11 °

max 11 ° / min 3 °

Utorak

28.03.

11° / 3°

Srijeda

29.03.

10° / 2°

Četvrtak

30.03.

13° / 4°

Petak

31.03.

13° / 6°

Subota

01.04.

13° / 10°

Nedjelja

02.04.

13° / 9°

Ponedjeljak

03.04.

9° / 4°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Blokiraju Katar, ciljaju Iran

Stav

Comments 0

Blokiraju Katar, ciljaju Iran

Izvor: Al Džazira

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
Piše: Hamid Dabashi

Gotovo istodobna blokada Katara predvođena Saudijskom Arabijom, kojoj se pridružilo nekoliko njenih država pomagača i dva zlokobna, nasilna napada na dvije simbolične lokacije u Teheranu su možda iznenadili svijet, ali luda logika i nestašna retorika tih događaja je sve osim iznenađenja.

Organska veza između regionalnih, izrazito antipalestinskih ambicija Izraela i sektaških planova Saudijske Arabije za arapski i muslimanski svijet u cjelini je već neko vrijeme poznata. Pitanje je šta je utjecalo na to da se savezništvo između izraelske naseljeničke kolonije i saudijske vojne države iznenadno pojača i otkrije takvim divljačkim intenzitetom da baci sve pretenzije o "arapskom bratstvu" ili "muslimanskom jedinstvu" pod nadolazeći cionistički autobus.

Kao što je izvijestila Al Jazeera, u Washingtonu se vrši aktivni lobistički puč, koordiniran između Izraela, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, čija meta su istodobno Katar i Iran, sa budućnošću Palestine i sudbine miliona Palestinaca koji se nalaze u svojoj domovini i van nje kao ključnih tačaka ovog podmuklog savezništva da se sabotira i uništi pokret za palestinsko samoodređenje.

Koristeći ovu krizu, tajming posjete Izraelu gorljive cionistkinje Nikki Haley, američke ambasadorice pri UN-u, označio je davnašnji plan Benjamina Netanyahua da palestinsko pitanje sasvim ukloni sa globalne agende.

Spremni učesnici

Vladajući režimi u Saudijskoj Arabiji, UAE-u, Bahreinu i Egiptu su spremni i željni učesnici u ovom perfidnom činu.

Iako nikad neće biti čvrstih dokaza o saudijskom poticanju samoubilačkih i bombaških napada na dvije simbolične lokacije u Iranu, parlament i mauzolej ajatolaha Khomeinija, iranski zvaničnici su uprli prstom na Saudijce. Ali mi ne moramo nužno prihvatiti iransko viđenje događaja kako bi shvatili da Izrael i Saudijska Arabija imaju najviše koristi (i da već dugo imaju najviše koristi) od takvih nasilnih činova usmjerenih protiv Irana i Iranaca.

Ako analitički zajedno razmatramo blokadu Katara, koju su izveli njegovi arapski susjedi, te napade na Iran bez presedana, dolazimo do niza krucijalnih posljedica koje će redefinirati geostratešku mapu regije.

Aktuelno saudijsko-izraelsko savezništvo u gaženju sudbine Palestinaca, huškanju na rat protiv Irana i stavljanje Katara pod paralizirajuću blokadu dominira i iskrivljuje stvarnu sliku regije. Principijelni neprijatelji saudijskih i izraelskih vojnih država nisu njihove ekvivalentne države u regiji već ustvari prkosne nacije koje su lažno optužile ove države.

Moćne nacije

Tri moćne nacije u ovom području prkose njihovim državama kako bi iscrtale svoje vlastite demokratske sudbine: Egipat, Iran i Turska. Ovo su tri nacije koje, sa bogatim historijama i posljedičnim demokratskim težnjama, predstavljaju najveće prijetnje saudijskim i izraelskim kolonijalnim spletkama bez historijskog legitimiteta na terenu. Uz pomoć američke vojne i diplomatske podrške, ovo saudijsko-cionističko savezništvo dominira geopolitikom regije izvan njegove historijske zasluge.

Od ove tri historijske nacije, Saudijska Arabija i Izrael pogrešno pretpostavljaju da su neutralizirali Egipat, regrutirajući vojnu huntu koja je prekinula revolucionarni zamah te zemlje. Egipćane kao narod, kao historijski samosvjesnu naciju (sjetite se Trga Tahrir), ne treba miješati sa korumpiranom huntom koja njima vlada, gazi palestinska prava i koja je čak spremna da Saudijskoj Arabiji proda svoj teritorijalni integritet.

