13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Naše majke za naš Majdan

Stav

Comments 11

Naše majke za naš Majdan

Autor: Darko Šuković

  • Viber
Piše: Slobodan Jovanović

Prije neku noć, na drugom Dnevniku RTCG, bješe poduži prilog o demonstracijama korisnica naknada za troje i više đece i podršci koju su im pružile političke partije, sindikati i nevladine organizacije. Nakon toga je išao prilog o nekoj porodici, čini mi se iz Bijelog Polja, nijesam siguran, a nije ni važno za ovu priču, iz koje je jedna od učesnica štrajka glađu ispred Parlamenta. Scena ide ovako: muž pere sudove i priča kako podržava svoju ženu, kako je preuzeo sve poslove, kako mu nije teško dok se ona bori za „ono što joj pripada“ ... 

U dnevnom boravku sjede đeca, od kojih je kći već u srednjoškolskim godinama, majka perača sudova i otac. Kako sam odrastao u Crnoj Gori i mislim da dobro poznajem mentalitet i običaje, teško mi je da zamislim da na sjeveru Crne Gore srednjoškolka sjedi, majka sjedi, a on pere sudove. I sam imam majku u poznijim godinama od njegove, duboko u devetoj deceniji, pa mi ugađa kad dođem kod nje, kuva mi jela koja volim i slično. Nikako se ne mogu oteti utisku da je u tu šmiru umješao prste autor priloga na javnom servisu.

Odoh na sajt RTCG da provjerim da nijesu u međuvremenu zaposlili Milijanu Baletić i da nije Krsto Bijelić vaskrsnuo i zaposlio se na crnogorskom javnom servisu. Nekako mi ruka koja je pravila prilog zaličila na predratna vremena, kada su pravljeni kreativni prilozi sa namjerom da uzavri krvca publike. Toliko patetike, do ljigavosti, može samo da prozvede ista ona svijest. To je valjda taj novi „profesionalizam“!

Ta vrsta patetike postala je svakominutno prisutna u javnom i sajber prostoru Crne Gore. Majke ovo, majke ono, majke pa majke... Šteta što pola njih ne poštuje rođene roditelje, a mnogi ih šikaniraju, vrijeđaju, pa i fizički maltretiraju. Ima takvih „podržavaoca“ i u komšiluku moje majke.

Eeee, ali ovo su drugačije majke. Ove majke stvaraju haos koji se može vrlo dobro iskoristiti u borbi protiv režima. Zato su tu i nevladine organizacije da ih poguraju, kao parapolitička podrška opozicionim partijama, umjesto da ih uče onome čega su im puna usta kad blagoglagolje po medijima. Umjesto da ih poduče kako se rješavaju pravni problemi pravnim putem, kako je nužno kroz institucije ostvariti svoja prava, oni ih podučavaju da je ulica i pritisak na vlast najbolji put za ostvarenje onoga što im najvjerovatnije i ne pripada. Makar moralno.

Da to jesu prave nevladine organizacije, čiji je cilj bolje funkcionisanje države i saradnja sa vlastima u poboljšanju i rješavanju problema za koje je država inertna i nema dovoljno kapaciteta. Nevladin sektor se, međutim, upustio u političke obračune sa vlašću, stičući na tome enormna finansijska sredstva. Upadajući u svojevrstan paradoks: da im novac obezbjeđuju i mnoge ambasade zapadnih zemalja, mnogi fondovi za razvoj demokratije sa zapada, a da oni zdušno rade u korist proruske, antizapadne opozicije. Mogli bi zaista strani ambasadori da preispitaju kome daju grantove, jer ispada da svojim grantovima faktički finansiraju putinizam u Crnoj Gori.

Vrijeme je da se neko sjeti, pored toliko pravnika, advokata u Crnoj Gori, da „majke“ (neprijatno mi je postalo da koristim tu riječ zbog infamije u njenoj zloupotrebi) presaviju tabak i tuže državu Crnu Goru. Pa ako im crnogorski sudovi donesu rješenja kojima nijesu zadovoljni, imaju i Strazbur kao krajnju instancu. Ne, ali ovđe nije cilj da se pravni problem rješava pravnim putem, već ultimatumima, uličarenjem, stvaranjem i održavanjem permanentnog haosa na ulicama Podgorice. Jer tu se bolje snalaze i osjećaju oni koji su tim ženama organizovali proteste.

