12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uskoro bi Ukrajina mogla imati lijek i za Kinžal

Izvor: Ilustracija

Stav

Comments 0

Uskoro bi Ukrajina mogla imati lijek i za Kinžal

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

26. januara 2023. ruska teroristička vojska opet je masivno raketirala mirne ukrajinske gradove. Ispaljeno je 55 balističkih, krstarećih i hiperzvučnih raketa tipa „Kinžal“. U stvari to su bili rakete morskog i vazdušnog baziranja X-101, X-505, X-47 Kindžal, X-59, „Kalibr“. Lansirani su sa ratnih brodova nosača raketa na moru i aviona tipa TU-95, SU-35 i MIG-31K.

Od 55 lansiranih ruskih raketa, 47 su srušili ukrajinski sistemi protivraketne (PRO) i protivvazdušne odbrane (PVO). Osim toga, tri od četiri rakete X-59 nijesu postigle ciljeve. Od 55 lansiranih ruskih raketa, 20 je usmjereno na glavni grad Ukrajine. Svih 20 uništene su oko i nad Kijevom. U noći prije raketiranja čitave teritorije Ukrajine, ruska strana lansirala je na strateške energetske objekte 24 drona iranske proizvodnje „SHAHED-136“. Svih 24 drona  srušila je ukrajinska PRO i PVO. Izgleda da je Moskva opet koristila jeftine, ali vrlo ubojite iranske dronove za izviđanje ukrajinskih pozicija i lociranje ukrajinskih jedinica protivraketne i protivvazdušne odbrane. Sa 15 iranskih dronova gađani su civilni energetski objekti u Kijevu ali bezuspješno.

Samo u posljednja 24 sata ruska vojska izvela je 37 avijacijskih i 10 raketnih udara po civilnoj infrastrukturi gradova Djnipro i Zaporižja. Takođe, 97 puta iz višecjevnih bacača raketa gađala je ruska vojska stambene kvartove grada Herson.

Što se tiče hiperzvučnih raketa tipa X-47M2, koje je praktično nemoguće srušiti, one su 2018. postale dio aerokosmičkih snaga Ruske Federacije. Lansiraju ih sa nadzvučnog lovca MIG-31K i imaju nevjerojatnu brzinu do 14,5 hiljada kilometara na sat, što je brže od zvuka deset puta. Raketa ovog tipa smatra se aerobalističkom. MIG-31K pri svojoj ogromnoj nadzvučnoj brzini lansira X-47M2 sa visine 12-15 kilometara, dakle iznad gustih slojeva atmosfere, što dozvoljava tako veliku brzinu ove rakete. Hiperzvučne rakete Kinžal mogu lansirati i strateški bombarderi nosača raketa TU-22M3. Mig-31K može ponijeti samo jednu raketu, a TU-22M3 četiri. Maksimalna dužina leta raketa na MIG-23K je 2 hiljade kilometara, a na TU-22M3 do 3 hiljade kilometara. Najvišu brzinu raketa postiže na visini 20 kilometara.

Možemo konstatovati povećanje preciznosti djelovanja ukrajinskih sistema PRO i PVO. Učinkovitost je već dostigla 87% rušenja ruskih raketa. Zapadni saveznici već su poslali Ukrajini veoma sofisticirane sisteme PRO norveške proizvodnje „NASAMS“, nove i vrlo efikasne njemačke sisteme PVO „IRIS-T“, njemačke sisteme PZO „Gepard“, sisteme PVO „Avenger“ (8 sistema odobreno na zasjedanju u Ramštajnu). Ukrajina će ubrzo dobiti napredne sisteme PRO „Patriot“ i nove komplete „Stinger“, francuske sisteme PRO „Crotale“, talijanske ssisteme PVO „Aspide“, francusko-talijanske sisteme PRO „SAMP-T“.

Modernizovani sistemi „SAMP-T“ i „Patriot“ mogli bi u nekim slučajevima srušiti čak i ruske hiperzvučne rakete „Kinžal“, koje zasad smatraju neuništivim zbog brzine leta. Osim toga, Ukrajina ima sisteme PRO još sovjetske proizvodnje „S-200“ i „S-300“, a takođe i sisteme PVO "Buk" iz sovjetskog doba.

U razgovoru sa novinarkom Sky News, predsjednik Volodimir Zelenski rekao je, u odgovoru na pitanje da li moguće završiti rat u Ukrajini putem mirnih pregovora sa Putinom, da njega takva opcija uopšte ne interesuje. Nema interesa za sastanak i nema interesa za razgovor. Ukrajinski šef države naglasio je da je poslije vojne invazije na Ukrajinu Puti za njega niko, da predsjednik Rusije živi u svom informacijskom svijetu i realno ne shvata što se dešava na ratnim poljima. Na istoku Ukrajine Rusija ima ogromne žrtve, ali to Moskvu ne brine. Oni ne broje gubitke i to je fakat. Ali Ukrajinci broje njihove ljude.

U odgovoru na ovu izjavu pres-sekretar Kremlja Pjeskov izjavio je da se on sjeća sa kojim obećanjima je Zelenski izabran za predsjednika, okrivivši ukrajinskog šefa države što nije ispunio Minski sporazum, nego se pripremao se za rat. Izgleda da je Peskov „zaboravio“ kako je posebni izaslanik Putina za pitanja Donbasa Kozak, nekoliko dana prije ruske invazije pregovarao sa šefom administracije ukrajinskog predsjednika Jermakom i diplomatskim savjetnicima njemačkog kancelara i francuskog predsjednika o detaljima rješenja pitanja mirne reintegracije privremeno okupiranih područja Donbasa. Samo nekoliko dana kasnije, u toku sastanka Putina sa svojim političkim okruženjem, objelodanjena je neophodnost ruske intervencije na Donbas i izlazak RF iz Minskog sporazuma, što je ruska strana i uradila već sljedeći dan. A dan potom ruska okupatorska vojska počela je široku vojnu agresiju protiv Ukrajine.

Kad je tako nešto mogao reći Peskov, ne čude "analize" pijanca Medvedeva, koje pokazuju da Putinove marionete žele štititi svoga gazdu do kraja, u  vrijeme kad su evropske institucije donijele odluku da Putin i Lukašenko treba lično da odgovaraju pred međunarodnim tribunalom za Zločine tokom agresije na Ukrajinu. Tamo će sigurno biti suđeno i Medvedevu za njegove ratnohuškačke izjave i Peskovu kao kremaljskom ratnom propagandisti. Oni još nisu svjesni da će morati da štite sebe od moguće doživotne robije. Tada sigurno neće podržavati svojima svjedočenjima Putina nego će iz sve snage braniti sebe da ne bi ostatak života proveli u Haškom zatvoru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR