12 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 13°

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mali prst ili srednji prst

Stav

Comments 1

Mali prst ili srednji prst

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Blažo Sredanović

Za obrazovana i znavena čovjeka kad nešto lijepo i pametno govori i saopštava kaže se da sve to ima u malom prstu! Ova uzrečica često se koristi kad se nekome ređaju pohvale o intelektualnom dometu i dostignuću, koje služe kao primjer i motivacija drugima.

No, vremena se mijenjaju, pa i ljudi u njima. Kako nam to Njegoš ostavi: Vrijeme zemno i sudbino ljudska.

Tako su kod nas prilikom nedavnih promjena nekoliko Vlada, ali ništa manje i po opštinama, isplivali na površinu, odjedanput i naglo neki skriveni talenti i pretvorili se u glavešine, kojima je čitavo obrazovanje, intelekt, domaće i društvene vaspitanje sadržano simbolično u srednjem prstu, kao novom civilizacijskom ophođenju u komunikacijama, gestu i maniru.

Istovremeno bi ti novo-otkriveni talenti htjeli da budu nedodirljivi i opominju da se ko slučajno ne usudi da kaže nešto drugo o njima, sem već propisanih i ponovljenih pohvala i skadiranju u horu o njihovim umišljenim veličinama. Inaće prijete da će pokrenuti čitav državni, politički i bezbjednosni aparat da kazni te nevaljalce. Po svemu što imaju da saopšte i pokažu javnosti ti naši novi prvaci, reklo bi se da spadaju u one koje su profesori uzalud vukli za uvo i slali u ćošak da kleče.

Takvima je još odavno Sirano de Beržerak poručio: U šest slova pismenost vam stala, koja skupa znače jednu riječ -budala.

Ti provincijski inadžije i bukaci, ljutih ambicija a nikakvih mogućnosti, navodno brane svoju vjeru i nacionalnost, a upregli su se pa imitiraju iz bliskog susjedstva one koje je jedan veliki srpski patriota i visoki intelektualac svojevremeno nazvao: bagra, brabonjci i basibožluk.

Ako je to taj “srpski svet” onda je ta Srbija spala na tanke grane. Sužene svijesti malo se ko proširio u istoriji, u bilo čemu sem u svojoj bolesnoj uobrazilji.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR