24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Levčenko: Putin formira antizapadnu alijansu sa Iranom i DNRK

Stav

Comments 1

Levčenko: Putin formira antizapadnu alijansu sa Iranom i DNRK

Putin nije samo izazvao Zapad: on dosledno i otvoreno preduzima niz neprijateljskih koraka po analogiji sa onim kako je to Hitler uradio 1930-ih.

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandar Levčenko

Severnokorejski lider Kim Džong Un boravio je u zvaničnoj poseti Rusiji i održao sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Značajno je da se posjeta sjevernokorejskog diktatora Ruskoj Federaciji događa u pozadini godišnjeg Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, tokom kojeg je Putin govorio za daljnju konfrontaciju s Ukrajinom i Zapadom.

Kremlj jasno daje do znanja da će, nakon što dobije sjevernokorejsko oružje, intenzivirati rat protiv Ukrajine.

Sjevernokorejski diktator Kim Džong-Un stigao je prvi put od 2019. u službenu posjetu Ruskoj Federaciji, gdje se sastao sa šefom Kremlja na kosmodromu Vostočnij. Svrha posjete su pregovori o transferu oružja od strane Pjongjanga Rusiji. Konkretno, artiljerijske granate, bombe i balističke rakete kratkog dometa, čije su zalihe u DNRK ogromne.

Ne treba potcjenjivati vojno-industrijski kompleks Sjeverne Koreje: Pjongjang je decenijama trošio lavovski dio svojih finansijskih prihoda na proizvodnju oružja, koje trenutno puni sva vojna skladišta u ovoj zemlji. Ako Putin dobije pristup sjevernokorejskom oružju, moći će ratovati ne samo sa Ukrajinom, već i sa Zapadom.

Tokom svog govora na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, Putin je dao niz uvredlivih izjava o Zapadu i prikriveno obznanio da će SVO dugo trajati: svakog dana se navodno potpiše hiljadu i po novih ugovora za vojnike, što je, zapravo, skrivena mobilizacija. Putin želi da dobije oružje od Sjeverne Koreje uoči opće mobilizacije, koja će biti objavljena u Ruskoj Federaciji nakon predsjedničkih izbora u proljeće 2024.

Kremlju će trebati šest mjeseci da isporuči potrebno oružje iz DNRK. Poseta Kim Džong Una kosmodromu signal je da će Moskva i Pjongjang uspostaviti saradnju u oblasti raketnih i nuklearnih tehnologija. Rusija će iskoristiti prehrambenu i finansijsku ovisnost Sjeverne Koreje kako bi nabavila svoje oružje za nastavak rata s Ukrajinom. Ako Pjongjang dobije moderne ruske raketne i nuklearne tehnologije, za koje je Kim Džong-Un lično izrazio interes, DNRK će se pretvoriti u "Dalekoistočni Iran" i stvoriti dodatne prijetnje svojim susjedima. Ako Putin ne bude zaustavljen, on će preneti neprijateljstva na teritorij Evrope. 

Tokom svakog novog Putinovog govora, sve je više kritika na račun Zapada. Uključivanje Sjeverne Koreje i Irana u geopolitičku orbitu Kremlja ukazuje da Putin formira antizapadnu osovinu čiji će potencijal biti iskorišten u slučaju otvorene agresije Rusije na Evropu.

Putin nije samo izazvao Zapad: on dosledno i otvoreno preduzima niz neprijateljskih koraka po analogiji sa onim kako je to Hitler uradio 1930-ih. Negirati ili ignorisati ih znači dobrovoljno pristati na rat sa Ruskom Federacijom, tokom kojeg će Kremlj biti strana u napadu. U tom smislu podrška Ukrajine dobija egzistencijalni značaj za Zapad. Naoružana korejskim projektilima, Ruska Federacija će predstavljati stvarnu prijetnju Evropi.

Putin zadire u demokratske vrijednosti Zapada i integritet njegovih granica. Shodno tome, snabdijevanje Oružanih snaga oružjem i neophodna podrška Ukrajini je nezamjenjivo rješenje zarad prejudiciranja rata Ruske Federacije protiv Evrope.

A u ovo vrijeme rusko-sjevernokorejskih pregovora, odbrambene snage Ukrajine napale su sevastopoljsko brodogradilište i pogodile ruske ratne brodove na popravci (veliki amfibijski brod "Minsk" Baltičke flote i podmornicu "Rostov na Donu" Crnomorske flote). Uspješan napad na vojni infrastrukturni objekat u Sevastopolju, koji je navodno super zaštićen od strane ruskih snaga od protiv zračne i proturaketne odbrane, još je jedna značajna pobjeda Odbrambenih snaga Ukrajine, koja pokazuje herojstvo i vještinu ukrajinskih vojnika.

Kao rezultat napada, oštećena je oprema i kapaciteti strateškog preduzeća koji je podržavao borbenu sposobnost ruske flote. Prvi put tokom rata bilo je moguće uništiti neprijateljsku podmornicu. Osim toga, ona je bila jedan od nosača krstarećih raketa Kalibr kojima Ruska Federacija teroriše ukrajinske gradove. Rusi su desantni brod "Minsk" dovezli iz Baltičkog mora u Sevastopolj, očekujući da će ga koristiti u amfibijskoj operaciji protiv Ukrajine. Međutim, sudbina je naredila drugačije.

Ukrajina napada samo legitimne vojne ciljeve na privremeno okupiranoj teritoriji. Krim je sastavni dio Ukrajine, pa se ograničenja upotrebe modernog zapadnog oružja ne odnose na poluostrvo.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Lada

Jasno je da se u Ukrajini brani Evropa i zapadne vrijednosti. Bojim se da nece na tome ostati jer novi Firer stvara antievropsku ratnu grupaciju.