22 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sprdačina sa tzv. nacionalnim jedinstvom, slobodom i zastavom

Izvor: Aleksandar Vučić, Instagram

Stav

Comments 5

Sprdačina sa tzv. nacionalnim jedinstvom, slobodom i zastavom

Izvor: Autonomija

  • Viber

Piše: Pavle Radić

Vučić, Dodik i Porfirije definitivno Srbe tretiraju kao idiote. Ili, što bi se reklo, kao boraniju s kojom možeš raditi šta poželiš.

Može im se. Ceremonijalnim ‘saborovanjem’ stalno izmišljanim povodima, te lažima, podvalama i kvazipatriotskim glumatanjem cementiraju svoje svevlašće. Otpor njihovom srozavanju Srbije – i srpstva uopšte – u jad i bedu, pod pritvornom egidom ‘granitne odbrane srpstva pred belosvetskim alama i vranama’, skoro je zanemarljiv.

Ono što se smatra opozicijom ovim jahačima srpske apokalipse – mora se to reći uprkos tome što će na ovo mnogi graknuti, da se je l’ da ne ruži opozicija i time upropastiteljima ide na ruku – smušeno je, bezidejno (ogrezlo u opštoj frazeologiji), razjedinjeno i infantilno. Da ne kažemo baš da je jadno i bedno, jer se u ključnim vrednosnim stavovima i problemima koji dave Srbiju i srpstvo – nacionalizam i klerikalizam kao opšte neupitno mesto, nerazjašnjeno zločinačko ratno nasleđe, problem Kosova, odnos prema susedima, odnos prema Putinovoj Rusiji i njenim zločinima u Ukrajini, odnos prema evroatlanskim integracijama – srpska opozicija nažalost bitno ne razlikuje od vladajućih upropastitelja. Neki delovi pretežno rusifikovane ‘opozicije’ u rigidnosti anahronih stavova čak i prednjače u odnosu na upropastitelje. Čast marginalnim izuzecima – i to se mora reći, istine radi – poput Građanskog demokratskog foruma (GDF), manjeg broja pravih NVO, nekoliko medijskih portala kroz koje – u sveopštem smradu režimskih medija (dez)informisanja – probija dašak svežine, kao i ne velikom broju nezavisnih slobodnomislećih građana koji, uprkos režimskoj harangi, javno istupaju govoreći istinu o našoj bedi. Izuzecima bismo priključili i mali broj medija informisanja koji nisu pod kontrolom režima – koji rade u očajnim uslovima koje im nameće vladajući režim – uz napomenu da olako ne upadaju zamku ‘medijske korektnosti’, odnosno da ne nasedaju na kleronacionalističke klišee.

Vratimo se Vučić-Dodik-Porfirijevom ‘svenarodnom derneku’ u Nišu, povodom bombastično izvikanog praznika ‘srpskog jedinstva, slobode (uh!) i nacionalne zastave’ (da kreatori ovog praznika – domišljenog po svoj prilici uz piće, prilikom prečestih sastanaka Trojca što na Andrićevom vencu, što u Patrijaršiji – da nisu šta prevažno za Srbe ispustili u nazivu praznika?).

Sve što su Vučić i Dodik – u de facto antisrpskoj raboti rado im se priključio i brat Porfirije (i Patrijaršija izgleda u celini), očito više sklon estradi i vlastoljublju nego svedočenju delima jevanđelja – proglasili za nacionalni interers, za srpske zavetne vrednosti (upisivanju u večnost, u srpsku povesnicu, itekako su sklona sva trojica), sve to treba radikalno odbaciti ako se istinski misli dobro svom narodu i svim građanima koji žive sa Srbima bez obzira na nacionalnost, veroispovest i baštinjenje različitih kulturoloških identiteta. Bez odbacivanja anahronih svetonazora, koji su bezmalo opšte mesto među Srbima a ne samo kod spomenutog Trojca koji je zarobio vlastiti narod, sreće ovde neće biti bilo ko da je na vlasti.

U razorenom društvu kakvo je u Srbiji, identično je ako ne i gore i u entitetu BiH, RS – razaranje je neminovna posledica pada u radikalni nacionalizam, klerikalizam, tribalni konzervativizam i njima primerene autokratske poretke – sprdačina je govoriti o prazniku nacionalnog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Upravo primeri Srbije i RS pokazuju, da što je više kičeraja u manifestaciji hinjenog nacionalnog jedinstva i identiteta – što je više srbovanja, nacionalnih zastava, troprstašenja, nacionalističkog patosa i primitivizma u kulturi, u sportu, na estaradi, u medijima pogotovo, primitivno pojmljenog i tumačenog nacionalnog u obrazovanju i vaspitanju – to je identitetska frustriranost i pojedinaca i društva u celini, veća. Tu je reč o duboko frustriranim zajednicama razorenog identiteta i nema govora o slobodnom društvu. Nacionalizam i klerikalizam pogubno deluju na nacionalne i verske identitete, razarajući prostaklukom i nasiljem njihove najveće vrednosti.

Na manipulativnim manifestacijama – poput ove u Nišu i nizu sličnih – propagandno se stvaraju prividi nacionalnog jedinstva, slobode i dostojanstva nacionalne zastave, koje traju taman toliko koliko i ‘svenarodni skupovi’. Ko je video slobodu u autokratskim despotskim poredcima gde vladaju totalitarne kleronacionalističke ideologije praćene korupcijom, pljačkama i kriminalom? U kojem razorenom društvu je moguće nacionalno jedinstvo (ideal autokrata) i u kojem siromašnom društvu je moguće ponosno mahati nacionalnim zastavama (šta je u siromaštvu za ponos)? Takve manifestacije su sprdanje autokrata sa narodom, kojeg autokrate de facto smatraju idiotima, odnosno boranijom s kojom možeš da radiš sve šta poželiš.

Niš dakle nekako preživesmo. Šta li će Trojcu, uz čavrljanje i lagodno piće, sledeće pasti na um?

Na našu nesreću spali smo dotle da nam najgori među nama ‘brane’ srpstvo, dok nam najbolji iseliše iz Srbije i Dodikovog zabrana RS. Neko bi rekao, ako, sve po zasluzi.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Bijeli Pavle

Svoju junačku bježaniju su počeli iz Niš

Dragan PV

Kakva tri lika!! Dostavljeni pop Prle, Mile buzdovan iz Šumske i Aca parizer. Fali samo Rajo koljenica.

Vanja

Od silne ljubavi prema srpstvu, RS je pred bankrotom, a Srbija zaduzena za vise od 40 milijardi. Boranija nije nista naucila iz milosevicevskog perioda "ljubavi i brige" za srpstvo.