17 °

max 22 ° / min 16 °

Srijeda

01.05.

22° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

19° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

16° / 10°

Utorak

07.05.

19° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rijeke pravde i ruke pravde

Stav

Comments 2

Rijeke pravde i ruke pravde

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Jakov Daković

Ima pravde, cijenjeni čitaoče! Ne puno, ne čak ni dovoljno, tek mrvica, zera, što bi rekli Crnogorci. Tek da živ insan potpuno ne izgubi nadu. I pored agresivne retorike i bahatih najava da je "Plenković gotov", Zoran Milanović tj. njegova stranka nisu pobijedili na izborima u Hrvatskoj. Njihov izborni slogan bio je, pazite sad, "Rijeke pravde". Na šta li me to, zaboga, podsjeća?

Znate, često se suočavam s pitanjem na raznim grupama gdje se diskutuje o religiji i ateizmu - zašto Bog dopušta zlo? Kant je smatrao da, kad bi na ovom svijetu postojala imanenentna pravda, kad bi dakle dobri bili nagrađeni a zli kažnjeni još za života, to bi srušilo samu ideju morala.
Lajbnic je mislio da je ovaj svijet najbolji od svih mogućih svjetova što nipošto ne implicira neki naivni optimizam. Tu je akcenat na riječi "mogućih". Svi drugi mogući svjetovi bi nužno sadržavali još veću količinu zla. Da je bog stvorio savršeni svijet, bez patnje, on takoreći ne bi imao šta da izdvoji iz sebe samog. Ne bi postojala stvorenja. Tako je ideja o svijetu bez zla po ovom filozofu samopobijajuća, protivrječna. Meni tako dragi Šopenhauer na jednom mjestu kaže da, kad bi nam se sve želje istog časa ispunjavanje, ubijali bismo se od dosade, i to bukvalno. Patnja i nepravda su, dakle, neophodni za postojanje.

Elem, gledajući svo ovo bezakonje koje se ovih dana čini po Crnoj Gori čovjek ne može, pa makar i ne bio filozof, da se ne zapita zajedno s Kantom: "Čemu smijem da se nadam?" Jer, kad su uhapsili bivšeg glavnog specijalnog tužioca, najhrabrijeg čovjeka u Crnoj Gori koji je vodio proces stoljeća, šta preostaje nama običnim smrtnicima? Ja sam konkretno potpisao onu peticiju i ne znam šta bih više mogao da učinim.

Ali, ako pogledamo malo u susjedstvo, odgovor se sam nameće. Izbori, dragi moji, na kojima ovaj put građanske stranke neće imati pravo na grešku. Uzgred, kako su Hrvati postali imuni na populizam i Milanovićevu prorusku retoriku i da li bi mogli to tajno znanje nekako da prenesu Crnogorcima pitanje je koje bi čelnici crnogorskih stranaka, u prvom redu DPS-a, trebalo da postave. A kad se ova vlast smijeni, gospoda Abazović, Novović, Vukas Radonjić i njihovi mentori iz "Vijesti"i opskurnog miljea će se neminovno suočiti sa svojim nepočinstvima i otići, kako bi Novak Kilibarda rekao, "u tamnicu, kuću neobičnu".

Moram vam priznati da živim za taj dan. Dum spiro, spero.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Bosamac

„Uzgred, kako su Hrvati postali imuni na populizam i Milanovićevu prorusku retoriku i da li bi mogli to tajno znanje nekako da prenesu Crnogorcima?“ Pogledaj rezultate izbora. Samo slijepci to ne vide. Tako što ih 57% glasa za profašističke velikodržavne kleronacionaliste. Baš kao u CG trenutno.

cefalo

Taj dan mora doći, dragi Jakove, jer ovo je previše glibavo da se ne bi moralo oribati.