9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Žal za državnim udarom (3)

Izvor: Izvor: Pobjeda

Stav

Comments 10

Žal za državnim udarom (3)

  • Viber
Piše: Miodrag Vlahović Ozbiljnost prijetnje koja se nadvila nad Crnom Gorom u osujećenom državnom udaru nameće potrebu da se razmišlja o političkim posljedicama, a ne samo o sudskom epilogu te rabote.

Vjerujemo da bi mnogi od onih koji su, sve do nedavno, tjerali sprdnju i pričali i pisali o "navodnom", "fabrikovanom", "izmišljenom", i tako dalje državnom udaru, sada rado povukli svoja lakomislena i cinična tumačenja. Svi znamo zašto.

Dok se čelnici Demokratskog fronta pripremaju za odbranu pred sudom, razmotrimo, sumarno, što su političke posljedice ovog zamešateljstva.

Prvo, bojkot Skupštine Crne Gore i dalje traje, iako je politički rezon za takvu odluku obesmišljen, ako iko želi da obrati pažnju, samom činjenicom da opozicione stranke priznaju rezultate izbora tamo dje su pobijedile - u Budvi i u Kotoru. O tome smo već pisali: "psihoza straha" je izazvala loše posljedice kada se radilo o glasanju za državni parlament. Glasanje za lokalne vlasti je bilo oslobodjeno straha. Nije nego!

Drugo, takva ujedinjena opoziciona politika stavila je u prvi plan Demokratski front i njegove čelnike, ali, neizbježno, i interese njihovih inostranih saveznika i mentora, kojima izborna pobjeda partija koje su za crnogorsko članstvo u NATO-u nije nikako odgovarala. Ostatak opozicije, koja insistira da je "gradjanska", postala je puki pratilac anti-NATO koncepcije, pošto je, sem agresivne retorike i postupaka, prihvatila čak i političku logiku Demokratskog fronta. Neke inostrane diplomate u Podgorici su, na primjer, zatečene odlukom GP URA da ne udje u Skupštinu ni povodom glasanja o NATO. (Ipak, ima vremena da se i ta nakana izmijeni.)

Treće, bojkot izbora u Nikšiću se, posebno poslije nedavnog TV intervjua glavnog specijalnog tužioca Katnića, pokazao kao ishitreni i naivni čin pomenute "gradjanske" opozicije. Takav radikalni potez, ne samo što implicira neodrživu logiku kako optužbe stavljene na teret dvojice lidera DF-a čine izbore nedemokratskim (jer onda nikad niko od političkih lidera ne može biti optužen - vazda su neki izbori u toku ili u pripremi - evo ih opet i u Herceg Novom!), već briše i političku autonomnost stranaka koje formalno nijesu sa/u DF, ali su, za sada, uredno postrojene iza njega. (Posebno je pitanje, a svakako najintrigantnije, kako je moguće da su se čelnici partija koje prate DF opredijelili da se i dalje tako ponašaju, iako su na vrijeme bili obaviješteni - od strane nekoliko ambasada u Podgorici - o jasnim indicijama i o dokazima upletenosti ruske strane i domaćih izvršilaca, što je objelodanio g. Katnić, ali i mnogi inostrani izvori, sa pozivom na obavještajne i bezbjednosne krugove. Znali su, dakle, o čemu i o kome se radi, a pristali su da se ponašaju kao da ne znaju? Zanimljiva politička procjena i odluka, vaistinu!)

Četvrto, pošto je politika jedna dinamična stvar, skorih dana će biti vanredno interesantno posmatrati kako će se Demokratski front (kao cjelina, ali i u djelovima) ponijeti prema optuženim liderima, a kako će na tu situaciju reagovati prvaci partija koje - još uvijek: unisono - ponavljaju mantru kako nema povratka u Parlament bez poništavanja izbora, za koje su im svi, pa čak i naši ruski prijatelji, OEBS i EU da ne pominjemo, rekli da su bili regularni.

Na kraju, peto, ali ne i najmanje značajno: pošto posljednja dešavanja i poruke iz Vašingtona potvrdjuju da se neće dogoditi ono što i nije moglo da se dogodi (da Sjedinjene Države počnu da vode rusku politiku), dočekaćemo i glasanje u crnogorskoj skupštini o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskom savezu. Ko dodje da glasa - dobro je došao.

Ono što zagovornici neučestvovanja u radu Parlamenta i apstinenti sa izbora u Nikšiću moraju znati jeste da su crnogorski nacionalni i državni interesi mnogo značajniji od njihovih partijskih i pojedinačnih ambicija i projekcija.

Zato je nebitno da li je njihova politika posljedica improvizacija i nesnalaženja, ili je proizvod neznanja, lakomislenosti i nedosljednosti, ili se, pak, radi o lošoj namjeri i predumišljaju.

Mada, kada sve ovo, jednoga dana, bude istorija - ni ti detalji neće biti bez značaja.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Bosiljka

Dragi Dragutine, samo rob pristaje da živi u ropstvu a slobodan građanin nalazi način da uživa u slobodi. Ovi vaši komentari mi liče na lični obračun s G.Vlahovićem i ništa drugo. Svako komentarisanje s argumentima je korisno, a ono: mačka mala i sl. je kao đilkoško dobacivanje s terase kafića. Jasno vam je koliki je to domet. Crna Gora sve ove godine bira između manjeg zla i prostakluka i primitivizma i onih koji hoće da je satru. Zato ne "dobacujte" nego delajte i budite slobodni u tome!

danilo

Đe mi je komentar? Nisam ga uvrijedio!

Dragutin

Ne "Bosiljka", zato nam je-kako nam je jer zivimo u ropstvu evo 30 godina. Zato nam je-kako nam je jer je vrijeme pod Titom bilo ogromna demokratija na spram ovog ropstva. Uzivajte vas 4,5 posto, bas vas briga. Al imajte bar malo obraza pa cutite.