Otkad je pukla tikva u DPS između proevropskih depesovaca i velikosrba i rusofila, ta igranka non stop traje. Ono što se ne može demokratskim putem, hoće se na silu. Televizije, umjesto da zovu struku koja bi pravno definisala problem i uputila na njegovo rješavanje kroz institucije, dovode napaljene političare i predstavnike nevladinog sektora da nam patetikom i ljigavošću objasne kako su to majke, majke koje rađaju đecu, naše majke, majke koje su nas othranile ... U normalnoj državi zakoni, obaveze i prava treba da važe za sve: i za političare, i za NVO-ovce, i za očeve, i za policajce, ... i za majke. Nijedna majka nije pred zakonom važnija od bilo koga drugog. Dakle, kako za druge tako i za korisnice naknada sa troje ili više đece.

I ne, ja nemam ni trunku zadrške da je ovo samo još jedan pokušaj u nizu drugih od oktobra 2015.godine, iza kojih stoji „inostrani faktor“, bilo da se radi o Rusiji, SPC ili srpskim nacionalistima. Radi se o kontinuitetu nasrtaja na Crnu Goru, sa ciljem da se onemogući da postane dio zapadnoevropske hemisfere. Stalno podvalačim da se na čitavom prostoru bivše SFRJ ne radi niočemu drugom, nego o sukobu civilizacija. Na jednoj strani imamo one koji hoće da žive u modernom, civilizovanom, uređenom društvu i one koji ta društva preziru, prizivaju prošlost, tradiciju, opskurantizam, ... Otprilike kao oni što su se u Srbiji početkom četvrtog kvartala XIX stoljeća borili protiv izgradnje željeznice, jer će željeznicom doći „pokvarenost zapada“ i iskvariti „finu srpsku omladinu“. I ovaj protest žena, korisnica naknada za troje i više đece, jasno to pokazuje. Taj protest je upravo onakav kakav geakluk stoji iza njegovog organizovanja, finasira ga i zloupotrebljava. Kao što rekoh, niko tamo nije došao da podrži nikoga, nego da ruši. Jer mi i ne znamo za drugačije, nego da mijenjamo vlast ulicom.

Možda da Vlada uvede dodatnu akcizu na gorivo od 10 centi i odatle isplati naknade, prosto da vidimo hoće li licemjerje koje se valja Crnom Gorom prerasti u oduševljenje što vozeći kola pomažu majkama koje su nas rodile, odgajale, othranile, naše majke, ... I to ona trećina što nije na ivice egzistencijalnog opstanka, pošto pretpostavljam da one 2/3 što je egzistencijalno ugroženo ne vozi auta od više hiljada ili desetina hiljada eura. Svašta će čovjek čuti.

Samo malo inteligencije, neostrašćenosti, objektivnosti i određenih kanala informacija je potrebno pa shvatiti da se u Crnoj Gori spremao scenario sa Majdana. Ako imate poznanike u Rusiji koji raspolažu informacijama i koji poznaju način funkcionisanja Putinove administracije, vrlo lako ćete saznati ko je Konstantin Molofeev, vlasnik portala Katehon, TV Carigrada i mnogo čega još, kako funkcioniše i sa kim je u direktnoj sprezi. Recimo, u upravnom odboru Katehona nalaze se Leonid Rešetnjikov i Aleksandar Dugin (po kojem Rusija treba da povrati teritorije istočnog rimskog carstva). Slično je i sa Institutom za strateške studije Leonida Rešetnjikova.

