22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Papa je u pravu, Darija Dugina je nevina žrtva - ali unutarruskih obračuna

Izvor: EPA

Stav

Comments 1

Papa je u pravu, Darija Dugina je nevina žrtva - ali unutarruskih obračuna

Autor: Antena M

  • Viber
Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko
Papa Franjo nazvao je Dariju Duginu, nedavno ubijenu u Moskvi kći ideologa ruskog fašizma Aleksandra Dugina, „nevinom žrtvom rata“. Iako je u Ukrajini to je izazvalo buru negativnih reakcija, ipak smatram da je Papa u pravu.
Već sada je više-manje jasno da meta ubistva nije bio stari zagovornik ruskog fašizma - rusizma Dugin, nego baš njegova kći Darija, koja je sljedbenica ideja svog oca o posebnoj misiji u svijetu ruskog naroda i šovinističkog odnosa i omalovažavanja drugih naroda i nacija. Darija je potpuno podržala rusku invaziju na Ukrajinu i tražila više odlučnosti u uništavanju ukrajinske države i njezinog naroda.
Ona je kao i njen otac smatrala da je Putin previše neodlučan u uništenju svega ukrajinskog. I izgleda da je zbog toga postala „nevina žrtva rata“, ali rata FSB i vojno obavještajne agencije Generalštaba RF sa kojom je sarađivao Aleksandar Dugin? FSB nije mogao trpjeti kritiku Putina i odlučio je da starom teoretičaru pošalje poruku kako nije on taj ko može kritikovati predsjednika zemlje! Bez obzira na to što su Putinu ideje Dugina vrlo bliske i možda je taj šovinizam koji curi iz njegovih službenih govora umnogome inspiriran idejom rusizma i ruske prevage nad drugim nacijama, koju je izmislio Dugin.
Ukrajina je sa najvišeg nivoa odlučno demantovala tvrdnje FSB o upletenosti ukrajinskih tajnih službi u ubistvo Darije Dugine. Ona jeste sljedbenica rusizma, ali nikad nije bila prijetnja za ukrajinsku državnost. Izgleda da je FSB tražio sakralnu žrtvu, koja bi malo podigla duh ruskog društva. Mlada žena gine za ideje ruskog svijeta. Tu će biti puno više prostora za diskusije, nego da je bio smaknut ostarjeli zagovornik ruskog fašizma Aleksandar Dugin.
Papa Franjo je još na početku ruske vojne invazije osudio rat u Ukrajini, ali pri tome nije rekao ko je krivac za ubistva hiljada ukrajinskih civila, uništenja do temelja mnogih ukrajinskih gradova, poput Borodjanke, Volnovahe i Mariupolja. Šef Vatikana čak je smatrao da je Putin bio prisiljen djelovati u Ukrajini zbog neodgovorne politike Zapada. Ove ideje on je saopštio poslije sastanka sa mađarskim predsjednikom vlade Viktorom Orbanom. Izgleda da je Orban htio krvavog Putina predstaviti kao žrtvu zapadnih intriga, ali nije informisao Papu kako je prije ruskog napada na Ukrajinu dogovarao sa Putinom, u Moskvi, da Mađarska dobije ukrajinsko Zakarpatje, ako bi ruska vojska pokorila Kijev.
Papa žali što u ratu stradaju djeca, kako ukrajinska tako i ruska, ili postaju siročad. Samo valja uočiti razliku - ukrajinska djeca umiru od metaka ruskih vojnika i postaju siročići jer agresori ubijaju njihove roditelje, a ruska djeca pate zbog smrti svojih očeva koji masovno ubijaju po Ukrajini i dobiju od ukrajinskih branitelja jednosmjernu kartu u pakao.
Takođe je vrlo čudna pozicija glave Vatikana kad zagovara dijalog sa Ruskom pravoslavnom crkvom, koja je proglasila Ukrajince sljedbenicima Antihrista. Ukrajinci odgovaraju Moskvi, a i Vatikanu da narod koji se bori za svoju državu, koju je stvorio još prije hiljadu i petsto godina, svoju kulturu koja je potaknula razvoj nacionalnih kultura mnogih slovenskih naroda koji imaju svoje porijeklo u Ukrajini, uključujući i sve Balkanske slovenske nacije, i svoj jezik kao lingvističku centralu svih Slovena, ne može biti sluga Antihrista.
Naprotiv, Moskovski patrijarh Kiril (Gundjajev), koji je blagosiljao ratni pohod ruske vojske protiv nezavisne ukrajinske države je čovjek koji je lično podržao masovna ubistva ukrajinskih civila, rušenje gradova i ukrajinske infrastrukture vrijedne ogromnih trilon dolara. Kiril je osudio stvaranje nezavisne Pravoslavne crkve Ukrajine, smatrajući da je to moguće samo uz blagoslov popova iz Moskve.
Kijev to smatra apsurdnim. Moskovski patrijarh nije Rus, nego pripadnik malog domicilnog finsko-ugarskog naroda Jerzja. Ukrajinski narod primio je Hristovo učenje 988. kada je pokršten Veliki Kijevski knez Vladimi. U to doba hršćanskim su postali gradovi Kijev, Černigov, Perejaslav, tada kad su sadašnji ruski gradovi Novgorod, Pskov, Tver, Rjazanj (mjesto Jerzja), gdje su živjela domicilna finsko-ugarska plemena odbili to uraditi.
Vladimir Putin rođen je u Petrogradu (finsko-ugarska zemlja naroda Ižora), ali svi njegovi preci porijeklom su iz slovenizirane nekad finsko-ugarske Tveri. U to doba Moskva (finsko-ugarsko tlo naroda Merja) i Petrograd uopšte nijesu postojali, pa se mi pitamo što bi Sloveni starosjedioci iz Kijeva i Černigova pitali fino-ugarce Rjazanja ili Tveri, koji su primili pod našim pritiskom hrišćanstvo dvjesto godina kasnije, da dobijemo dozvolu od njih za našu istorijsku pravoslavnu crkvu?
Što se tiče razvoja dijaloga katoličke i pravoslavne crkve, a ko je protiv toga? Jednom sam kao ukrajinski ambasador bio na sastanku sa nadbiskupom Zagrebačkim, kardinalom Josipom Bozanićem. Informisao sam ga kako je ruska vojska zauzela ukrajinski Krim i dio Donbasa. Kardinal, čovjek svestranih znanja, raspitivao se o puno stvari. Na kraju razgovara sam ga zamolio da blagoslovi dobre stvari i odmah to dobio. Poslije toga me je kardinal pitao - a koje sam vjeroispovijesti.
Odgovorio sam da sam pravoslavac. Onda me je još jednom blagoslovio…
Kijev je šokiran ruskim bombardiranjem ukrajinske Čapline na Dan nezavisnosti, ubistvom 25 i ranjavanjem 50 civila. Mi vjerujemo da će čak i bez osude Vatikana krivci ovog hladnokrvnog ubojstva izgorjeti u paklu, gdje je mjesto Putinu kao političkom vođi rusista, Gundjajevu kao duhovnom lideru ruskog svijeta i Duginu kao ideologu ruskog fašizma.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Bosanac

Što jača institucija i njena moć to manja osjetljivost na stradanje običnog čovjeka. Njihova briga za Ukrajince je samo deklerativna jer glume brigu za savjest čovječanstva, pa time i licemjerna. Oni prvenstveno gledaju svoje intrese, interese svoje institucije. Vjekovima se već ništa ne mijenja.