11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Moskva inscenirala napad na Kremlj da bi otkazala vojne parade

Stav

Comments 0

Moskva inscenirala napad na Kremlj da bi otkazala vojne parade

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko 

Od sada u Ukrajini 8. maj će biti Dan sjećanja i pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu, a 9. maj će se slaviti kao Dan Evrope. Ove promjene su donijete odlukom predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

8. maj kao Dan pobjede nad nacizmom slavi se u većini evropskih zemalja. Akt o potpunoj kapitulaciji hitlerovske Njemačke je bio potpisan 8. maja 1945. tako će i Ukrajina ovaj dan slaviti, a ne 9. maja kako je to izmislila Moskva, pošto je kremaljski sat tada prikazivao početak novog dana.

Ukrajina se potpuno razilazi sa Moskvom i u odnosu na Dan pobjede. Ukrajinci su u Drugom svjetskom ratu kao narod ponijeli najveće gubitke svog stanovništva od svih evropskih nacija. Bilo je ubijeno 10 miliona Ukrajinaca od 20 miliona sovjetskih državljana, a demografski gubici dosegli su nevjerojatnih 14,2 miliona stanovnika od 27 miliona sovjetskih ljudi. Ovo su strašne brojke za depopulaciju Ukrajinaca kao nacije. Poštujući ukrajinski doprinos u pobjedi nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu Ukrajina je dobila mjesto u UN kao jedna od 51 zemalja utemeljivača Ujedinjenih nacija kao međunarodne organizacije univerzalnog karaktera koja je bila stvorena da bi čovječanstvo imalo mogućnost izbjeći novi svjetski rat koji može biti koban za postojanje ljudske civilizacije na našoj planeti.

Najviše Ukrajinaca se borilo u Prvom, Drugom, Trećem i Četvrtom ukrajinskom frontu sa hitlerovskim Vermahtom i vojskama satelitima koji su podržavali Treći Rajh. Na kraju rata većina saveznika Hitlera odrekli su ga se osim Mađarske koja se borila na strani nacista do kraja.

Poslije oslobođenja Krimskog poluostrva Četvrti ukrajinski front bio je ujedinjen sa Trećim gdje je broj ukrajinskih vojnika bio iznad 60%. Prvi ukrajinski front poslije oslobađanja od nacista Ukrajine borio se na južnim terenima Poljske oslobodivši Krakov i Vroclav i dalje je borba krenula prema Berlinu i jugu istočne Njemačke.

Drugi ukrajinski front uglavnom se borio u Čehoslovačkoj, a Treći ukrajinski front krenuo je na Balkansko poluostrvo prošavši Rumuniju, Bugarsku i dobio prolaz preko Jugoslavije da uđe u saveznu Hitlerovu Mađarsku. Sovjetski vojnik na Balkanu uglavnom je bio ukrajinskog porijekla.

Ruska Federacija zbog predsjednika Putina pretvorila je Dan pobjede nad nacizmom u šovinističku predstavu slavlja ruskog oružja i vojnika koji su navodno najhrabriji u svijetu. Neuk istoriji Putin je 2010. izjavio što je SSSR mogao pobijediti Hitlera i bez Ukrajine. Čovjek čak ne zna što su Ukrajinci u ovom ratu sebe žrtvovali više nego svi Rusi o čemu govore strašne brojke ukrajinskih gubitaka.

Veliki sljedbenik diktatora Staljina, Putin uvijek je preko svojih propagandista predstavljao  pobjedu u Drugom svjetskom ratu kao pobjedu ruskog naroda što apsolutno nije tačno. Kijev nikad posebno nije brojio ukrajinske gubitke ali poslije ovih Putinovih drskih riječi morao je to uraditi.

Kremlj čak i ne zna da je čitava Ukrajina od istoka do zapada od sjevera do juga u ogromnoj količini groblja ubijenih i poginulih tokom Drugog svjetskog rata. Mi nećemo dopustiti da ruski moderni fašisti okrivljuju Ukrajince za nacizam. Nije Kremlj mjesto koje može davati svima ocjene kad sam zauzima silom tuđe teritorije i ubija tuđe građane kako je to radio Hitler krajem tridesetih – početkom četrdesetih godina prošlog vijeka.

Moskovske prijetnje „možemo ponoviti i opet doći do Berlina“ je samo izraz ruskog šovinizma i primitivne ratne histerije. Bez Prvog ukrajinskog fronta gdje je služio moj đed sovjetska vojska nije imala šanse da zauzme Berlin i Poljsku, a bez Drugog i Trećeg ukrajinskog fronta - Čehoslovačku, Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku, Austriju. To znaju svi koji su proučavali istoriju Drugog svjetskog rata osim gospodina "Velika laž" iz Kremlja.

On samo svima prijeti i vodi ruski narod u mrak šovinizma i fašizma, kad mrzi druge narode, države i nacije, kao da su svi na svijetu nešto dužni Moskvi. Na praznik slavlja 9. maja u Moskvu neće doći čak ni bjeloruska delegacija.

Putin je shvatio što je u svom šovinističkom naletu slavlja Dana pobjede natjerao čak svoje saveznike da njega ostave i morao je da izmisli nešto što bi dalo objašnjenje zašto u Ruskoj Federaciji neće biti vojnih parada i hoda takozvanog Besmrtnog puka, kad su ljudi u RF nosili slike svojih bliskih koji poginuli u ratu.

Željeli su pridružiti i porodice sa slikama poginulih u ratu u Ukrajini. I njih bi moglo izaći toliki broj što kremaljska propaganda ne bi imala snage da objasni takve ljudske gubitke, a njih je gotovo 200 hiljada poginulih ruskih vojnika.

Zato je Moskva sama morala inscenirati napad na Kremlj da bi otkazala vojne parade, kako više nema vojske koja bi šetala Crvenim trgom kad su svi glavne ratno sposobne snage sada u Ukrajini.

Osim toga Kremlj je tražio izgovor za pripremanje ogromne strašne provokacije protiv Ukrajine. Samo to je ostalo Putinu da nekako pokaže sebe ispred ruskog društva za 9. maj. Samo u Moskvi zaboravljaju da su živi veterani prvog, drugog i trećeg ukrajinskog fronta oni bi sa golim rukama krenuli za Moskvu da malo uhvate za grlo Putina, Šojgua, Gerasimova, Medvedeva. Niko ne bih oprostio ovim kremaljskim gmazovima da ubijaju ukrajinsku djecu, posebno za Dan pobjede.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR