12 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dok Beograd čeka Novu Jaltu, njegovi pioni u Crnoj Gori djeluju

Stav

Comments 1

Dok Beograd čeka Novu Jaltu, njegovi pioni u Crnoj Gori djeluju

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Željko Perović

Svjedoci smo koliko se u javnom diskursu koriste „teške riječi“, omalovažavajući i pogrdni kvalifikativi, vrlo često i klevete. Istinski demokratko društvo moralo bi se „upristojiti“ i na tom nivou. Valjalo bi, takođe, tražiti od javnih ličnosti, prije svega političara, da se pridržavaju  govora u kome bi pokazali lično i porodično vaspitanje ali i poštovanje prema slušaocima ili gledaocima. To je prije svega način da se spuštaju tenzije, da se smiruje napetost u društvu koju takvi nastupi izazivaju. Napokon, i da se pokaže iskrena želja, ako je ima kod takvih protagonista, da se pronalaze rješenja na miroljubiv i sveobuhvatno prihvatljiv način.

Naravno, ovo se ne odnosi samo na političare, nego podjednako i na novinare, pisce, umjetnike, sindikalce, sportiste… Na sve one koji uzimaju učešća u raznim debatama i događajima od javnog interesa.

Analogno ovome, ne manje je važno razotkriti takozvanu „neutralnost“ i navodnu nezainteresovanost za pojave i događaje u javnom životu, skrivene pod krinkom nezamjeranja, distance od tekućih tema i malograđanske nonšalancije. Jer to pogoduje širenju narativa u kojima se „prodaje magla“ ili politikantski izvrću lako dokazive činjenice. Ukratko, ostavlja se da djeluje propaganda koja je razorna bilo s koje strane da dolazi.
 
Tu se prije svega misli na nacionalizme, počev od najvećeg i najrazornijeg. Ali i na sve ostale koji, često koketirajući s fašizmom, kao što se dešava i u mnogo razvijenijim evropskim demokratijama, nalaze pogodno tlo u ambijentima ekonomske zaostalosti, neprosvijećenosti i konzervativnih desnih narativa zaodjenutih u navodni tradicionalizam. Na tom fonu razarana je jugoslovenska država, na toj osnovi se proizvode permanentne krize na Balkanu.
 
Danas je ipak svim slobodnomislećim ljudima jasno da je Pandorinu kutiju u Jugoslaviji otvorio Memorandum SANU, ta zvanična i nezvanična podrška komunističkih i rojalističkih elita prekompoziciji odnosno rušenju one zemlje. Učinjeno je to nametanjem ideje da je Srbija u njoj „oštećena strana“ i da i po cijenu rata, čemu smo svjedočili, mora svoj „izgub da namiri“. Selekcijom istorijskih činjenica i događaja, medijskom propagandnom ofanzivom, zloupotrebom i prisvajanjem JNA, otvoren je put krvoproliću. Plemenita ideja  zajedničkog života južnoslovenskih naroda oskrnavljena je za račun ideje svesrpstva. Ili, kako se danas kaže, „srpskog sveta“: dakle svesrpske ideje.
 
Prenebregavaju se činjenice da su ideju zajedničkog života iznjedrili hrvatski „ilirci“, da je o tome pjevao Njegoš, da su podnijete velike žrtve da se narodi koji su vjekovima bili pod vlašću tuđina, prije svega Habzburškog i Otomanskog carstva nađu u zajedničkoj državnoj kući.

Stvaranje kraljevine SHS, odnosno tzv. prve Jugoslavije pripisuje se samo srpskoj naciji i srpskoj vojsci. Njihov doprinos zaista je ogroman. Ali srpska politika i istoriografija, kako tadašnja tako i sadašnja, svjesno prećutkuje činjenice - da se i u drugim balkanskim sredinama takođe sanjao isti san o zajedničkom životu vječno porobljenih, sličnih naroda. Štaviše, o zajedničkom životu i jugoslovenskoj ideji prvi govore hrvatski intelektualci Ljudevit Gaj, Stanko Vraz, biskup Josip Juraj Štrosmsjer i ljudi okupljeni oko “Ilirske Danice”. Oni sanjaju oslobođenje od austrougarskog ropstva. Gore od  želje za zajedničkim životom sa ostalim južnim Slovenima, koji su tada pod Otomanskom vlašću. Crnogorski vladar i vladika Petar II pjeva “lepo, lipo, ljepo i lijepo listići su jednog cvijeta". Jugoslovenski odbor i njegovi prvaci Trumbuć i Supilo pristupaju realizaciji tog sna kada se ukazala prva stvarna prilika - tek raspadom dvije carevine, turske i austrougarske, nakon Prvog svjetskog rata.
 
Prvu Jugoslaviju srušio je srpski nacionalizam, iako je ta država najsličnija bila njihovom viđenju jugoslovenske drzave kao proširene Srbije. Srpska buržoazija i vojska držale su u prvoj Jugoslaviji pod svojom kontrolom sve južnoslovenske zemlje. Raspolagali su i upravljali svim materijalnim i nematerijalnim dobrima i imali apsolutnu dominaciju u svim sferama života. Zato je se u određenom smislu sa sentimentom prisjećaju današnji integralisti i ujedinitelji. One snage koje su devedesetih pokušale stvoriti svesrpsku državu koja bi zahvatila što veći dio druge Jugoslavije. Sa izuzetkom Slovenije, koja je otjerana u ratu “sa par hitaca”.

Danas, u tu novu zamišljenu državu trebale bi, pored Srbije, ući i Crna Gora, pola Bosne i Hercegovine, dio Kosova oko Mitrovice, a kasnije, “kada se stvore uslovi” i djelovi Sjeverne Makedonije i Hrvatske.
 
U tom ključu treba tumačiti nedavne koordinisane aktivnosti Beograda u Crnoj Gori: dolazak Dodika, ravno iz Moskve, sa preciznim instrukcijama, u posjetu Mandiću; odluku Kneževićeve partije da njihova predstavnica glasa protiv ulaska Kosova u Savjet Evrope, što koincidira sa Vučićevom najavom da bi Srbija mogla napustiti SE; verbalni napad bivšeg ministra Kovača na NATO…

Novi (a stari) plan je aktivan i predano se radi na njegovom ostvarenju. Ono što planeri Srpskog sveta čekaju je neka vrsta Nove Jalte, koja bi se imala desiti nakon završetka ratova u Ukrajini i na Bliskom Istoku, uz (za njih) poželjni rasplet u SAD – pobjedu Donalda Trampa na predsjedničkim izborima. U novoj podjeli sfera i uticaja oni vide mogućnost za konačnu realizaciju Homogene/Velike Srbije, odnosno Srpskog sveta. I konačnog ispravljanja “istorijske greške pravljenja Jugoslavije”.

Htjeli ne htjeli, premijer Spajić i predsjednik Milatović, zbog koncentracije moći u njihovim rukama, imaju najveću, istorijsku odgovornost da sačuvaju Crnu Goru kao nezavisnu, demokratsku državu. U suprotnom, sud istorije biće nemilosrdan prema njima.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Pravilović Milorad

Dok Vučić i Dačić prodaju sebe jadnom narodu kao Balkanske Bizmarke i Meternihe… Stvarnost je blizu Stojanu St.Protiću .. PROSJACI ….