22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Što to bješe data riječ?

Stav

Comments 4

Što to bješe data riječ?

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Jadranka Selhanović

Nekada je, barem na crnogorskom prostoru, fenomen-data riječ- imao posebno značenje. I uistinu specifičan odjek. Uzvišen. Koji je obavezivao. A, bogami, i u mogome objašnjavao karakter onoga koji se „držao“ date riječi. Koliko je samo jačine, čojstva, časti, poštenja nosilo ono:  Dao sam riječ! Neću pogaziti datu riječ! Dadoh riječ i biće tako! Da ću poginut neću izdat datu riječ!

Danas, sve očiglednije, ovaj fenomen je izgubio svoj nekadašnji smisao. Svoje značenje. Iako još uvijek u upotrebi, nekako se  drugačije tumači. Lako izgovara. I sa oročenim važenjem. Najčešće na kraći rok. Od godine do sto dana.  Postao neobavezujući. Klizna kategorija. 

Evo smo svjedoci,  da  već neko vrijeme, ona tridesetoavgustovska većina, svako malo pa zaviče: Dali smo riječ. Nikad s ovima, nikad s onima. I još neku zakletvu spominju. Da, valjda,  datu riječ osnaže. 

A data im riječ, sve slabija. Nekako sve kraća i kraća. U vremenskom trajanju. I u još ponečemu. Pa, kad jedni,  zarad vlasti, zaborave na datu riječ, ovi drugi skoče i na sav glas zagrme: Izdadoste datu riječ! I sve potraje do sljedeće izdaje. Dok se ovima dugim ne ukaže prilika. Pa i oni isto učine. Uz sve viku ovih prvih.

I tako dan za danom. Evo pune dvije godine. Vrćenja u krug. I uz stalnu poviku: Dali smo riječ. A, data riječ, što to bješe?    

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

D V

"Data Riječ" ondašnja u ondašnjoj CG imala je značenje,cijenu,poštovanje i snagu koju danas nema nijedan zakon zaključno sa Ustavom današnje CG. I ne samo Riječ već i Obraz,Dostojanstvo,Čast....Danas po nesreći u velikom % ova značenja služe i znače isto što i mačku februar mjesec.

Ljilja

Sjajan tekst. Bravo Jadranka. Kratko, ubojito, sve receno!

Vuk

Bravo. Prava poruka za izdajnike. Tako mi njihove date rijeci.