26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

18.05.

26° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ima li etike na Univerzitetu Crne Gore?

Izvor: Vlada CG

Stav

Comments 15

Ima li etike na Univerzitetu Crne Gore?

Dr Bakić navodi, što potkrijepljuje citatima, da su izvještaji prof. dr Zorana Paunovića i prof. dr Radojke Vukčević potpuno istovjetni tekstovi (plagiranje): "Jedina razlika je u tome što je dr Paunović, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, koji izvorno govori ekavicu, pokušao da ekavizira tekst profesorke Vukčević, izvorno napisan na ijekavici.

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: prof. dr Milivoje Vujisić

Mediji su objavili da je Senat Univerziteta Crne Gore na svojoj sjednici 15. marta ove godine izabrao dr Vesnu Bratić u akademsko zvanje redovni profesor iz oblasti Anglistika - Anglofona književnost i civilizacija i Engleski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, "na neodređeno vrijeme"! Izbor u zvanje redovnog profesora uvijek je bio doživotan tako da je ova sintagma pod znacima navoda nepotrebna. Možda je Božović htio da nam saopšti da ovim izborom Bratić stiče stalni radni odnos?

Prvo da podsjetimo da je Anglistika "akademska disciplina koja obuhvata proučavanje književnosti napisane na engleskom jeziku, engleske lingvistike i engleske sociolingvistike i usmenih tekstova na engleskom jeziku istorije engleskog jezika i učenje engleskog jezika i nastave".

Na konkurs od 23. juna 2023. godine za izbor u akademsko zvanje iz oblasti Anglistika - Anglofona književnost i civilizacija i Engleski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore prijavile su se dvije kandidatkinje: dr Vesna Bratić i dr Tanja Bakić.

Komisiju za pisanje izvještaja o kandidatima činili su: prof. dr Zoran Paunović i prof. dr Radojka Vukčevič sa Filološkog fakulteta u Beogradu i prof. dr Vesna Lopičić sa Univerziteta u Nišu, koja je zamijenila prvobitno imenovanog prof. dr Janka Andrijaševića sa Filološkog fakulteta UCG, koji je odustao od rada u komisiji.

Na objavljene izvještaje u Biltenu UCG (br. 598 od 28. 12. 2023) dr Tanja Bakić je dostavila pisane primjedbe. Dr Bakić navodi, što potkrijepljuje citatima, da su izvještaji prof. dr Zorana Paunovića i prof. dr Radojke Vukčević potpuno istovjetni tekstovi (plagiranje): "Jedina razlika je u tome što je dr Paunović, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, koji izvorno govori ekavicu, pokušao da ekavizira tekst profesorke Vukčević, izvorno napisan na ijekavici. Nažalost, u tome nije savim uspio, ostavivši znatan dio predatog teksta u ijekavici. Ijekavice u njegovom tekstu ima mnogo, ali bih ovdje navela samo neke primjere:" napisala je dr Bakić.

Dr Bakić je potom navela više istovjetnih djelova teksta izvještaja profesora Paunovića i profesorice Vukčević. Ovdje se može opravdano izraziti sumnja da li je prof. dr Vukčević napisala onoliko opširan izvještaj o dr Bratić ili je taj tekst izvještaja napisala za samu sebe dr Bratić, a dr Vukčević potom napisala zaključak i potpisala izvještaj?

Sve ovo govori o stanju na UCG gdje je sve ovo prošlo, a da odgovorni ovo ne vide. I na kraju - da senatori nijesu ni pročitali sve ovo (ili jesu), a glasali su za plagijat!? Zaduženi su, izgleda, da podižu ruke na Božovićev znak i izglasavaju njegove želje. Ponašaju se kao dobro organizovana štetna grupa.

Na kraju svojih primjedbi, dr Bakić je zaključila da je Komisija "prekršila nekoliko članova Zakona o akademskom integritetu - Član 3 (načela akademskog integriteta), Član 4 (načelo čestitosti), Član 5 (načelo objektivnosti), zatim stav 3 i stav 10 Osnovnih odredaba Etičkog kodeksa Univerziteta Crne Gore, član 1stav 5 Moralnih i profesionalnih načela Etičkog kodeksa Univerziteta Crne Gore."

U odgovoru članovi Komisije nijesu komentarisali i odgovarali na primjedbe dr Bakić. Izajvili su da ostaju pri svojim prijedlozima za dr Bratić iz izvješataja koji su objavljeni u Biltenu UCG.

Veoma je interesantno da organi UCG kao i rektor Božović nijesu vidjeli očigledno plagiranje na koje je ukazala dr Bakić, što je još jedna nova sramota UCG za koju bi trebalo da neko krivično odgovara.

Eto, do sada smo u Crnoj Gori imali plagiranje naučnih radova i magistratura, sada imamo i plagijat izvještaja za izbor u akademsko zvanje na UCG. Bravo za napredak!

U zaključku svojih izvještaja članovi komisije prednost za izbor u akademsko zvanje daju dr Bratić zbog toga što dr Bakić neme pedagoško iskustvo iz oblasti Anglistike. Zaključci izvještaja prof. dr Zorana Paunovića i prof. dr Radojke Vukčević su slični, pominju čak i studentske (objektivne?) ocjene pedagoškog rada dr Bratić.

Interesanto je da dr Bakić "nema pedagoško iskustvo", iako to iskustvo nije predviđeno za zvanje docenta, ali ima sve radove iz Anglofone književnosti. Dr Bratić ima pedagoško iskustvo, ali da li ima radove iz Anglofone književnosti?

Na sajtu UCG od 2019. godine (2018. je izabrana u vanrednog profesora) dr Bratić kao koautor ima 9 radova. Da li su ova tri rada iz oblasti Anglistike: "Prokleta tuđinka u srpskoj književnosti"; "Strukturna analiza zbirke srpskih narodnih bajki Vuka Karadžića"; "Maraton do nigdje: Konceptualizacija integracija zapadnog Balkana u EU kroz metaforu PRISTUPANJE JE TRKA"?.

Da bih vidio naučni rejting dr Bratić pogledao sam njen profil na Google Scholar. Svi njeni radovi citirani su 46 puta, h-index je 3 i i10-index 1. Za redovnog profesora nedovoljno.

Ono što sam našao na Google Scholar, a interesantno je, da je dr Bratić u spisku radova kao koautor radova: "Selecting ESP reading materials Vocabulary suitability of science magazines for English for Science teaching and learning" i "Selecting ESP reading materials" sa istim apstraktima (sažecima). Da li je tekst radova isti, odnosno da li su to dva rada sa istim tekstom ili je Google Scholar od jednog rada napravio dva nijesam provjeravao.

U preostalih pet radova, od devet radova od 2019. godine, dr Bratić, sudeći po naslovima radova, ne proučava književnosti napisane na engleskom jeziku i englesku lingvistiku, tako da je pitanje da li se i kako mogu svrstati u anglistiku? Moje pitanje je da li dr Bratić od 2019. godine ima ijedan rad iz Anglistike-Anglofonske književnosti?

Rezultat ovog izbora u akademsko zvanje na UCG je: izabrana je knadidatkinja koja ima pedagoško iskustvo, dok nije izabrana kandidatkinja koja ima sve radove iz Anglistike. Konkurs je baš bio raspisan za tu oblast.

Ostaje da se vidi da li će Etički odbor UCG reagovati na plagijat koji su napravili redovni profesori pri pisanju ovog izvještaja? Ili je moje očekivanje neopravdano jer se stiče utisak da je etika odavno otišla sa UCG.

Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

izvještaj

Do sada smi imali različite vrste plagijata. Ovaj plagijat sa izvještajem za dr Bratić je prvi u kojem sramotni redovni profesori plagiraju izvještaj. Eto gdje smo prvi u svijetu. Blam i sramora!!!

Profo

Je li realno da ova spodoba stoji iza grba Crne Gore, a iza nje zastava crnogorska! Umjesto da je u zatvor, ili proćerana iz države. Nema nam spasa izgleda.

chronicler

Koji to član Ustava Crne Gore dozvoljava da ovakve osobe mogu raditi u državnim institucijama i uopšte u ovoj državi? Nijedan član. Naprotiv, po Ustavu, oni bi morali BITI STROGO KAŽNJENI. Ako imamo Tužilaštvo i sudove neka, konačno, pokrenu tužbe. Potonja je ura. Dosta jebilo!!!