31 °

max 35 ° / min 19 °

Subota

27.07.

35° / 19°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

35° / 22°

Srijeda

31.07.

38° / 19°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sastanak u formatu Ramstein još jedan dokaz nepokolebljive podrške Zapada Ukrajini, poraz Rusije neizbježan

Izvor: nato.int, arhiva

Stav

Comments 0

Sastanak u formatu Ramstein još jedan dokaz nepokolebljive podrške Zapada Ukrajini, poraz Rusije neizbježan

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Oleksandr Levčenko

Američki ministar odbrane Lloyd Austin i američki načelnik zajedničkog generalštaba, general Mark Milley, doputovali su u Njemačku 18. septembra na još jedan sastanak u okviru Ramsteina. Novi ukrajinski ministar odbrane Rustem Umjerov održaće  prvi sastanak sa Austinom nakon svog imenovanja. A sjutra, 19. septembra, biće održan 15. sastanak u formatu Ramstein, na kojem će zapadni saveznici Kijeva razgovarati o još jednom paketu pomoći za ukrajinske oružane snage.

Zapadno oružje postalo je odlučujući faktor u oslobađanju okupiranih teritorija Ukrajine od strane ukrajinske vojske: sastanci u formatu Ramstein ubrzali su snabdijevanje Oružanih snaga Ukrajine municijom, artiljerijom i opremom za protivazdušnu odbranu. Uoči početka hladnog vremena, kritično je snabdijevanje protivvazdušne i protivraketne odbrambene opreme za zaštitu ukrajinskog neba, civilnih i energetskih objekata od ruskih raketnih napada, jer će Rusi pokušati da pogode energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Projektili dugog dometa podjednako su važan prioritet ukrajinskih Oružanih snaga. Britanske rakete Storm Shadow dokazale su superiornost zapadnog vojno-industrijskog kompleksa nad ruskim - uz njihovu pomoć Oružane snage Ukrajine nanijele su Rusima značajne gubitke. Američke rakete srednjeg dometa ATACMS će takođe ojačati ofanzivni potencijal ukrajinske vojske i približiti pobjedu Ukrajine nad Rusijom. Međutim, ukrajinska strana očekuje važnu političku odluku Washingtona da ih pošalje u Kijev. Sada ukrajinska vojska izvodi efikasnu kontraofanzivu, koju su zapadni partneri pozitivno ocijenili. Zato je ovo najbolji trenutak za povećanje snabdijevanja Oružanih snaga raznim vrstama naoružanja kako bi se vojna pobjeda nad Rusijom približila.

Očekuje se da će 15. sastanak u formatu Ramstein biti još jedan dokaz nepokolebljive podrške Zapada Ukrajini, zbog čega je poraz Rusije neizbježan.

Hiljade hasidskih hodočasnika iz inostranstva, uglavnom iz Izraela, stiglo je 15. septembra u ukrajinski grad Umanj kako bi proslavili jevrejsku novu godinu, Roš Hašanu. Neophodno je shvatiti da je Ukrajina mjesto etničke i vjerske harmonije. Ona je svake godine prima hodočasnike u jevrejska svetilišta.

Istovremeno, Kremlj cinično koristi ovaj vjerski praznik kao priliku za propagandu, prijetnje i optužbe. Nisu bili isključeni pokušaji i krvave provokacije. 2022. godine Rusi su granatirali Umanj prije i poslije hasidske proslave Roš Hašane. Ukrajinske vlasti su izrazile punu spremnost da se sastanu s Izraelom kako bi se povećao nivo sigurnosti za hodočasnike, posebno tokom proslave Roš Hašane. Dogovoreno je da će grad Umanj patrolirati zajedno sa ukrajinskom i izraelskom policijom.

Rusija neprestano napada mirne ukrajinske gradove projektilima i dronovima. Stoga su strani gosti u određenoj mjeri izloženi istoj opasnosti u kojoj se stalno nalaze ukrajinski građani. U ovom slučaju bi bilo logično da Izrael doprinese zaštiti ukrajinskog neba od ruskih raketnih napada. Takav korak će koristiti Ukrajincima, ali i Jevrejima. Zbog pitanja rješavanja ovog problema tokom redovnog zasjedanja Generalne skupštine u New Yorku ove sedmice, očekuje se sastanak predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i premijera Izraela Benjamina Netanyahua. S obzirom na aktivnu upotrebu dronova iranske proizvodnje od ruske strane i prebacivanje njihove proizvodnje na vojna preduzeća Ruske Federacije, postoji realna potreba da ukrajinska strana nabavi modernu i efikasnu opremu protivvazdušne odbrane izraelske proizvodnje.

U isto vrijeme je Evropski parlament usvojio rezoluciju "O odnosima sa Bjelorusijom" sa spiskom zločina režima Aleksandra Lukašenka i pozivom na njegovo krivično gonjenje. Evropski parlament je direktno proglasio Lukašenkov režim saučesnikom u ruskoj agresiji na Ukrajinu, koji je obezbijedio bjelorusku teritoriju i resurse za potrebe ruske strane.

Rezolucija Evropskog parlamenta bilježi činjenice širenja antiukrajinske propagande i izazivanja mržnje prema Ukrajini od strane diktatorskog režima u Minsku. Poslanici su posebnu pažnju posvetili ilegalnom premiještanju više od 2.150 djece iz Ukrajine u Bjelorusiju, što je osnov za procesuiranje bjeloruskih zvaničnika po nalogu Međunarodnog krivičnog suda istim načinom kao za Putinom i Ljvovom-Bjelovom. Istovremeno, sam Lukašenko je javno priznao da se ukrajinska djeca nalaze na teritoriji njegove zemlje.

Iz nekog razloga on smatra da se izjavom da to radi u svrhu pružanja humanitarne pomoći on oslobađa sebe krivične odgovornosti, što apsolutno nije u skladu sa normama međunarodnog prava, jer su njegovi argumenti apsolutno nepravični. Rezolucija takođe naglašava zločine nelegitimnog Lukašenkovog režima protiv sopstvenog naroda. Velika većina Bjelorusa ne podržava diktatora i agresiju na Ukrajinu, pa je Evropski parlament pozvao Savjet EU da produži sankcije odgovornim bjeloruskim zvaničnicima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR