14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sloboda rodu na osnovu samoodređenja!

Izvor: Antena M

Stav

Comments 2

Sloboda rodu na osnovu samoodređenja!

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Boban Batrićević

Posljednjih sedmica u javnosti se govori o Zakonu o prepoznavanju rodnog identiteta. U suštini, radi se o vrlo značajnom pravnom dokumentu koji bi, ukoliko se izglasa, zaista predstavljao demokratski iskorak Crne Gore. Zašto to mislim? Zato jer bi njegovo usvajanje povećalo ravnopravnost u društvu i smanjilo diskriminaciju osoba čije se rodno određenje razlikuje od biološkoga pola, od čega bi definitivno cjelokupno društvo imalo benefite, a ne samo oni koji budu uživali to pravo. Međutim, ne gledaju svi na ovaj zakon kao na nešto dobro i progresivno – pogotovo ne konzervativniji institucionalni i društveni akteri. Iz njihovih redova, sem tvrdo desnih i patrijarhalnih stanovišta, ne možemo čuti realno opipljive, provjerljive i osnovane činjenice. Zapravo, protivnici pomenutoga Zakona baražno gađaju parolama, a ne argumentima. S parolama je nemoguće voditi debatu jer parolaške objave počivaju na manipulaciji i zamagljuju suštinu. Zato ih neophodno predstaviti redom. 

  1. Protivnici Zakona vele da bi njegovo usvajanje uništilo „porodične vrijednosti“.

Odgovor: Čista manipulacija. Na stranu neodređenost sintagme „porodične vrijednosti“, usvajanje Zakona ne bi uništilo porodicu. Zapravo, ojačalo bi je. Zakonom je predviđeno da u slučaju da osoba želi da promijeni oznaku pola u dokumentima to može uraditi nakon navršene petnaeste godine, ali isključivo uz saglasnost roditelja. Tako da se porodica ne bi razarala onako kako se to predstavlja niti bi roditelji bili isključeni iz tog procesa. Zakon nema nikakva antiporodična usmjerenja.

  1. Protivnici Zakona kažu kako se ovaj Zakon donosi zbog pritiska „male populacije“ te da će to promijeniti život većine. Manipulacija!

Odgovor: Apsolutna manipulacija. Zakon se donosi da bi olakšao život onima koji žele promijeniti rodni identitet ili oznaku pola u ličnim dokumentima. To znači da ljudi više neće biti prinuđeni na prisilnu sterilizaciju, mučan i tegoban proces, kako bi ostvarili svoja ljudska prava. Manjina, dakle, nikako neće tangirati većinu.

  1. Protivnici Zakona kažu kako je Zakon uperen protiv božjih načela, jer se njime tobože narušava osnovna podjela na muškarce i žene.

Odgovor: Manipulacija! Zakon uređuje građansko pravo osoba da slobodno odrede svoj rod i oznaku u ličnim dokumentima, nije protivan nijednom vjerskom učenju niti utiče na bilo koga da mijenja svoja religijska ubjeđenja. Zakon se isključivo tiče indvidualnih sloboda koje svojom primjenom ne utiču na slobodu drugoga. Svete knjige kažu, pred bogom su svi jednaki, tako da je po božjim zakonima potpuno nebitno što kome stoji u ličnom dokumentu.

  1. Protivnici Zakona kažu da se Zakon donosi uz podršku „pederskih lobija“, „zapadnih centara moći“ i da je to uvod u devijantnost.

Odgovor: Manipulacija! Zakon se ne donosi zbog lobija i pritisaka, Zakon se donosi da bi ljudima zbog kojih se donosi olakšao život! I nikako nije uvod u devijantnost jer je Zakon vrlo precizan i jasan u svojim odredbama, ne izlazi iz okvira prepoznavanja rodnoga identiteta.

  1. Protivnici Zakona, oni umotaniji (time i perfidniji), kažu kako nemaju ništa protiv transrodnih osoba, ALI (!), oni ne smiju nametati vrijednosti ostalima.

Odgovor: Manipulacija! Dobro je poznato da u polemici, sve prije „ali“ ne važi. Ako to pravilo primijenimo, mi zapravo ogoljeno vidimo da ti i takvi baš imaju dosta toga protiv transrodnih osoba. U suštini, prava transrodnih osoba nijesu nametanje jer Zakon ne promoviše vrijednosti većini, samo zahtijeva prava za transrodne osobe kako bi im se olakšao život.

  1. Protivnici zakona koriste neprovjerene podatke s podkasta i spornih internet stranica, najčešće finansirane od strane nedemokratskih i autoritarnih režima u kojima nema ljudskih sloboda. Zadatak tih platformi je da relativizuju pitanja ljudskih prava, zato njihovi konzumenti često ubijeđeni da su dovitljivi i humoristični, pokušavaju naći primjere u kojima se Zakon ne bi mogao primijeniti. Tipa: ko će pregledati osobu koja je promijenila rod na aerodromu – muški ili ženski policajac? Ili u kojem bi zatvoru išla trans osoba ukoliko učini krivično djelo? Da li bi se muškarci takmičili u ženskoj konkurenciji u sportu?

Odgovor: Manipulacija! To što se ne pozivaju na relevantne naučne i pravne izvore dovoljno je upečatljivo da pokaže kako protivnici Zakona zapravo nemaju nikakva utemeljena u svojim stavovima. Sva sporna pitanja koja se postavljaju pred pomenuti Zakon mogu se rješavati podzakonskim aktima, a donosilac Zakona, dakle država, mora predviđeti okvir u kojem će Zakon funkcionisati. Tako gledano, „plastični primjeri“ razoreni su plastičnim eksplozivom činjenica.

Na koncu, jako se radujem da Crna Gora dobije ovaj Zakon. Znam da bi to pomoglo mnogima koji zbog iskazivanja svog roda trpe diskriminaciju. Koji su potpuno nedužni razapeti na „stub srama“. I ne, njihova sloboda nije za „svoja četiri zida“, toj odvratno sklepanoj konstrukciji u kojoj leži śeme fašizma. Jer kad o nečijoj slobodi govorite s namjerom da mu je ograničite „u svoja četiri zida“ vi podsvjesno izražavate težnju da te osobe pritvorite, ograničite njihova prava i izolujete. Treba mijenjati svijest i naslijeđene koncepte ponašanja jer u njima leže glavni problemi ovoga društva – i netrpeljivost i mržnja i isključivost i nazadnjaštvo. Zato podržavam donošenje ovoga Zakona. On će našu zemlju učiniti slobodnijom. Malo li je?

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Sjajan tekst. Samo se ovako hrabrim i utemeljenim analizama može do progresa u oblasti ljudskih prava.

Rheagal

Dragi Bobane, mislim da dobro znas da je na ovaj nacin prije 10ak godina Kanada pocela sa uvodjenjem ovakvih i slicnih zakona. Ko prati situaciju u toj drzavi, mislim da dobro zna koliko loseg ovo moze da donese u buducnosti. Vjerujem da nam je dosta naseg jada i nevolje oko SPC i ostalih izdajnika.