13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dva scenarija Putinovog kraja

Izvor: FBD

Stav

Comments 0

Dva scenarija Putinovog kraja

Izvor: Kyiv Post

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Aleksandra Klitina

Predsjednik Rusije je sve riskirao započevši svoj rat protiv Ukrajine. Postaje evidentno da Putinov režim, koji se oslanjao na vojne pobjede u Čečeniji, Gruziji, okupaciju Krima i imidž nepobjedivosti i snage ruske vojske, možda neće preživjeti poraz na ukrajinskom frontu. Putin neće moći da odgovornost za neuspjeli rat prebaci na vojnu komandu jer je takozvana “specijalna operacija” u Ukrajini, kako je on naziva, isključivo njegova odluka i to svi razumiju.

Prvi znak bio je jučerašnji poziv lokalnih poslanika u Sankt Peterburgu, drugog grada po večilini u Rusiji, da optuže Putina za veleizdaju.  U četvrtak, 8. septembra, Vijeće opštine Smolninskoye u Sankt Peterburgu pozvalo je Državnu dumu, najviše zakonodavno tijelo Rusije, da podnese optužnicu protiv Putina zbog veleizdaje.

Apel protiv Putina

Apel je na Tviteru objavio poslanik Dmitrij Paljuga. U njemu se navodi da se u ratu protiv Ukrajine uništavaju "borbeno spremne jedinice" ruske vojske, a "mladi vojno sposobni" građani Rusije umiru i postaju invalidi.

Osim toga, ruska ekonomija pati, a sa Švedskom i Finskom koje su se prijavile za članstvo u NATO-u, to znači da će se granica Rusije sa zemljama NATO-a više nego udvostručiti. Poslanici su istakli da je deklarisani cilj „demilitarizacije Ukrajine“ imao suprotan efekat.

“Ukrajina je dobila savremenu vojnu opremu i sredstva u iznosu od 38 milijardi dolara. To je više od vojnog budžeta Poljske i Kanade”, navodi se u izvještaju.

Ovi poslanici smatraju da Putinova odluka da napadne Ukrajinu šteti bezbjednosti  Rusije i njenih građana.

"S tim u vezi, tražimo od vas, kao poslanika Državne dume, da date predlog za podizanje optužnice za izdaju protiv predsjednika Ruske Federacije kako bi se on smijenio s funkcije", naveli su poslanici.

Ruskim zvaničnicima postaje očigledna ludost odluke da se započne rat u Ukrajini. Ako se ukrajinski uspjesi na frontu nastave, onda će Putin izgubiti popularnost i podršku među predstavnicima bloka moći na koje se oslanjao kao i među ruskim stanovništvom. 

Urušavanje Putinovog kulta

Kult ličnosti i super mačo imidž koji je gajio će na kraju odigrati okrutnu šalu sa Putinom i dovesti do njegovog pada
.

Kult ličnosti nije nova pojava u ruskoj istoriji. Putinov imidž nije samo sa tradicionalnom sovjetskom figurom „oca nacije” već i sa idejom nepobjedivog mačoa koji plaši cio zapadni svijet. Sramotan poraz u Ukrajini, koji je Putin planirao da osvoji za tri dana, uništiće Putinov mukotrpno građen imidž veličine.

Istorijska paralela rata u Ukrajini sa rusko-japanskim ratom 1904-1905 postaje sve očiglednija – političke posljedice ovog rata zasjenile su vojni značaj Rusije. 
Za Rusko carstvo poraz u ovom lokalnom sukobu sa Japanom nije bio samo bolan šamar, već dokaz neefikasnosti cjelokupnog državnog sistema.

Carska armija, lišena ofanzivnog entuzijazma i predvođena osrednjom vojnom komandom koja nije poznavala moderno stanje vojnih stvari i nije bila spremna za borbu, propala je u borbi protiv japanske vojske gurnuta šovinističkom propagandom. Poteškoće koje su nastale zbog rata s Japanom izazvale su revoluciju 1905. godine, a poraz u ratu doprinio je njenom širenju.

Revolucija je počela 21. januara 1905. u Sankt Peterburgu. Porazi ruske vojske nisu bili glavni razlog revolucionarnog uspona. Međutim, neuspjesi koji su odnijeli živote hiljada vojnika i mornara doprinijeli su revolucionarnom raspoloženju, koje se proširilo sa civilnog stanovništva na oružane snage koje se nalaze u evropskom dijelu Rusije.

Još uvijek je rizično predvidjeti da li će poraz u ratu s Ukrajinom dovesti do revolucije u Rusiji. Ipak, jedna stvar je očigledna; Putinu će biti teško da vlast zadrži. 

Dva moguća scenarija

Postoje dva moguća scenarija kako će se događaji okrenuti ako Rusija bude poražena u ratu protiv Ukrajine.

Prvi scenario je vojni udar. Već sada je jasno da će Putin u slučaju da Rusija izgubi pokušati da odgovornost prebaciti na bezbjednosne snage i komandu vojske – a ova druga neće biti zadovoljna time. Postoje svi preduslovi za vojni udar u Rusiji i prelaska moći iz Putinovih ruku u vojnu grupu.

Drugi scenario je da će Putin ipak uspjeti da ostane na vlasti. Međutim, nezadovoljstvo njegovom vladavinom će se povećati, što će dovesti do rasta partizanskog pokreta i mogućih političkih ubistava. Nedavno ubistvo ćerke Aleksandra Dugina, Putinovog propagandiste i saveznika, prvi je znak pokreta otpora u nastajanju u Rusiji. Prije ili kasnije, društveno nezadovoljstvo će dovesti do promjene vlasti silom.

Zapravo, objavom rata Ukrajini, Putin je možda potpisao vlastitu kaznu. Teško je reći da li diktator shvata svoju grešku – možda su mnoge godine na vlasti pomutile Putinov um i njegovu percepciju stvarnosti. U svakom slučaju, prekasno je da se povuče.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR