20 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Policijska akademija u raljama politike

Stav

Tag Gallery
Comments 0

Policijska akademija u raljama politike

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Nebojša Mrvaljević

Jedan od procesa koji se događa ovih dana na ivici percepcije građana Crne Gore je upis nove generacije polaznika Policijske akademije u Danilovgradu.

 

Naša svakodnevica je zatrpana brojnim političkim i politikantskim događajima koji prijete da izazovu apatiju građana i stvore atmosferu pogodnu za zloupotrebu državnog aparata od strane zlonamjernih ili diletantskih političkih igrača.

Zbog toga pojedini događaji ostaju na marginama iako imaju ogorman značaj.

U interesu svih građana Crne Gore je da Policijska akademija ispuni svoju obrazovno i edukativnu svrhu u zakonskim okvirima, bez spoljnih političkih uticaja. Ne smije postati još jedana alatka u rukama nezrelih i zlonamjernih političara i završiti u raljama politike!

Imam jasnu sumnju da postoji namjera da se ovaj proces svede na propusni filter za zapošljavanje u MUP-u, konkretno u Upravu policije, uz dodatni kontekst donošenja novog Akta o sistematizaciji, a sa Zoranom Miljanićem na čelu Upravnog odbora Akademije i Vladimirom Stanišićem kao izvršnim organom.

Po nezvaničnim saznanjima, ministar Adžić je, po svom dolasku, Policijsku akademiju postavio u sam vrh svojih prioriteta sa stanovišta ostvarivanja sopstvenog uticaja i odmah krenuo sa zahtjevima prema Ministarstvu prosvjete i ministru Vojinoviću da se za VD ustanove postavi Vladimir Stanišić, a uporedo sa tim krenuo u traženje modaliteta i obezbjeđivanje uslova za prijem 120 kandidata za ovu školsku godinu.

Zbog kontraverzne biografije Vladimira Stanišića proces njegovog naimenovanja nije tekao glatko već je naišao na otpor od strane ministra Vojinovića koji je odolijevao na zahtjeve URA-e i svojih partijskih kolega koji su taj politički posao već bili istrgovali sve do momenta donošenja „Temeljnog“ ugovora kada je Adžić morao dobiti odgovarajuću satisfakciju -  što se i desilo imenovanjem Stanišića četiri dana nakon usvajanja TU.

Promjenom vlasti, poslije 30. avgusta 2020. godine, nije dugo trebalo da URA prepozna ovaj politički potencijal i već u dužem vremenskom periodu pokušava da ovu ustanovu stavi pod svoju kontrolu na identičan način kako je to činila i prethodna politička struktura, čak i sa istim ljudima.

Naimenovanje sadašnjeg VD direktora, gospodina Vladimira Stanišića, je rezultat političke trgovine SNP-a i URA-e uz asistenciju ministra Vojinovića i Akademija se opet stavlja u političku funkciju i pod kontrolu URA-e.

Za javnost Crne Gore potrebno je pojašnjenje, zašto je Akademija interesantan politički kolač ili politički resurs koji zaslužuje posebnu pažnju?

 Policijska akademija na godišnjem nivou prima oko 60 kandidata, za ovu godinu se već stvaraju uslovi za prijem 120 kandidata. Uprava policije i MUP su već duže vrijeme svjesni da postoji ogroman disbalans u oblasti ljudskih resursa, pogotovo sada kada je usvojen novi akt o sistematizaciji u MUP-u, koji predviđa povećanje broja radnih mjesta. Takođe i prema dosadašnjoj sistematizaciji preko 500 radnih mjesta je bilo nepopunjeno. Treba dodati i da je starosna struktura naše policije veoma nepovoljna, te da se do kraja ove godine očekuje ogroman odliv kadra po osnovu penzionisanja.

Imajući ovo u vidu, MUP je procijenio da mu je potreban godišnji priliv od 120 novih policajaca, istovremeno nemajući odgovor za prelazni period od dvije godine. Krajem ove godine će se javiti formalni manjak oko 1000 školovanih policajaca, okvirno, mada smo i dalje jedna od država Evrope sa najvećim brojem policijskih službenika po glavi stanovnika i po kvadratnom kilometru.

Ulazak u policijsku organizaciju, zakonskim rješenjem, jedino je moguć kroz Policijsku akademiju. Ovo rješenje je na bazi principa jedino i održivo!

Prijem na školovanje na Akademiji je jednak prijemu u stalni radni odnos u Upravi policije jer polaznici Akademije, po završetku školovanja, po automatizmu zasnivaju radni odnos. Na akademiji se sprovodi zahtijevan proces selekcije kandidata, čitav sistem koji ima i svoje mehanizme zaštite od spoljnjeg uticaja pa i od uticaja ljudi koji ga sprovode, naravno, ukoliko se sistem poštuje.

Poštovanje sistema selekcije obezbjeđivali su u dužem vremenskom periodu profesori sa Akademije koji su ujedno bili i njegovi zaštitnici sve do dolaska jednog od prethodnih direktora, gospodina Bobana Šaranovića, koji je na brutalan način eliminisao profesore koji su mu pružili i adekvatan otpor.

U osnovi tog sukoba postojao je motiv da se proces selekcije stavi pod ličnu kontrolu jednog čovjeka odanog jednom centru političke moći oličenog u tadašnjem premijeru, a pored selekcije da se Akademija i kadrovski ojača kadrovima sumnjivih kvalifikacija, a na političkoj liniji. Očita je namjera i sadašnje menadžerske strukture Policijske akademije da na identičan način ostvari kontrolu nad ovom institucijom.

 Za predsjednika Upravnog odbora Zorana Miljanića i njegovo djelovanje od momenta imenovanja karakteristično je to što je uradio sve da se ne stvore zakonski uslovi za izbor direktora Akademije dok se sa druge strane ne obezbijedi pogodan teren da to bude URA-in kandidat.

 Tako je prosvjetni inspektor još 28.12.2021. god. rješenjem br.5584/2 naložio da se usklade važeći Statut ustanove kao i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji sa izmjenama Opšteg zakona o vaspitanju i obrazovanju u svrhu stvaranja uslova za raspisivanje konkursa i izbor direktora Akademije. Izmjena ovih akata je u nadležnosti Upravnog odbora, a Rješenje inspektora obavezujuće rješenje sa precizno definisanim rokovima od 15 dana nakon njegovog donošenja.

 

Od ovog datuma donošenja Rješenja do danas održane su četiri sjednice Upravnog odbora, a Miljanić je u potpunosti zanemario svoju obavezu i uradio sve da do ovih promjena ne dođe.

Sljedeća sjednica Upravnog odbora Policijske akademije je zakazana za 01. septembar i na dnevnom redu je usvajanje izmjena Statuta i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Policijske akademije.

Policijska akademija je vjerovatno jedina škola Crnoj Gori koja zahvaljujući odlazećem ministru Miljaniću i njegovim opstrukcijama nije do sada uskladila sa Zakonom o opštem obrazovanju svoj statut i sistematizaciju.

Interes građana i javnosti mora biti iznad sitno partijskih kalkulacija!

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR