9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
BOTOVANJE ILI JOTOVANJE? RTCG: BOTOVANJE

Stav

Comments 13

BOTOVANJE ILI JOTOVANJE? RTCG: BOTOVANJE

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Boban Batrićević

Izgleda da je RTCG odlučio postati ispostava debeloga crijeva velikosrpske propagandne mašinerije koja decenijama upire da izagna crnogorsku jotaciju i predstavi je kao strašilo i arhaizam koji "zatuca" i proizvodi "novi jezik". Mene zbilja nije začudila njihova odluka nego me začudilo što malograđanska menažerija te kuće, apsolutno neupućena u crnogorsku filologiju koja prihvata falš teoretizam Rajke Glušice i enveoovska mudroseranja teoretičara iz lokala Bokeške, koji su uz par časnih izuzetaka gotovo svi završili pod trpezom Srpske crkve i Dritana Abazovića, taj korak nije učinila ranije. Nameće se pitanje zašto se toliko proćeruje crnogorska jotacija? Odgovor je vrlo jednostavan - zato što je ona stub crnogorskoga identiteta.

Evo vrlo plastičnoga primjera. Ako napišete riječi tipa: ĐED, ŚEKIRA, PROĆERATI ili IŹEDEN, vrlo je jasno da se radi o crnogorskome. Ukoliko napišete DJED, SJEKIRA, PROTJERATI ili IZJEDEN, nećete znati radi li se o srpskome, bosanskome ili hrvatskome jeziku. E ovima našima grantoprežima, razrjeđivačima, pomiriteljima i objektivcima iz RTCG koji glume nekakvu nadljudskost kad dignu nos i naglase ono nejotovano, e takvima izgleda baš najviše smeta što ta jotacija ne može bit srpska. I zato su izgleda odlučili da one novinare koji čuvaju i afirmišu crnogorski jezik i njegovu jotovanu varijantu opomenu da to više ne čine.

E blago naredbodavcima, baš su urbane legende i face, baš su obrazovani kad onako umeče jezik pred kamerom pa, opet velim, naglase svoju nejotovanost. A onda im se omakne poneka jotacija koju su ponijeli iz kuće.

Zato ih pitam, te vitezove manira, bontona, mudrosti i gospoštine koju su naučili u kuhinji tzv. nezavisnih medija - ako je jotacija već tako arhaična, seljačka i nasilna, oćete li od Who See i The Books of knjiga zahtijevat da umetnu PIP u pjesme kad jotuju? Zbilja ste urbani, moja otamjanjena grantovska urbana gerilo, i zato ste RTCG pretvorili u fabriku za botovanje. Ali, što ima veze, Javni servis ionako za Crnu Goru zabolje antena.

A na kraju jedna poruka za one kojima je stalo: pišite crnogorski! To je - baš kao i antifašizam - ono što nas razlikuje od četnika. Pišite crnogorski uprkos Joanikiju, Amfilohiju, Boženi Jelušić, Rajki Glušici, Tanji Bečanović, Branki Bošnjak, Simonidi Kordić, Draganu Vukčeviću, Vladimiru Božoviću, Borisu Raoniću, Gojku Peroviću, popu Maci i drugim svetosavskim ideolozima i argatima.

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

Marina

Potrajace dok se jotovani“primi”u vecim razmjerama među građanima.Suviše dugo,suvise agresivno i sa suvise adresa je teklo i tece anticrnogorsko trovanje na svim nivoima pa i jezičkom.Suviše je “kukavičijih jaja”u obrazovnom sistemu.Proci ce,bojim se,puno vremena dok počne protivotrov da djeluje!

DUKLJA

@veritas .Formiranje iskrene CRNOGORSKE partije,smeta TRGOVCIMA,koji su finansijski pomagali da se izgradi ovoliki broj crkava i manastira,koje sluze kao vojne okupatorske karaule ili osmatracnice.Vise ih je izgradjeno u poslednjih 30 god. nego za 200 god.Nemanjicke okupacije.

Branka

Pišimo, pričajmo i živimo crnogorski. Ko se stidi svojega porijekla i jezika bolje da ga nema.