22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Anomalija

Stav

Comments 1

Anomalija

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vasko Raičević

U neka mračna vremena dešavalo se da pisca, naučnika ili nekod drugog intelektualca spale na lomači. Moglo je to biti i neko drugačije javno pogubljenje, bitno je da narod može da uživa u prizoru. Onda bi na karnevalima često "spaljivali" one koji su odlučivali o stvarnim lomačama: crkvene, političke ili druge ljude od uticaja.

To znači da je karneval izvrtao tu igru moći. (Piše o tome i Bahtin, ali da ne ulazimo u detalje sad.) Ako danas na karnevalu spaljuju lutku koja predstavlja pisca, to je upravo suprotno duhu karnevala, taj čin je "antikarnevalski". Jer pisac danas, koliko god uspješan u svom poslu, manje utiče na javno mnjenje od npr. gomile anonimnih botova.

(Inače, u samom činu spaljivanja lutaka sa ljudskim likom ima nečeg jezivog, neprimjerenog savremenom dobu. Nemoguće je izbjeći asocijaciju na stvarna tijela koja dogorijevaju. Pa još dovući i đecu da to posmatraju, ozbiljna je vrsta poremećaja. Čak i kad su u pitanju likovi monstruma kao što je Putin, ili prezira dostojnih pojava kao bivši premijer D. A. Mada, tzv. feštađuni bi rekli da ja ne razumijem taj svijet. I bili bi u pravu.)

Tako da glupe izjave gradonačelnika, ministarke i ostalih društvenih anomalija računaju na nizak nivo svijesti građana kad poručuju da je to "karneval" i "mediteranski duh" koji nama iz drugih gradova nije blizak. Njihov grad danas, na žalost, ima veze s tzv. "mediteranskim duhom" isto koliko i današnja Pljevlja ili Berane.

U osnovi događaja je, ipak, samo prosta mržnja. A mržnja je, kako reče jedan francuski pisac, gnjev slabih.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Liberal NK

Tacno , jezivo je. Treba zabraniti spaljivanje lutaka sa ljudskim likom , o kome god da se radi.