Na osnovu kampanje koja se vodila po ruskim medijima, njihovom uvezanošću i sinhronizovanošću sa ovdašnjim medijima (SrbinINFO, Alo, Večernje Novosti, Nova srpska politička misao, Patriot.rs, Pravda.rs, Zavetnici.rs, NewsFront.rs sa Oksanom Sazonovom, Sputnik SRB, portal Novinenovosadske, Vidovdan.org, Ruska reč, Ruski radio saVeniaminom Strigom, IN4S, Dan, ...), finansijkom podrškom, jasno je o kolikom obimu aktivnosti se radi. Ima toga još mnogo, ali o tome drugom prilikom. Samo ću navesti jednu bizarnu činjenicu da podpredsjednik Dume i visoki funkcioner Jedinstvene Rusije, Sergej Železnjak, organizuje prijem u centrali Putinove partije, upriličen za članove srpskog patriotskog pokreta Zavetnici, od kojih su mnogi bili prisutni u Podgorici na dan izbora 16. 10.2016.godine. I to par dana nakon hapšenja Dikića koji je uvezan sa Zavetnicima.

Za razumjevanje što se spremalo Crnoj Gori uopšte nije potrebno ništa od onoga što iznosi ST Katnić, tako da je traženje nelogičnosti u onome što on iznosi, ustvari, direktna podrška organizatorima oružanog prevrata. Ko ne želi da bude slijep kod očiju i poveže navedeno sa dokazima koje je BIA prikupila, presretnutim razgovorima, novcem, opremom, satelitskim praćenjem Đukanovića, posjetama Šišmakova i Popova, sa još jednom osobom, Ruskoj ambasadi u Beogradu, dolaskom Patruševa, ...jasno će viđeti kolika je opasnost i dan danas za Crnu Goru i njen put da postane dio zapadne civilizacije. A ona može opstati kao zaseban identiteski, nacionalni, multikulturalan, kulturološki prostor, kao suverena zemlja u svakom pogledu, samo kao dio zapadnog svijeta.

Treba li veće opomene što se valja iza brda, nego spiska onihkoje koriste ruske vlasti, u spriječavanju Crne Gore da bude dio boljeg svijeta: Dostojanstvo, Srpski kod, Dveri, Zavetnike, Treću Srbiju, Srpske vukove, Narodni slobodarski pokret (Miroslav Parović gostovao na dan izbora po srpskim medijima u Podgorici), Ravnogorski pokret i još neke slične organizacije. Tako da je dosta više mimikrije ko je ko u Crnoj Gori i ko je sa kim. Svi oni koji na bilo koji način pomažu ostvarenje planova ove bratije, uključujući i ono neartikulisano kreštanje sa pozornice, prije neko veče, ne mogu se smatrati crnogorskim patriotama. Naprotiv.

I, neće se niko oprati time što je devedestih godina prošlog stoljeća pružao otpor potiranju Crne Gore.

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

#techdiversity

Istinit i lijep tekst.Nema više Crnogoraca...ove žene su slika njihovih poremećenih bračnih odnosa dje muževi smiruju kućne poslove dok one budalaju po Podgorici.Da reče covjek da je to ,normalan,, i uobičajen zakon,pa da ih razumijemo.A one protestvuju radi nečega što su dobile kapricom opozicije u Parlamentu Crne Gore,i to što im je ono što im ne pripada umanjeno...Napuštale žene radna mjesta da bi ostvarile ovo primanje...Dje im je Saša Damjanović ,da im pruži podršku? Ako je tamo ,onda se izvinjavam. Ne shvatam zašto sebe nazivaju ,,majke Crne Gore,, kada su u manjini ,kao istinite majke...Koja bi se Crnogorka brukala i spavala po ulica,pa da ljeba nema?

Lijeni Crnogorac

SDPu je potomnja prilika da se distancira od anticrnogorske opozicije, koja nije opozicija režimu, već državi. Znamo da je SDP podržao ovi Zakon, ali ljudski je priznat grešku, a ne iztrajavat na gluposti kako bi pokazali da je to bio pametan potez. Glupost vazda ostaje glupost, koliko gođ to uporno bilo negirano. A, ta glupost, uz ostale koje su iz nje nastale,l izbrisat će tu stranku s političke scene Crne Gore.