11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bojkot logike

Stav

Comments 2

Bojkot logike

Autor: Darko Šuković

  • Viber
Piše: Draško Đuranović

Veni, vidi - dixit... Otprilike tako: Rimljanka Federika Mogerini došla je u Podgoricu, viđela je ono što mi odavno gledamo i rekla jedino što se moglo reći. Dakle: nema poništavanja ili ponavljanja izbora, jer je Brisel usvajanjem Rezolucije u Evropskom parlamentu potvrdio volju crnogorskih građana i legitimisao vlast nastalu na rezultatima oktobarskih izbora.

Zato je Mogerini zvanično razgovarala sa predsjednikom Skupštine Brajovićem i premijerom Markovićem, prvim ljudima zakonodavne i izvršne vlasti. I neće Evropa u Crnoj Gori da gleda ,,makedonski scenario“ ili neko novo izdanje ,,ukrajinske drame“, premijerno prikazane 16. oktobra prošle godine u izvođenju međunarodne trupe ruskosrpsko-crnogorskih zavjerenika.

Dijalog se, to je suštinska poruka koju je Mogerini izrekla u srijedu veče, mora voditi unutar Crne Gore i to u ,,srcu demokratije“. U parlamentu, a ne na ulici.

Tužno je što su riječi Federike Mogerini odzvanjale u polupraznoj sali, bez predstavnika vaskolike opozicije. Još je gore što riječi zvaničnog Brisela nijesu čuli ili nijesu željeli da saslušaju baš oni kojima su bile namijenjene –lideri crnogorske opozicije.

Ako su neđeljama i mjesecima pozivali i prozivali Brisel, tražili evropsku medijaciju u Crnoj Gori, zašto su lideri crnogorske opozicije, čak i oni koji sebe nazivaju evropejcima, emeritusima i ,,građanskom opozicijom“, bojkotovali visoku predstavnicu Evropske unije?

Jedinstvo u bojkotu institucija, savezništvo u ignorisanju vlasti, može biti učinkovit mehanizam borbe. Ali, jedinstveno ignorisanje poruka iz Evrope je suštinsko odbacivanje vrijednosti evropske demokratije. I bijeg od realnosti.

To su već simptomi opozicionog političkog sljepila. Istini za volju, Demokratskom frontu se nije čuditi što ignorišu Brisel: od evropskih prijestonica, Moskva im je politički najbliža. Kao i istočni metodi utjerivanja političkih ideja. Ta se politička grupacija još od sredine 2015. bori za svrgavanje DPS-a svim sredstvima. Uostalom, simbol uličnog pokreta ,,Sloboda traži ljude“, ona silueta čovjeka koji ruši barikade, otkriva glavni metod akcije DF-a: sa ulice ovladati institucijama, dijaloga sa vlašću nema, a izbore će priznati samo - ako ih vlast izgubi.

Demokratski front je dosljedno krenuo tim putem i teško da više može nazad. Problem je što lideri opozicionih partija, makar oni koji sebe od milošte zovu ,,građanska i proevropska opozicija“, nijesu razumjeli da Federika Mogerini nije u Crnu Goru došla da, kao gubernator, mijenja zakone, daje ukaze, postavlja svoje ljude; smjenjuje lokalne kmetove i postavlja njihove nasljednike...

Ne. Posjeta visoke predstavnice bila je neka vrsta testa, svojevrsnog izazova za opozicione stranke. Da pokažu da nijesu postali politički prirepak Demokratskog fronta. Ali i da su savladali osnovnu lekciju: za dijalog je potrebno makar saslušati drugu stranu, za konsenzus unutar države potrebno je podići glavu iznad partijskog okovratnika i stega ličnih sujeta.

Nijesu uspjeli. Ili, politički licemjerno – nijesu smjeli. Nije slučajno što se u istom danu kada je Mogerini u crnogorskom parlamentu o potrebi za unutracrnogorskim kompromisom, pojavio mlađani Dritan Abazović sa platformom koja je – ultimatum. I nije, nažalost, tek koincidencija što je, dan kasnije, lider SDP-a Ranko Krivokapić odbacio i pomisao o pregovorima sa predstavnicima vlasti, sve dok se ne ponište oktobarski izbori. Koji, to i Krivokapić zna, neće biti poništeni jer ih su ih, zvanično priznali i Brisel i Vašington; i Peking i Moskva.

Teško je tu naći demokratski princip. Ne prihvataju se rezultati izbora jer su izvedeni u ,,atmosferi državnog udara“, a formira se vlast u Budvi i Kotoru gdje opozicija ima većinu?! Napušta se parlament jer se traži hitno sudsko razrješenje slučaja ,,pokušaj terorizma“, ali se bojkotuju izbori u Nikšiću kada specijalni tužilac zatraži privođenje poslanika osumnjičenih za podstrekavanje na pokušaj terorizma?! Traži se posredovanje Evropske unije, a ignoriše se predstavnica Evropske unije?!

To više nije vođenje politike bojkota, već bojkot logike političkog djelovanja.

Izvor: Analitika

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Jopetja

Slazem se dobar tekst sa svim argumentima i sve je istina ali osim ove jednosmjerne istine sto i onaj osnovac moze da uoci nista novo nikakve ideje o privazilazenju tolikih razlila. Evo ja cu predloziti gospodi DJURANOVICU SUKOVICU IVANOVICU MILITINOVICU GOS. DROBAC- sedmoj sili (drugoj sili) da zasucu rukave mane se partiskih vjerskih i jednonacionalnih interesa pronadju iskusne i iskrene strucnjake u svim granama koji ce biti zaslusezeno nagradjeni po rezultatima ako treba i dovesti sa strane na odredjeno vrijeme kadrova koji hvale.Ako imamo sve prirodne potencijale mali broj stanovnista na velikoj povrsini uspjeh je zagarantovan vratiti ljude na svoja rodna mjesta pomoci im da napuste lazna svjetla podgorice mladima priustiti da sanjaju crnogorski san da zaborave jedini cilj odlazak van.Ako uspijemo da se uguramo u nove trendove proizvodnje organske hrane i seoskog turizma vraticemo smisao zivota na selo.Jer ovo je stoljece organskog zivota.Obnovljivu energiju postaviti kao prioretni cilj.Naci pouzdanog partnera koji ce nam pomoci da krenemo od nule a kredite vracati dugorocno. Ako ovo postignemo necemo izvoziti pamet negocemo mi biti obecana zemlja. I sta je na kraju zakljucak da slozna braca kucu grade da ova dva protivnicka tabora koja ne zele da se bore u ringu nego podizu tenzije i sebi cijenu budu diskvalifikovana.Oduzeti im sva odlicja i pustiti dugima ring.I onda nece biti presudno kakve je boje drzavna zastava i kako ce himna pocinjati i koliko ce trajati.Necemo imati potrbe za tudjim slavama i obilljezjama necemo od trgova praviti vasare i visoke domove potcjeljivati kao stare bioskope. Upamet se urednici vi imate kljuceve od pomirenja i prosperiteta.