Ova saudijsko-cionistička alijansa također smatra da može zanemariti Tursku jer miješa aktuelnu "puč-protupuč" drakonsku dinamiku vlade Recepa Tayyipa Erdogana sa robusnim demokratskim potrebama Turaka kao naroda, kao duboko ukorijenjene i samosvjesne nacije (sjetite se i pokreta Gezi Park i narodnog ustanka protiv vojnog udara prošle godine).

Fokus na Iran

Zbog toga se alijansa fokusira na Iran, ne zbog smiješnih tvrdnji da im smeta avanturistička narav te države, jer to nije u pitanju, već što vulkanski demokratski rast Iranaca kao nacije prestravljuje ove dvije kolonijalno stvorene vojne države.

Nije slučajnost to što je primarna meta ovih poremećenih plaćenika koji su napali Iran bio iranski parlament, koji je, uz ured predsjednika i gradska vijeća, najdemokratskija institucija u inače teokratskom državnom aparatu.

Upravo je demokratski entuzijazam naroda Irana (i Turske i Egipta), zatočenih unutar namještaljki pogrešno predstavljenoj državi, to što predstavlja egzistencijalnu prijetnju saudijsko-izraelskom savezništvu.

Promatrajte ove tri nacije: Tursku, Iran i Egipat – neka vam ne skreću pažnju budalaštine njihovih državnih aparata koji bivaju uvučeni u geopolitiku regije – i imat ćete precizniju koncepciju svakog pojedinačnog razvoja događaja u arapskom i muslimanskom svijetu. Imajte na umu da je palestinsko pitanje u srcu demokratskih težnji ove tri nacije, a ne pitanje sistematskog političkog zlostavljanja njihovih država.

San Katara

Uprkos tome što je malen i rijetko naseljen, Katar - koji je oblikovan valovima arapskih i nearapskih migranata, stručnih radnika, naučnika, novinara, umjetnika i intelektualaca iz cijelog svijeta koji rade pri univerzitetima, muzejima i istraživačkim centrima te zemlje - usudio se da sanja da je integralni dio veće arapsko-muslimanske želje da obistini svoj historijski osjećaj dostojanstva, što je djelomično uradio stavljajući palestinsko samoodređenje na čelo svog osjećaja moralnog identiteta.

Katar nije samo za Katarane. Uprkos svim strukturnim ograničenjima kao izuzetno sitne države rentijera sa ogromnom američkom vojnom bazom na svom tlu, Katar je omogućio mehanizam društvenih, intelektualnih i umjetničkih ambicija za širi arapski i muslimanski svijet.

Donald Trump gleda na Katar i sve što vidi su dolari za njegove prijatelje iz vojne industrije. Izrael gleda na Katar i brine se što vidi uspješano arapsko središte sa oštrom kritičkom inteligencijom koja pomaže palestinskoj politici.

Saudijska Arabija gleda na Katar i vidi kako se opasne zamisli razmjenjuju na njenoj sjevernoj granici.

Neviđena sramota

To što cionistima taj san predstavlja noćnu moru je sasvim prirodno. To što su Saudijci i njihovi pomoćnici sada udružili snage sa ovim cionistima kako bi uništili taj san je neviđena sramota. Brak iz interesa Izraela i Saudijske Arabije, kao dvije vojne države koje je SAD naoružao do zuba kako bi širile prijetnju i zavađale jednu grupu muslimana protiv druge, nadvladava sve druge različitosti među ovim neobičnim parom.

Istodobno ciljanje Katara i Irana bi zauvijek trebalo okončati lažnu tvrdnju da je ovo bitka između Arapa i Perzijanaca ili između sunitskih i šiitskih muslimana. Katar je ujedno i arapska i sunitska država, a danas je meta najopasnije blokade i klevete njenih arapskih i sunitskih susjeda, dok avioni puni hrane slijeću u Dohu iz Turske i Irana.

Zasad, imajte na umu da je Izrael, sa svojom smiješnom tvrdnjom da je "jedina demokratija na Bliskom istoku" (izgrađena na otetoj palestinskoj zemlji), danas u aktivnom savezništvu sa najnazadnijim i najzaostalijim vladajućim režimima u regiji protiv demokratskih težnji njihovih naroda. Imajte također na umu da je vladajuća porodica u Saudijskoj Arabiji u aktivnom savezništvu sa evropskom naseljeničkom kolonijom koja je ukrala Palestinu njenim zakonitim stanovnicima. Sve ostalo od sada treba početi ovim dvjema otrježnjujućim činjenicama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR