18 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bojkotovanje bojkota

Stav

Comments 0

Bojkotovanje bojkota

  • Viber
Piše: Miodrag Vlahović Političari u Crnoj Gori igraju političku igru velikih uloga. Sa pro-ruskom opozicijom koja koristi bojkot i proteste u pokušaju da onemogući pristup Crne Gore NATO-u, Vlada mora postupati mudro, kako bi izbjegla dalju političku destabilizaciju.

U očekivanju okončanja procesa ratifikacije Pristupnog protokola, Crna Gora se suočava sa serijom političkih sukoba i pokušaja opozicionih snaga da poremete njenu političku stabilnost.

Parlamentarni izbori, održani u oktobru prošle godine, su proizveli specifičnu političku situaciju, u kojoj opozicione partije, predvodjene anti-NATO i pro-ruskim Demokratskim frontom (DF), još uvijek bojkotuju crnogorsku Skupštinu.

U početku, DF i njegovi politički saveznici su pokušali da formiraju Vladu, tražeći od Bošnjačke stranke i drugih opozicionih partija da im se pridruže.

Kada je postalo jasno da su odbijeni, DF i partneri su proglasili da su rezultati oktobarskih izbora nelegitimni i ništavi.

U direktnoj suprotnosti sa tim, opozicione stranke u potpunosti poštuju rezultate lokalnih izbora u Budvi i Kotoru, koji su održani istog dana kada i parlamentarni. Razlog? Tamo su pobijedili.

Situacija je dodatno zakomplikovana optužbama o pokušaju državnog udara od strane lidera DF, podržanog od Rusije, uz učešće nekih državljana Srbije i Rusije. (Glavni specijalni tužilac će prezentovati optužnicu crnogorskom pravosudju u roku od mjesec dana.)

Ova afera još uvijek dominira političkim životom u Crnoj Gori, ali su njeni odjeci stigli ne samo do Moskve, odakle stižu predvidljive negacije i protiv-optužbe ruskih zvaničnika, već i do Londona, Brisela i Vašingtona, dje su različite obavještajne agencije potvrdile da je zaista bilo ruskog uplitanja i tajne operacije kako bi se poremetio normalan politički proces u Podgorici i opstruirao crnogorski put prema Alijansi.

Uprkos činjenici da su zapadne diplomate korektno i na vrijeme informisali opozicione prvake o ruskoj involviranosti, poziv za pritvaranje dva lidera DF-a (koji je kasnije povučen) je iskorišćen za bojkot lokalnih izbora u Nikšiću, gradu drugom po veličini u Crnoj Gori, prije nekoliko sedmica. (Začudo, predstavnici opozicionoh partija su učestvovali u posmatranju i kontroli ovih izbora, učinivši ih, tako, kredibilnim, ako ne i u potpunosti legitimnim.)

Poslije ovakvog razvoja situacije, bilo je za očekivati da će opozicija nastaviti sa svojim ujedinjenim bojkotom (vanrednih) izbora u primorskom Herceg Novom. Ali, već sada je jasno da će većina ili, čak, sve opozicione stranke optirati da učestvuju u trci za mjesta u lokalnom parlamentu.

Bez obzira na to, znak pitanja još uvijek stoji uz DF. Njegovi lideri i dalje zastupaju i propagiraju beskompromisni bojkot i proteste kao jedina sredstva borbe protiv "režima Mila Djukanovića", kako to oni kažu.

Njihov plan je jednostavan: ne smije se dozvoliti regularni i mirni proces donošenja odluka.

Oni kažu da je crnogorski parlament nelegitiman i, sljedstveno tome, bez kapaciteta da donese istorijsku odluku - koja se očekuje u maju ove godine - da izglasa pristupanje Crne Gore Sjevernoatlantskom savezu.

U medjuvremenu, svaka mogućnost i šansa moraju biti razmotreni i iskorišteni kako bi se proizveli nemiri i nestabilnost.

Nema nikakvog iznenadjenja što, u tom kontekstu, lideri DF otvoreno zagovaraju ideju da Crna Gora mora da prodje tzv. "makedonski scenario" - model "mirnog" rješavanja sukoba kroz inostrano, tj. EU posredništvo.

Nedavna posjeta visoke predstavnice EU Federike Mogerini Podgorici, u okviru njene balkanske turneje, je takodje bila obilježena opozicionom bojkotom. Gospodja Mogerini je govorila o evropskim vrijednostima pred polu-praznom crnogorskom Skupštinom (39 od 81 poslanika je bilo odsutno.)

Ta slika je naglasila, na direktni način, krucijalnu crnogorsku političku dilemu: da li će bojkot demokratskog procesa prevagnuti nad istrajnošću političke većine u Crnoj Gori da dovrši proces pristupanja Alijansi bez daljeg pogoršanja političke i ukupne stabilnosti.

Ulozi su visoki, ali rizici, izazovi i dugoročni nacionalni interesi zahtijevaju, posebno na strani crnogorske Vlade, pažljivi i pragmatični pristup, ali i odlučnu i rezolutnu politiku.

Ako je "ukrajinski" scenario bio srećom izbjegnut prošlog oktobra, vjerovatna majska odluka ne smije voditi u "makedonski" razvoj situacije.

Sedmice i mjeseci pred nama će nam pokazati da li će Crna Gora, kao političko društvo, imati dovoljno snage i mudrosti da se odupre opozicionoj "protesti-bojkot" taktici i da dokaže svoju demokratsku zrelost.

Prenijeto sa BALKAN INSIGHT

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR