25 °

max 36 ° / min 19 °

Subota

27.07.

36° / 19°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Napad na Ustavni poredak i građanski mir

Stav

Comments 1

Napad na Ustavni poredak i građanski mir

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Stevo Vučinić, potpredśednik Crnogorske evropske partije

Najavljena proslava 220 godina od srpske Bune na dahije, koju je podstrekao sultan Selim III, zvana Prvi srpski ustanak i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava Srbije, koju organizuje opština Pljevlja 14. februara, oličena u njegovom predsedniku, ljekaru Dariju Vranešu, frontalni je udar na ustavni poredak. To nije samo simbolički akt, nego jasno iskazana namjera uperena protiv državne cjelovitosti.

Akterima je stvarni cilj da Pljevlja stave pod djelimični ili potpuni srpski suverenitet, što ovim simboličkim aktom jasno najavljuju. U konačnom, povezivanje Srbije s Jadranom, potezom Pljevlja - Nikšić - Boka i njegovim izuzimanjem, ili kao srpske teritorije ili kao kao autonomne oblasti unutar Crne Gore, više puta je dokazana namjera aktuelnih opštinskih vlasti Pljevalja, Nikšića i bokeških gradova. Tako se podriva autoritet i dostojanstvo zemlje i ona diskredituje kao suverena država.

Ovim simboličkim aktom, ustvari Srbija traži geopolitičko preuređenje prostora koji se kosi sa crnogorskim državnim i nacionalnim interesima. Traži da vrši suverena prava na crnogorskoj teritoriji s namjerom da zemlju organizuju po njenom kulturnom i političkom svetosavskom modelu.

Može joj biti, jer je vlast u Crnoj Gori definisana velikim dijelom upravo nacional-svetosavskom ideologijom, koja je remek djelo izopačenosti. Tom velikosrpskom ideologijom kojom su nadahnuti aktuelni vlastodršci Pljevalja, koji organizuju i zbog koje organizuju ovakvu “proslavu" bili su ranije nadahnuti i četnici koji su vršili zvjerstva nad Bošnjacima Sandžaka tokom Drugoga svjetskoga rata. Podśetimo, početkom 1942. godine četnici su na zlikovački način lišili života 9500 Bošnjaka. A 1993. godine, njihovi ideološki nasljednici ponovo su izvršili zločin nad Bošnjacima, ovoga puta u Bukovici kod Pljevalja. Sljedbenici politike i ideologije poraženih u Drugom svjetskom ratu očito misle da su pobijedili na terenu sećanja i tumačenja istorije. Jer ovakvim aktima prizivaju duhove prošlosti od kojih zebe svaki građanin bošnjačke nacionalnosti, ne samo u Pljevljima nego i u cijelom Sandžaku. Pa se pitam đe su akterima ove proslave ljudski obziri prema svojim komšijama bošnjačke nacionalnosti i ljudski osjećaj prema njihovim strašnim traumama.

S najviših adresa državne administracije treba da se ovim povodom očituju: stanu u zaštitu Bošnjaka i instrumentima suverene vlasti odbrane, ovoga puta, konkrektni simbolički napad na ustavni poredak, kojim se najavljuje njegova materijalizacija po ugledu na Bosnu – razgradnja na entitete u kojima su drugi i drugačiji nepoželjni (Bošnjaci i Crnogorci). Narod koji ne njeguje svoju kulturu i ne poštuje svoju istoriju nema budućnost. Da bi nas lišili budućnosti nameću nam da slavimo tuđe a ne svoje datume i pobjede. Mi imamo svoju povijest i identitet i nećemo dopuštit njihovo zatiranje ni ugrožavanje državne suverenosti Crne Gore.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Orlov krš

Očigledno su Crnogorci narod koji u ovom vremenu ne njeguje svoju kulturu i ne poštuje svoju istoriju! Kako drugačije objasniti ovaj užasni kukavičluk i kalkulanstvo građanske,suverenističke CG koja nikako da krene u aktivno pružanje otpora klerofašizmu i zatiranju!