13 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ćorava politika

Stav

Comments 2

Ćorava politika

  • Viber
Piše: Miodrag Vlahović Opozicija predvodjena Demokratskim frontom ili opozicija koja Demokratski front uzima za partnera - tu nema razlike. A ni perspektive.

Pažljivom posmatraču neće promaći taj detalj: političko pokajanje Gradjanskog pokreta URA je još uvijek u fazi pokušaja, ali je ipak vidljivo. Naime, oni sada kažu da proteste treba početi poslije donošenja odluke o ulasku Crne Gore u NATO. Gotovo ingeniozno. Kako se niko toga ranije ne sjeti?

Šalu na stranu - Demokratskom frontu se to nikako neće svidjeti. A i kako bi: to je za njih dockan, istorijski prekasno. Politika koja crnogorsku nezavisnost shvata kao svojevrsno pomračenje Sunca (što će reći kao neprijatni, ali, ipak, privremeni fenomen), članstvo naše zemlje u Alijansi doživljava kao smak svijeta - kao potpunu i konačnu propast i kao definitivni povijesni poraz, dakle. Za njih je to, kao u stihu američkog pjesnika Ogdena Neša, onaj slučaj kad se nekom "dogodi jedna posljednja stvar", ne bilo primijenjeno. Što će im protesti kad To bude završeno?

Valjda je jasno da protesti i vaninstitucionalne akcije služe da se ne dogodi naš ulazak u NATO, a ne da se on obezbijedi, poštuje i sačuva?

Ako bi tako zaista bilo - da Mandić, Knežević i družina u redu i miru sačekaju parlamentarnu odluku o pristupanju Alijansi - neko će se dosjetiti da im kaže, i odavde i sa strane: "što vam šćaše sva ta muka, putovanja do Moskve i Groznog, Beograd i Banjaluku da ne spominjemo, uniformisani veterani Sedmog bataljona, opsade Skupštine, proboji i juriši, jurnjava po parlamentu i vrijedjanje kolega, čemu šatori i bine, pokreti neutralnosti, najave sukoba, bojkoti, razgovori u potaji, urote i zavjere ?"

Na takav scenario jednostavno ne treba računati, čak i da apstrahujemo optužnicu koju sprema Glavni specijalni tužilac Katnić. A ne možemo je apstrahovati.

Gospoda i drugovi iz URA-e vjerovatno znaju da je njihova ideja o "naknadnim" protestima osudjena na prezir i odbacivanje od strane DF. Takav rezon će liderima DF biti uvjerljiv koliko i "suptilna i mudra" poruka gospodji Mogerini da ona zapravo vodi anti-evropsku politiku, za razliku od opozicije u Crnoj Gori koja je "na braniku evropskih vrijednosti" - u bojkotu crnogorskih institucija i evropskih zvaničnika.

Neko će se već sjetiti da lidere GP URA javno upita koliko je ozbiljno i uvjerljivo prvo najaviti da ne želite da učestvujete u donošenju skupštinske odluke o ulasku u Alijansu, a da proteste planirate da organizujete pošto ta ista odluka bude donijeta. Obratite pažnju: pošto bude donijeta, a ne zato što je donijeta! To će zasigurno naići na oduševljenje rukovodstva DF ...

Zašto, pitaju se dobronamjerni, uopšte bojkotovati donošenje te istorijske odluke - ako/kada želite da ona bude donijeta, ili bar tako tvrdite, a istovremeno projektovati "dešavanje naroda" za period pošto Parlament (u čijem radu ne učestvujete i ne želite da učestvujete, jer on tobože "nema legitimitet" - pa su mu odluke, ako je tako, nelegitimne i nevažeće) - usvoji istu? Politička papazjanija, koja će liderima GP URA i, nadamo se, njihovim kolegama iz SDP, moći bar da posluži da se suprotstave ideji DF o "neformalnom referendumu".

Mada, jadna je to platforma za otpor planiranoj aktivnosti DF - koja je samo predložak i recept za opšti metež i sukobe. Kad ne može po ukrajinski, da probamo po makedonski - to vodjstvo DF odavno ne krije, već javno i slobodno zagovara.

Da skratimo: lakše će biti liderima DF da odbiju proteste "sa zadrškom" koje predlaže URA, nego što će URA i SDP umjeti ili smjeti da odbace "referendum" DF-a, sve dok sjede u istom čamcu sa njima. "Očuvanje opozicionog jedinstva" ima svoju cijenu, što se lijepo vidjelo tokom posjete gospodje Mogerini. I cijenu i posljedice.

Poslije nepametnih i ishitrenih odluka da se priključe neučestvovanju na izborima u Nikšiću i da bojkotuju Mogerini - jer su takve kolektivne opozicione rezolucije bile proizvod procjene/potrebe DF-a, podržane sa moskovskih daljina - politika opozicionih stranaka i udruženja koje sebe vole da identifikuju kao "gradjanske" se nalazi pred jednostavnim pitanjem. Taj upit glasi: jeste li za tu ćoravu politiku - oličenu u podršci DF-u u njihovom "ratu sa državom Crnom Gorom", kako se nedavno "slučajno" i precizno izreče jedan od lidera te grupacije - ili ste za politiku koja bi bila kadra da mijenja Crnu Goru, čuvajući njenu nezavisnost i evro-atlantsku orijentaciju?

Crnoj Gori su potrebne promjene sa crnogorske i demokratske strane. Opozicija predvodjena Demokratskim frontom ili opozicija koja Demokratski front uzima za partnera - ne može izvesti takve promjene.

Pobjeda

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Edin

Draguljče,stav gosn.Vlahovića je potpuno realan i ukazuje na promašenost anticrnogorske opozicije i potrebu bijega GP URA,iz iste.Tebi kao poštovaocu lika i dela,čiča draže,nije ni drago ni Milo,ali je pragmatičnost pisca gornjeg texta,neupitna

Dragutin

Da nema ovoga sa stavom... vi ladno ne bi stav imali.