20 °

max 23 ° / min 15 °

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 14°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Srijeda

15.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zbogom, Pljevlja

Stav

Tag Gallery
Comments 5

Zbogom, Pljevlja

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Mirjana Kostić

Treba zapamtiti ovu fotografiju. Ona simbolizuje kraj jedne epohe i svjedoči o vremenu kojeg više neće biti. Snimljena je u Pljevljima, 20. novembra 2022. godine, na posljednjoj proslavi Dana opštine i Dana oslobođenja grada koji se nekad dičio svojom dušom, kulturnom tradicijom, modernim duhom, antifašizmom, tolerancijom, otmenošću...  Na fotografiji su u krupnom planu dva simbola:  crvene zastave - simbol države Crne Gore i Pljevaljski tamburaši - simbol grada, koji su decenijama svojom pjesmom i multietničkim sastavom na najljepši način reprezentovali. Na proslavi posljednjeg Dana oslobođenja prošle godine posljednju nagradu Dvadeseti novembar dobio je upravo Gradski tamburaški orkestar.

 

Treba memorisati i ove fotografije stare skoro 80 godina, kao dragocjene uspomene na ratna Pljevlja i prve dane oslobođenja od fašizma, koje ovaj grad više neće zvanično slaviti. Znani i neznani junaci narodnooslobodilačke borbe poraženi su juče u Pljevljima, osam decenija nakon pobjede u Drugom svjetskom ratu. Fotografski zapisi i rijetka svjedočanstva o njihovom herojskom vremenu nestaće iz zavičajnih muzeja, iz udžbenika istorije, iz mnogih porodičnih albuma...  Vremenom će unuci zaboraviti ideale za koje su im se đedovi borili i nijemo posmatrati kako se mijenja razglednica Pljevalja, imena ulica, nazivi škola, toponimi... I kako zločinci krvavih ruku, kao pop Maca i pop Šiljak, koje je Srpska crkva proglasila za svece, postaju uzori i junaci novog doba, a vladika mileševski Atanasije počasni i zaslužni građanin Pljevalja...  Uz njegov blagoslov juče je obavljen završni čin pokrštavanja grada, koji nosi ožiljke iz ratnih devedesetih i još svježe rane zadobijene u zanosu izbornih pobjednika 2020. godine.

Uz pripadnike manje brojnih naroda, uključujući i „nepostojeći“ crnogorski, u Pljevljima su, voljom nove vlasti, postali nepoželjni i državni simboli Crne Gore. Crvene zastave zamijenile su srpske trobojke i crveno slovo u kalendaru. S novoproglašenim Danom opštine koji će se slaviti na dan Svete Paraskeve/Petke i u Crkvi Sv. Paraskeve, 27. oktobra  pojanje srpskih popova ispratiće najsjeverniji crnogorski grad u neki drugi tuđi svijet.

Pamtićemo, sa sjetom, ovaj grad sa tromeđe po najboljim danima, po duši koju je svima otkrivao, po  tome kako se ponosio i Husein-pašinom džamijom i Manastirom Sv. Trojice i spomenikom na Stražici i Milet baštom, zavičajnim piscima, slikarima, svojim sportistima, zvucima tamburice i pjesmom najmlađih Pljevljaka, koja i danas budi nadu i opominje.  

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Građanin

@Oktopod , za nevjerovati da ti oslobodioci nisu dali posao. A onda kažeš da si bolesna, kako ćeš onda raditi bolesna. A ono najglavnije je što se u Pljevljima potire sve što je antifašističko, mi stari građani koji smo njegovali, suživot, kulturu, antifašizam, sada smo sklonjeni u stranu.

Oktopod

@Branka Da si na Birou rada i nemas od cega da zivis a i bolesna kao ja ne bi se bavila politikom nego egzistencijom.

Stojan D.

Obratite málo paznje i na onaj po příčí starih Pljevljaka , Organizovani pljačkaški pohoda takzvaná Pljevaljska bitka...Ko je kako i zášti organizováno tu avanturu....a dá je pamětí bilo ta odbrana bi bila nastavljena ..Pljevlja su trebalo biti bráněné ako tada 1.12 1941..od dragih nám Crnogoraca