25 °

max 36 ° / min 19 °

Subota

27.07.

36° / 19°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorski scenario

Stav

Comments 4

Crnogorski scenario

Autor: T. R.

  • Viber
Društvo i država koji su uspjeli da prebrode sve balkanske opasnosti, izazove i rizike, imaju obavezu i odgovornost da očuvaju postignuto

Piše: Miodrag Vlahović

Naslušali smo se posljednjih mjeseci i godina o tzv. "makedonskom scenariju".

Za mnoge je to bila sintagma koja označava situaciju potpune političke podvojenosti i paralize političkog sistema, u kojoj je neophodno inostrano posredovanje i usmjeravanje kako bi se taj isti sustav (da upotrijebimo riječ iz jednog od naših jezika) održao u kakvom-takvom redu i time izbjegao otvoreni sukob i raspad.

Naslušali smo se, takodje, priručnih teorija i jeftinih floskula iz jednog režnja opozicije u Crnoj Gori o tome kako je i našoj zemlji potreban "makedonski model", jer je i kod nas nepovjerenje izmedju vlasti i opozicije takvo da je neophodno arbitriranje inostranih faktora i evropsko posredovanje. Čuveni "parlamentarni dijalog", sjećamo se svi, iskontruisan je sa željom da se zaobidju regularni tokovi i procedure konstituisanja vlasti i da se u parlamentarne sfere uključe partije i grupe koje, do tada, nisu ni omirisale izbore.

Na našu sreću, Crna Gora, u političkom i bezbjednosnom smislu, nije Makedonija, pa su se zvanične evropske instance uzdržale od podrške političkom rješenju koji bi Podgoricu svrstao u istu grupu sa Skopljem - ako se izuzme prisustvo bivšeg (i neprežaljenog) ambasadora Drobniča, koji je na sesijama "parlamentarnog dijaloga" imao funkciju Počasnog Fikusa - posmatrača bez mišljenja, glasa i uticaja, dakle.

Slike iz glavnog grada nama drage i bliske Makedonije podsjetile su nas i na nasrtaje na naš parlament. Sada vidimo koliko je bilo značajno da se spriječi planirano "oslobadjanje Skupštine", a kakvu dimenziju dobijaju aktivnosti koje su bile planirane za oktobarske izbore, kada su protesti izostali, jer je, kako smo odmah saznali, politički neutralni i nevini poglavar srpske crkve u Crnoj Gori urgentno zvao okolo - baš one koji su bili spremni na juriš - i otkazao "spontano" okupljanje ispred Parlamenta ...

Danas, pošto je Skupština donijela povijesnu odluku da se priključimo Sjevernoatlantskom savezu, a domaće opozicione partije imale medjusobno nepovezane i neusaglašene jalove odgovore na tu istorijsku činjenicu, crnogorskoj politici ostaje zadatak da politički razvoj naše zemlje usmjeri u pravcu koji će onemogućiti "makedonski scenario" i u budućnosti.

Ukratko, iako to nekome može izgledati kao pleonazam ili kao podrazumijevajuće otkrivanje tople vode: Crnoj Gori je potreban - crnogorski scenario.

Za društvo i državu koji su uspjeli, uprkos svemu, da prebrode, izbjegnu, nadmudre i prevladaju sve balkanske opasnosti, izazove i rizike, sve projektovane i slučajne negativne i destruktivne planove i scenarije - bar od 1997. naovamo - postoji obaveza i odgovornost da nastave tim putem.

Dakle, da ponovimo: postoji naša zajednička obaveza da sve važne odluke, prevashodno one koje će se odnositi na izbor predstavnika gradjana i konstituisanje vlasti, donosimo u miru i demokratski. Time ćemo i našoj nezavisnosti i našoj odluci o članstvu u Alijansi dati puno smisao.

S druge strane, upravo su te dvije istorijske odluke najbolji temelj i garancija da će konstituisanje i obnašanje vlasti u Crnoj Gori biti lišeno izazova i opasnosti koje često gledamo u našem okruženju - kod susjeda i prijatelja sa nekadašnjih jugoslovenskih prostora.

Na sceni će biti, kako god da ih rasporede glasovi gradjana, oni koji shvataju demokratiju kao saradnju i kompromis i koji razmišljaju o strateškim interesima Crne Gore, i oni kod kojih isključiva retorika pokriva nedostatak kapaciteta da izadju iz paradigme gubitnika - još od obnove crnogorske nezavisnosti.

Potreba za istorijskim političkim kompromisom se nameće - jasnije nego ranije. Kompromis, dakle, i saradnja zasnovani na prihvatanju crnogorske nezavisnosti i njenog evro-atlantskog usmjerenja, a ne zamajavanje o nekakvom "nacionalnom pomirenju".

Biće prilike da se sjete i priznaju, čak i najveći protivnici našeg članstva u NATO-u, koliko je bilo važno i djelotvorno naše pristupanje Alijansi - bez obzira na to ko će od njih, u nekom od nastupajućih izbornih ciklusa, biti na pobjedničoj, a ko na onoj strani koja nije pobijedila.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Marko

@Nikola, ja sam samo pitao koji je razlog. Interesuje me, ja upotrebljavam crnogorski i u pisanju i u govoru.

marko p

Kao i mnogo puta, opet dajem isti komentar na tekst gospodina Vlahovica. Stav i misljenje gospodina Vlahovica je prestalo biti validno i cijenjeno prije mnogo godina.

Nikola

@Marko, Da nervira takve kao sto si ti.