13 °

max 20 ° / min 9 °

Subota

27.04.

20° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putinovo falsifikovanje istorije na Dan znanja

Stav

Comments 0

Putinovo falsifikovanje istorije na Dan znanja

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko 

Prvog septembra u Ukrajini obilježavamo Dan znanja. Kao i u mnogim zemljama svijeta, ovog dana počela je nova obrazovna godina. Uvijek su na ovaj dan radosna djeca sa cvijećem išla u svoje škole i gimnazije da bi počela školovanje ili studiranje. Kod nas je tradicija da se na ceremoniji čuje muzika, čitaju stihovi o važnosti znanja i nezaboravu školskih godina za svakog čovjeka. Na kraju ceremonije zazvoni školsko zvono koje nosi djevojčica koja došla u prvi razred, a nju drži na rukama učenik posljednje godine škole.

To je vrlo dirljivo atmosfera za učenike, roditelje i nastavnike. Kad sam završavao svoju kijevsku školu imao sam čast da nosim na rukama ovu malu djevojčicu sa zvonom. Mnogo godina kasnije sam saznao da je ona postala poznata ukrajinska glumica. Poslije završetka fakulteta, i anrednih je sedam godina za mene prvi septembar i Dan znanja bio poseban događaj. Bio sam nastavnik istorije u školi i učio djecu o razvoju čovječanstva i Ukrajine kao dijela evropske priče. Sada sam između ostalog i univerzitetski profesor i razgovaram sa našima studentima o tome kako treba voljeti svoju zemlju, poznavati njen istorijski razvoj i uvažavati drugi narode i prvo svakoga od njih da bira svoj put.

Prvog septembra 2022. na Dan znanja u Ukrajini sve je bilo sasvim drugačije. Stotine škola i univerziteta srušeni su u bezočniim ruskim bombardovanjima. Poslije ruske invazije 24. februara život ukrajinskih srednjoškolaca i studenata dobio je sasvim drugu dimenziju. Većina od njih svakodnevno je tražila spas, poslije sirena zbog ruskog raketnog i vazdušnog napada, u skloništima kojih je, doduše, falilo jer Kijev nije mislio da će Ruska Federacija postati prijetnja opstanku ukrajinskog naroda.

Čak i u doba SSSR poslije Staljina (od 1953.) i do 1999. kad je bio Jeljcin na vlasti, u već samostalnoj RF, svakog ko bih digao glas protiv Ukrajine u ruskom društvu čekao je hladni moralni tuš i prezir. Naravno da to je bilo i zbog toga što je puno talentovanih Ukrajinaca preselilo iz Kijeva u Moskvu na visoke i uticajne dužnosti. Poslije stvaranja nezavisne Ukrajinske države 1991. dotok ukrajinskkog kadra u moskovsku politiku je presušio.

Još nekih deset-dvanaest godina Ukrajinci su u Moskvi imali veliki uticaj na donošenja odluka. Oni su uvijek bili lojalni sredini u kojoj su se nastanili, ali nijesu dozvoljavali bahati odnos prema svojoj prvoj domovini. Poslije dolaska na vlast Vladimira Putina, koji je, kako je ispalo, nerazmjerno svojem niskom rastu bio ogroman mrzitelj svega ukrajinskog, sve se promijenilo. Putin je veliki obožavatelj Staljina koji je uništio glađu 1932.-1933. sedam miliona Ukrajinaca kao odmazdu što se  Ukrajina do 1921. borila za očuvanje svoje obnovljene državnosti. Staljin je svoju mržnju prema Ukrajincima ispoljio i u toku Drugog svjetskog rata.

