15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zašto Orban ne shvata mogućnost vojnog poraza Rusije u Ukrajini?

Stav

Comments 3

Zašto Orban ne shvata mogućnost vojnog poraza Rusije u Ukrajini?

Autor: Antena M

  • Viber

 Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko 

Opet se oglasio premijer Mađarske Viktor Orban. Nikako ne može sakriti svoje promoskovske stavove koje propagira unutar svoje zemlje i na međunarodnoj areni. On uopšte ne shvata mogućnost vojnog poraza Rusije u Ukrajini.

“Nisam toliko maštovit da shvatim da neko može da pobijedi nuklearnu zemlju. Da misle da će Rusi skrštenih ruku gledati kako ih pobjeđuju, ruše im politički sistem, ubijaju predsjednika, dronovima napadaju Crveni trg i da se vjeruje da će oni samo to gledati i da će se pomiriti sa vojnim porazom. Tako nešto mogu samo oni koji su i dalje na nivou djece. To se samo događa u bajci, u realnosti se to ne dešava”, rekao je Orban.

Izgleda da mađarski premijer vrlo loše poznaje savremenu istoriju međunarodnih odnosa. Zaboravio je da je SAD kao nuklearna velesila izgubila rat u Vijetnamu.

Prije toga Francuska koja je isto posjedovala nuklearni potencijal morala se povući iz Alžira. Godine 1989. Sovjetski Savez koji je imao najveću količinu nuklearnog naoružanja povukao se iz Avganistana uz ogromne gubitke.

Osim toga već cijeli svijet bruji o provokaciji navodnog napada dronovima na Kremlj, gdje je izgleda Moskva sama to pripremila, a samo Orban oglašava rusku verziju u kojoj je napad organizovao Kijev. Orban je moskovski portparol u središtu EU i NATO.

A nepoznavanje savremene svjetske istorije ne oslobađa ga od odgovornosti. Mađarska od početka rata smatra da će teško u ovom ratu biti pobjednika, biće gubitnika. Stvarno, svaki rat donosi samo gubitke ljudstvu, materijalne razaranja, suze i patnju. Budimpešta nikako da shvati da se sve to dešava ne samo Ukrajini. Pri tome glavni krivac ovog rata je Vladimir Putin. To su očigledni stvari koji Orban nikako ne može otvoreno da saopšti. Očajno pleše uz kremaljsku političku balalajku i misli da to u svijetu niko ne primjećuje.  

Premijer Mađarske je objasnio da sa jedne strane NATO Ukrajinu snabdijeva novcem i oružjem i da samo od Zapada i Amerike zavisi koliko novca će izdvojiti i koliko dugo su spremni da ga troše. Dodao je da je veoma teško pobijediti moderne zapadne sisteme naoružanja i skoro neograničeno finansiranje iz američkog budžeta. Sa druge strane, u Rusiji ima mnogo više stanovništva, veća je vojska, veća tradicija proizvodnje oružja, a takođe ima i najveći na svijetu nuklearni arsenal, naglasio je Orban. Ali opet SAD i SSSR izgubili su rat imajući na papiru veću vojsku nego Vijetnamci i  Avganistanci.

Tu je bio važan faktor da li ti braniš svoju otažbinu ili si došao kao strani osvajač. Tu nema dileme što rodno tlo tebi pomaže i daje snagu i vjeru u pobjedu  svojeg naroda nad stranim vojnicima sa osvajačkim ciljevima. Tako je ukrajinska strana željna da se bori do kraja da zaustavi agresora i vrati ga kući i da dobije međunarodne garancije da se rusko zlo opet neće vratiti na Ukrajinu za par godina.

Uz to naravno žele odgovornost svih ruskih vojnika i političara koji su napravili zločine rata u Ukrajini i reparacije za nanijetu ogromnu štetu ukrajinskoj privredi.

Viktor Orban mora razumjeti da vojni poraz Kijeva označava gubljenje državne nezavisnosti Ukrajine i produženje ruske ekspanzije još na 15 drugih zemalja.

Gubitak rata Rusije označava samo povlačenje svoje vojske unutar vlastitih granica i davanje garancija da se ruska ekspanzija neće opet desiti u odnosu na susjedne narode. Vojni poraz Rusije u Ukrajini ne označava krah Ruske Federacije, već samo mijenjanje njenog političkog rukovodstva koje je dovelo vlastitu državu do međunarodne izolacije i prihvatanja u svijetu kao zemlje agresora i velike opasnosti za međunarodni poredak. Poraz Rusije označava da Mađarska neće biti okupirana kako je bilo u 1945, a mađarski narod će mirno graditi svoju evropsku budućnost. To bih bio dobar rezultat rata za Budimpeštu i treba se boriti za njegovo postizanje. Možda sam premijer lično ostane bez ruskog novca ali to nije problem Mađarske nego samog Orbana. I to je prava realnost i nije nikakva bajka.

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Madrid

Jednostavno je . novac i interesi

Vukasin

Zato sto zna da VOJNOG PORAZA NECE BITI. To samo vi mozete zelitibu svojim glavama al id toga nista

Sreten_V

Kako fašista može shvatiti bilo što, osim da podrži Zlo!?