrajincima bore do kraja protiv carstva tame kojemu je trenutno sjedište u Ruskoj Federaciji.

Iz nekih drugih glavnih gradova svijeta, pak, čujemo da je rat u Ukrajini kraj zapadnog uticaja. Moramo ih uzrujati informacijom da je slobodarski duh još živ. Diktatura i rusizam u Europi ne prolaze.

Srećan ti Dan nezavisnosti Ukrajino! Postojiš hiljadu i po godina, učinimo sve za produžetak tvoje državnosti!

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Urinej

Nek' je sa srecom veliki ljudski rode,zemljo hrabrih i dostojnih ljudi.