12 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 12°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Četvrtak

09.05.

16° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rektor je zaključao fakultet

Izvor: Autonomija

Stav

Comments 1

Rektor je zaključao fakultet

Izvor: Peščanik.net

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Dejan Ilić

A država to radi kada hoće samu sebe da ukine, da pregazi svoje ustanove i zakone. Baš tako kako je to uradio i rektor Univerziteta u Novom Sadu.

Mislim na rektora Univerziteta u Novom Sadu. On je zaključao Filozofski fakultet tog univerziteta. Kako ga je zaključao, negde sredinom prošle nedelje, tako ga je i otključao, u nedelju. Naravno, to ja sad samo spekulišem, nagađam. I to ne na osnovu vesti, nego na osnovu onoga što se iz prošlosti zna o ponašanju ekstremne desnice. A o ekstremnoj desnici se mnogo zna. Ili, ako baš hoćete – o fašistima, nacionalsocijalistima… kako god.

Jer, to da vi dođete, vas nekoliko desetina, blokirate jednu ustanovu i kažete ko u njoj sme da radi a ko ne sme, i to samo zato što vi mislite da baš tako treba da bude, a jedini vam je argument gola sila – to je, neka mi nacionalno osvešćeni čitalac oprosti, fašizam, nacionalsocijalizam… kako god. Evo, neka nije laž sve što su studenti u blokadi Filozofskog rekli o Dinku Gruhonjiću, a jeste laž. Ni tada oni ne bi mogli, da ima zakona u Srbiji, tako tražiti da on dobije otkaz. Umesto toga, mogli bi da ga prijave.

Ako ja ne grešim, u Srbiji je sankcionisan govor mržnje i zbog njega se ide pred sud. Onda sud utvrđuje činjenice i na osnovu njih presuđuje. Da su studenti u blokadi tako postupili i prijavili Gruhonjića tužilaštvu, sud bi utvrdio da Gruhonjić nije rekao ono što studenti u blokadi tvrde da jeste. Zato ga i nisu prijavili, nego – zaključali fakultet i ucenili: ne možete da radite dok Gruhonjiću ne date otkaz.

Ali, neka bude da Gruhonjić jeste rekao to što studenti u blokadi tvrde, sud bi na osnovu toga odlučio, a odluka bi sa sobom onda povukla posledice i po njegov posao na Filozofskom. Samo što su za fašiste, nacionalsocijaliste… kako god, sudovi trice i kučine. Jer šta ima sud da utvrđuje činjenice, kad oni već sve znaju. A i jači su, što je uverljiviji argument od znanja samog po sebi. Kada bi stvarno bili jači. A nisu. To nas uči iskustvo iz prošlosti.

Oni su najjači samo kada država krišom ili otvoreno stane iza njih. A najčešće ih u stvari usmerava gde da i idu i čiju glavu da traže. Jer i država zna da je zakon ograničava, pa je zgodno kada ima pri ruci radikalno raspoložene desničare da se razbacuju mišićima i zaobilaze zakone.

Zato spekulacija s početka: treba sumnjati da su se mladi ljudi, studenti u blokadi sami dosetili da zaključaju Filozofski. A ako i jesu, prošlost nam kaže da su verovatno pre nego što su se dohvatili lanca i katanca raspitali da l jedna takva – naravno, uvek „rodoljubiva“ – akcija može da im prođe, bez posledica po njih. I tu u priču ulazi rektor. Ako baš i nije osmislio blokadu Filozofskog, sva je prilika da je studentima u blokadi namigivao s oba oka da će, što se njih samih tiče, sve glatko proći.

Tako da, ponovimo, nisu studenti zaključali Filozofski, zaključao ga je rektor, kao što ga je potom i otključao. Znao je rektor da ga pravo ograničava i da ne može fakultete krojiti prema svojoj radikalskoj meri sve i ako je baš rektor njihovog univerziteta. Ali, ako podmetne, „samoorganizuje“ studente – eto načina da preskoči, zaobiđe statute, propise, zakone. I to je čitava priča o fašizmu, nacionalsocijalizmu… kako god.

Ekstremna desnica nikada, ali baš nikada nije samonikla. Ona raste i razvija se samo kada je gaji i neguje država. A država to radi kada hoće samu sebe da ukine, da pregazi svoje ustanove i zakone. Baš tako kako je to uradio i rektor Univerziteta u Novom Sadu.

Sve nastupajući u ime naroda i iz čiste ljubavi prema narodu, uzimajući ga u zaštitu od prezira i nipodaštavanja navodnih elitista i snobova, radikalna desnica je zapravo baš to – elitistička i snobovska. Nema desnice, a pogotovo radikalne desnice koja nastaje u „narodu“. Te ideje se uvek „spuštaju“ u narod, i to najčešće lestvicama državne hijerarhije. Političke, ekonomske, akademske, bezbednosne… koje god.

Utoliko je smešna i peticija desničarskih intelektualaca, koja staje uz rektora i studente u blokadi, a protiv Gruhonjića. I ne samo njega, nego i svih koji su se usudili da mu daju podršku.

Šta je sporno u peticiji na peticiju? Jedni se potpisuju za Gruhonjića, drugi protiv njega – sve je u redu, zar ne, sloboda govora i mišljenja cveta. Samo što nije tako. Jer, u peticiji protiv Gruhonjića, kao što to rade i rektor i studenti u blokadi, tvrdi se da je on, Gruhonjić dakle, učinio krivična dela ili barem jedno takvo delo – govor mržnje. Umesto peticije, lepi moji „rodoljubi“, dajte krivičnu prijavu protiv Gruhonjića, pa dokazujte na sudu šta je sve uradio protiv zakona, a na štetu „Srba“ i „srpstva“.

Nema krivične prijave, nećete na sud, ali pošto-poto hoćete sankcije, da leti glava koja se vama prohte da odleti, i onda podmećete, skrivate se iza mladih „rodoljuba“, sve onako isto kao što su nekada radili vaši ideološki preci, a što smo već opisali.

S druge strane, jednom kada su nasrnuli na Gruhonjića, ti naši elitni desničari nisu ugrozili samo njega lično (on sam im je, verovatno, ponajmanje bitan), nego su krenuli da gaze i preko ustanova i zakona, tražeći da „rulja“ u njihovo ime uzme stvari – oni bi rekli „pravdu“ – u svoje „rodoljubive“ ruke. Problem je u tome što oni nisu samo elitni desničari, nego su i zaposleni u tim istim institucijama preko kojih gaze a koje tobože pozivaju da nešto preduzmu i vajkaju se što ništa ne preduzimaju.

Pošto ste pregazili institucije, odbacili zakone, nama, koji na drugoj strani stojimo naspram vas, dakle na onoj strani koja bi da principijelno zaštiti i Gruhonjića i svakog drugog koga bi („rodoljubiva“) elita – a ne rulja, kako se to obično kaže i misli – da linčuje, ne preostaje ništa drugo nego da se potpisujemo i samoorganizujemo lišeni – u perspektivi, kako nam se preti slučajem Gruhonjić – svake pravne zaštite, u zemlji čije su ustanove razorili „rodoljubi“.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

TOMIC

NARODE,OVIM CUTANJEM VI PODRZAVATE OVAJ FASIZAM U SRBIJI!!!