Nije slučajno da je u periodu 1939-1945. najviše Ukrajinaca poginulo od svih sovjetskih i evropskih naroda. Staljin je njih bacao kao topovsko meso pred njemačke topove. Otuda od 20 miliona poginulih sovjetskih vojnika u toku rata Ukrajinci čine 10 milijuna, a od 27 miliona demografskih gubitaka SSSR Ukrajina je imala nevjerojatnih 14,3 miliona, o čemu svjedoči popis stanovništva 1940. i 1946. godine. Četiri Ukrajinske armije, u kojima su Ukrajinci činili 55-60% ukupnog broja boraca, počistili su naciste sa teritorije Sovjetskog Saveza i polovine Evrope, uključujući Poljsku, Ćehoslovačku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Jugoslaviju i naravno Njemačku. Prva Ukrajinska armija oslobodila je Krakov i Berlin, Druga – Čehoslovačku i dijelove Rumunije i Mađarske, Treća – Bukurešt, Sofiju, Beograd, Budimpeštu i Beč. Četvrta Ukrajinska armija poslije oslobođenja Krima od nacista ujedinila se sa Trećem. Jedan moj djed je kao partizan poginuo od ruka nacista još 1941. a drugi je u sastavu Prve Ukrajinske armije oslobađao Krakov i Berlin.

Vladimir Putin prvog septembraove godine došao je kod ruskih srednjoškolaca eksklave Kalinjingrad da bi im pročitao lekciju iz povijesti. I tu moram reći, kao bivši školski nastavnik istorije i sadašnji profesor Državnog poreskog univerziteta u Irpinju koje je do pola srušeno ruskim granatamaima - predsjednik RF pojma nema u povijesnim činjenicama! Za takva znanja i ono što je govorio Putin bih, još u doba SSSR kad sam bio učitelj, dao nedovoljnu ocjenu. Namjerno sam spomenuo doba SSSR-a, jer ke i Putin učio istoriju u školi toga doba. Nebuloza koje je on izgovorio u svojoj nastavi u Kenigsbergu, sadašnjem Kalinjingradu, nije bilo ni u sovjetskim, dosta politizovanim udžbenicima.

Ruski predsjednik napravio je naučno otkriće da je Ukrajina kao država bila stvorena zahvaljujući boljševicima, u doba SSSR. On je to prvi put rekao još u svom govoru mržnje 22. februara, kad je pripremao ideološki teren za skoru rusku invaziju, okrivivši ukrajinski narod da on smeta postojanju Rusije. Ovo je bio govor ruskog fašiste-rusiste, koji je tražio denacifikaciju Ukrajine. I ovaj govor mora biti na budućem međunarodnom sudskom procesu dokaz planiranog uništenja ukrajinskog naroda.

Moja dva pokojna djeda i njihovi već mrtvi saborci, 10 miliona poginulih Ukrajinaca u Drugom svjetskom ratu spremni su se vratiti nakratko iz vječnosti samo da stave Putina, Šojgua, Patruševa i Medvedeva na raspelo istorije za zločine protiv ukrajinskog naroda. Veliki Kijevski knezovi Svjatoslav, koji pokorio teritorij sadašnje Rusije, i Volodimir, koji je pokrstio Kijev i čitavu Kijevsku državu Rus sada se prevrću u grobovima, saznavši da moskovski propagandisti njih smatraju dijelom ruskog svijeta. Za pokušaj ponižavanja ukrajinske nacije oni bi još prije hiljadu godina spalili sve živo u regiji rijeke Moskve, da ne bi njihovi potomci ni pomislili nauditi državnosti i narodu Kijeva.

Izgleda da je ruski predsednik namjerno održao lekciju iz iistorije u nekad njemačkom Kenigsbergu, da bi dao signal Evropi kako je spreman denacificirati mnoge zemlje NATO-a!? On je opet uputio prijetnju Ukrajini, koja po mišljenju ovog neznalice nije istorijski postojala, što znači da je ne mora biti ni sada. Putin nastavlja da podučavai rusku djecu lažnoj istoriji da bi i ona, poput onih koji su slušali ove gluposti samo nekoliko godina prije, na zidinama jedne kuće koju je okupirala i opljačkala ruska vojska u Buči, pri odlasku napisala fekalijama slovo Z i neljudsku poruku – Kostima vaše djece mi ćemo hraniti naši pse.       

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR