8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mama kao trpno stanje

Stav

Comments 5

Mama kao trpno stanje

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Ela Abramović

Uprava JU Zahumlje, jednog od najstarijih kulturno-umjetničkih društava na Balkanu, sa slavnom tradicijom od 125 godina postojanja u Nikšiću, poziva osnovce Crne Gore da učestvuju, poetski i prozno, na nagradnom literarnom konkursu posvećenom - majci. Tema: Mama je glagol od glagola raditi. Naslov je to dječije pjesme od prije skoro četiri decenije. (Pjesma je i komponovana. Popularna i danas, a posebno u nekim krugovima i s posebnim namjenama. Na nekoj procesiji Eparhije Žičke nosila su djeca panoe s ovim naslovom beogradskim ulicama. Pjesma stoji i na eparhijskom portalu.)

Ovogodišnji (odavno mi nemili praznik, 8. mart) javna ustanova u Nikšiću posvetiće samo majkama iliti onima koje su se “ostvarile kao majke”. Da citiram našu raspjevanu popadiju: majka i supruga ti dođu kao “najveća karijera”. Ništa ostalim ženskinjama - ne daj bože neudavaTima, usiđelicama i drugom ženskom ostatku, pa još i s nečasovima karijerama!

Sviđala vam se ili ne ova pjesma, meni su posebno zanimljivi glagoli kojima nadahnuti pjesnik označava poslove svake dobre, velike, veličanstvene mame. Raditi, podojiti, pokriti, prići, obići, doručak-ručak-večeru poslužiti, posoliti, dosoliti, zamesiti, podmesiti, (koprivu) vaditi, saditi, svakom želju ispuniti, i sve to po cijenu nesanice… i tako sve u krug, na relaciji kuhinja-špajz-soba-bašta. Nije ni čudo da se mama sva pretvorila u - glagol. Negdje na kraju, nađe se i neosjetljivi, lijeni tata koji ne može da izvrši makar jednu radnju - da joj “kupi cveće”. Recitovanjem ove pjesme djeca bi trebalo da ga stalno opominju u nadi da će probuditi u njemu makar trunku sažaljenja prema mami. Veličanstveno osjećanje, veličanstvena slika odnosa mame i tate, sjajni vaspitni uzori.

Naslov konkursa, sve u organizaciji JU Zahumlje, a neskriveno i pod pokroviteljstvom crkvenih otaca, ima sasvim očiglednu funkciju: djeci se sugeriše, uliva u glavu, slika dobre i prave mame, samo takve dostojne njihovih priča i pjesama, pokorne, uvijek spremne na davanje i žrtve, trpeljive mimo svijeta, pa makar i ne baš srećno udate. Takve mame vole i crkveni oci. Takva je mama i od Boga pozvana, i da mužu bude pokorna. Otac može biti i kolac, ali vlast nad mamom je njegova, a nad njim samo - Božja!

Pa, osnovci dajte se sad u forsirani mentalni marš, pjevajte i pišite o mamama, sve sa ovih tridesetak glagola i u željenim dimenzijama maminog kućnog manevrisanja. I, obavezno obilno začinite lažnom patetikom - tako to voli žiri, a i mnogi nastavnici! Ponosno će se uslikati s vama, a to što su vas spremili za ovo takmičenje ubilježiće u svoj CV, za dalje napredovanje u školi i parohiji. Možda vam uz obećanu nagradu dodaju i ona dva priručnika - ako ih već nemate - za pravoslavne djevojčice i dječake.

A, ako se pirate da li će JU Zahumlje s partnerima raspisati neki konkurs za sastave o tati, možda vam se valja pripremati za naslov iz istog pjesničkog opusa - “Druže tata, kućni komandante!”

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorka 100%

Srednji vijek, šta reći.

jasno_sve

@Nastavnica, znam da ste potpuno u pravu. To je istina. Veliki broj profesora trpi svetosavsku torturu direktora, i onih koji su im se priklonili, najviše iz interesa i pukog karijerizma. Ali, ne smijete se predati ni na koji način, iznesite u javnost sve pokušaje klerikalizacije sekularne škole...

Nastavnica

@talog Kad bi još znali što se po školama radi i kako se obrazuju i vaspitavaju djeca! U mišju rupu su sabijeni najbolji nastavnici, istrošeni i poniženi.