13 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Levčenko: Najmanje 315.000 ruskih vojnika je ubijeno ili ranjeno tokom agresije na Ukrajinu

Izvor: epa efe SERGEY KOZLOV

Stav

Comments 0

Levčenko: Najmanje 315.000 ruskih vojnika je ubijeno ili ranjeno tokom agresije na Ukrajinu

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandar Levčenko

Njemačka je 19. marta održala 20. sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u formatu Ramštajn. Strategija Zapada je osmišljena da spriječi rast ruskog uticaja u svijetu. Na sastanku su učestvovali ministri odbrane i visoki vojni lideri iz oko 50 zemalja, tokom kojeg je razgovarano o borbi protiv ruske agresije u Ukrajini i daljoj podršci ukrajinskom narodu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je, otvarajući sastanak u formatu Ramštajn, obećao da su SAD podržavaju Ukrajinu. Stručnjaci vjeruju da će se Ostin suočiti sa skeptičnom reakcijom u Evropi, dok u isto vrijeme tvrde da bez SAD-a evropska podrška Ukrajini neće biti dovoljna da se suprotstavi ruskoj vojsci.

U uvodnoj riječi na sastanku, Ostin je istakao da je Rusija platila zapanjujuću cijenu, najmanje 315.000 ruskih vojnika je ubijeno ili ranjeno tokom rata, što je Rusku Federaciju koštalo 211 milijardi dolara.

Prema njegovom mišljenju, ukrajinske trupe se suočavaju sa teškim uslovima i teškim bitkama. Civilno stanovništvo Ukrajine stalno je bombardovano ruskim projektilima i iranskim bespilotnim letjelicama, ali Ukrajina neće odustati, kao ni Sjedinjene Države. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski uputio je apel iz Kijeva zemljama koalicije sa zahtjevom za isporuku dodatnih sredstava protivvazdušne odbrane. Prema njegovim riječima, samo u martu ruske trupe su protiv Ukrajine upotrijebile 130 projektila, više od 320 jurišnih dronova i skoro 900 vođenih avio-bombi. Prema rezultatima sastanka, postalo je poznato da će Belgija Ukrajini pružiti paket vojne pomoći u vrijednosti od 412 miliona eura. Uključiće 300 borbenih vozila LMV i tri sistema za lov na mine.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius najavio je paket pomoći Ukrajini u iznosu od 500 miliona eura, koji će uključivati 10.000 granata. Kao dio Ramštajna, stvorena je koalicija koja će Oružanim snagama Ukrajine obezbijediti artiljeriju velikog dometa. Ukrajina može dobiti balističke rakete dugog dometa za HIMARS. Rješava se i pitanje obezbejđivanja Ukrajine artiljerijskom municijom. Očekuje se da Ukrajina počne borbenu upotrebu aviona F-16 u narednim mjesecima. Tehnička prednost Ukrajine omogućit će ne samo odvraćanje ruskih napada, već i prelazak u ofanzivu nakon određenog vremena.

Stoga je na sastanku formata "Ramštajn" prioritet bio donošenje odluke o isporuci Ukrajini dalekometnog oružja, municije i F-16. Rusija će izgubiti inicijativu na bojnom polju u slučaju stalne vojne i tehničke podrške Ukrajine. Nakon zauzimanja Avdijivke i naselja u blizini grada, ruska ofanziva prestaje. Avdijivka je koštala Rusiju ne samo 50-100 hiljada ubijenih i ranjenih, već i gubitak inicijative na bojnom polju. Ruska ofanziva posustaje, ruska vojska trpi ogromne gubitke.

To će zahtijevati dodatnu mobilizaciju. Na ljeto će se značajno smanjiti tehnička prednost Ruske Federacije u vazduhu. Dovoljno i pravovremeno snabdijevanje Odbrambenih snaga Ukrajine artiljerijskom municijom omogućava obuzdavanje neprijateljskog napada i zaštitu života ukrajinskih vojnika. Zahvaljujući pomoći zapadnih partnera, sposobnost Kijeva da porazi ciljeve na teritoriji Ruske Federacije i privremeno okupiranih teritorija Ukrajine se povećava.

Napadi na ruske objekte vojno-industrijskog kompleksa i rafinerije nafte postali su redovni. Sastanci u formatu Ramštajn osmišljeni su tako da Ukrajini daju priliku ne samo da se brani, već i da napadne ruske vojno-tehničke objekte i industrijsku infrastrukturu, što će ograničiti sposobnost Rusije da nastavi rat. Porastao je broj oborenih ruskih aviona i potopljenih brodova. Ruska Federacija je izgubila kontrolu nad zapadnim sektorom Crnog mora, ranjivost ruske flote postaje kritična.

Pokazalo se da je mnogo teže pokriti ogromnu teritoriju Ruske Federacije sredstvima protivvazdušne odbrane. Istovremeno, radijus uništenja ruskih ciljeva se stalno povećava. Dalje snabdjevanje Ukrajinom oružja trebalo bi da ubijedi Moskvu da odustane od svojih imperijalnih ambicija i povuče vojsku sa ukrajinskih teritorija. Kijev je jasno izjavio da se rat može okončati samo na osnovu "formule mira" zasnovane na međunarodnom pravu, a ne na konceptima "banditskog Peterburga". Kašnjenje u dodjeli sredstava od strane Vašingtona sada je vrlo osjetljivo za Ukrajinu, ali je njegova priroda povezana s unutrašnjom političkom borbom u Sjedinjenim Državama.

Problemi sa snabdijevanjem Ukrajine proizvodima vlastitog vojno-industrijskog kompleksa tjeraju saveznike da traže alternativne opcije, posebno da pronađu potrebnu municiju izvan zemalja EU. Još na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, predsjednik Peter Pavel rekao je da je Češka pronašla do 800.000 standardnih projektila NATO kalibra, koje bi mogla poslati Ukrajini za nekoliko sedmica ako dobije finansije za isporuku. Ovaj projekat je finansirao veliki broj zemalja, a broj granata koje će biti isporučene Ukrajini mogao bi da poraste na 1,5 miliona. Zapad traži odgovore na rizike širenja geografije sukoba.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR