13 °

max 13 ° / min 9 °

Subota

24.02.

13° / 9°

Nedjelja

25.02.

13° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

16° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 11°

Srijeda

28.02.

17° / 10°

Četvrtak

29.02.

17° / 10°

Petak

01.03.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorski jezik u pakovanju "Vijesti"

Stav

Comments 7

Crnogorski jezik u pakovanju "Vijesti"

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Adnan Čirgić

Otkad je krajem 2008. godine Savjet za standardizaciju crnogorskoga jezika podijeljen na dvije grupe - jednu manjinsku koja je zastupala stav da crnogorski alfabet treba da se sastoji od 30 slova a crnogorska jezička norma bude identična s onom koju su srpski pravopisci propisali za Republiku Srpsku i Crnu Goru (tzv. srpski jezik ijekavskoga izgovora) te drugu većinsku koja je zastupala stav da alfabet treba proširiti za dva slova (ś i ź) a normativnim proglasiti opštecrnogorske jezičke specifičnosti naporedo s normom uspostavljenom u jugoslovensko doba, "Vijesti" su - kao najuticajnije crnogorsko glasilo - ušle u perfidnu propagandnu akciju koja je stav te manjinske grupe prikazivala ne samo kao većinski no i kao odraz suve nauke.

Ta akcija "Vijesti" nastavila se narednih godina, s pojačanim intenzitetom pred potonji popis stanovništva (2011), a neprekidno traje do danas, prije svega oslonjena na lingvistkinju s ulogom trojanskoga konja u montenegristici, Rajku Glušicu, aktuelnu predśednicu UO Univerziteta Crne Gore, koju je kao funkcionerku Ure imenovala Vesna Bratić da bi stvorila uslove da za rektora UCG bude izabran ruski agent Vladimir Božović.

Pri činjenici da je imala glavnu ulogu u propagandi protiv crnogorskoga jezika, u propagandi pred popis stanovništva, u dovođenju V. Božovića za rektora UCG, sasvim benigno djeluje podatak da je dva puta u zvanje (vanrednoga i redovnoga profesora) izabrana na osnovu falsifikovane dokumentacije i knjiga koje nikad nije napisala.

O tome više puta javno iznijetom podatku ćuti i tužilaštvo i etičke komisije pri UCG i nadležnome ministarstvu. No vratimo se "Vijestima".

Uoči novoga popisa stanovništva to anticrnogorsko propagandno glasilo intenzivira svoje aktivnosti koje za cilj imaju ojačati popisne rezultate po mjeri koju je zadao Aleksandar Raković, odnosno Aleksandar Vučić.

Primjer skaredne pisanije nekadašnjega urednika Kosovića o FCJK koju je ostavio za kraj svoga mandata suviše je svjež da bi na njega trebalo podśećati. I najneznavenijima mora biti jasno koji je bio cilj te Kosovićeve pisanije.

Jutrošnjim tekstom kojim predstavljaju rezultate analize o stavovima građana o državnome identitetu "Vijesti" su nastavile svoju propagandnu akciju u korist tzv. srpskoga ijekavskoga izgovora.

Pozivajući se na rezultate analize koju je radio CGO, "Vijesti" jutros vele: "Kada je u pitanju crnogorski jezik, u Crnoj Gori ga priznaje 63.5 odsto, a ne priznaje 36.6 odsto građana/ki."

Takav rezultat zbilja je morao iznenaditi i najveće optimiste među nama. Jer ako se zna da bivša vlast, liše osnivanja FCJK, gotovo ništa nije uradila na promociji crnogorskoga kao državnoga (službenog) jezika, dok su, s druge strane, protiv crnogorskoga jezika vodile kampanju Srpska crkva, njeni popovi i episkopi, sve političke partije vlasti od 2020. godine, razna udruženja i nevladine organizacije koje su pod kontrolom Srbije i njene crkve te većina medija u Crnoj Gori - takav rezultat zaista mora biti pozitivno iznenađenje.

Da je taj rezultat bio iznenađenje i za same "Vijesti", istina ne i pozitivno iznenađenje, vidi se po naslovu teksta kojim su predstavljeni rezultati te analize CGO. A vijest da je za 63,5% crnogorskih građana crnogorski jezik neupitan "Vijesti" su u naslovu izdvojile ovako: "Crnogorski jezik ne priznaje više od trećine građana".

"Vijesti" su dakle gebelsovski u naslovu istakle spin koji im je bio potreban za njihov izdajnički rad - ne da 2/3 građana Crne Gore crnogorski jezik smatraju neupitnim, kako je to uostalom predstavio i CGO kao organizacija koja je došla do toga rezultata, nego da više od trećine građana Crne Gore crnogorski jezik ne priznaje.

A kad ovo čudo jednom prođe, nema toga ko neće "Vijestima" priznati najsramotniju ulogu koju su imale u pokušaju pretvaranja jedne građanske zemlje u naci-šovinističku pokrajinu Vučićeva Srpskoga sveta.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Vijesti

I Komnenic izjednačavaju Srpski kleronacionalizam i fašizam sa crnogorskim patrotizmom i domoljubljem. To sto je Komnenic u više navrata spomenu dva ekstremizma misli na Srpskski i Crnogorski je odvratno. Izjednačiti Srpski hegemonizam, negiranje drugih naroda i uzimanje tuđih teritorija,kakva boles

jovan

Jeste li primijetili, gledajući TV program, da ovi tzv. frontovci, miješaju ekavski i ijekavski. Vra tili se iz Beograda, pa pošto ta mo govore ekavski, ostane im na jeziku. Greota, nije ni njima lako.

Tihana

Samo mi nije jasno jesu li movinari Vijesti kupljeni ili su prosto ljigavi.